Mój kawałek ziemi w ROD - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój kawałek ziemi w ROD - cz.2

Post »

Olu - melisa zimuje bez problemu, mam dużą, starą, rozrośniętą kępe i po zimie nie ma problemu. Jeśli chcesz to mogę się podzielić, tym bardziej, że u mnie melisa "nie idzie". Jak coś to na PW :D

Bożenko - kompletnie się na tym nie znam, dostałem odłamany pęd, który wyglądał jakby miał początek korzonka, wsadziłem do dobrej ziemi, podlałem i po 3 tygodniach nie zwiędła, także wygląda że żyje ;)

Gosiu - pracuję, pracuję, chociaż czasem nie wyrabiam, ale co zrobić :P

Leosiu - dzięki, a co do ukorzenienia, to Ci nie odpowiem. Spójrz wyżej co odpisałem Bozuni.

Edit...03.06.2013

Olu - zapomniałem dopisać, że szyszek na chmielu nie mam. Chmiel jest dwupienny, a u mnie cały jest chyba z jednego klaczą, a i szczerze mówiąc coś za bardzo kwitnąć nie chce, ale spełnia swoją rolę okrywając narzędziownię :D

I parę zdjęć z przełomu maja i czerwca. Na jakiś czas przestało być kolorowo, a jest głównie zielono - wszystko wiosenne przekwitło a letnie kwiaty jeszcze nie kwitną. Praktycznie z kwiatów to pozostał tylko kwitnący zawilec. Wygląda na to, że będę musiał się rozejrzeć za czymś co kwitło by właśnie w tym okresie...

Wschodzą pierwsze późno posiane do gruntu kwiaty
Obrazek

Dalie nie dały się ślimakom
Obrazek

Obrazek

Jak i aksamitki, których w tym roku mam wyjątkowo mało
Obrazek

Klemki w końcu rosną, chociaż wciąż dosyć wątłe
Obrazek

Pierwsze kwiaty na pomidorach
Obrazek

Bób też zaczyna kwitnąć
Obrazek

Kawałek ziemi obok truskawek wydarty chwastom. Nie było pomysłu co tu ma być, więc na początek na całość poszła... fasola szparagowa :) Międzyrzędzia wyłożone skoszoną trawą, gdy tylko wzejdzie to też i pod fasolę pójdzie.
Obrazek

I gość, po skoszeniu trawnika zaczął "polowanie" prawie w ogóle się nie bał, jak podszedłem już naprawdę blisko to odlatywał tylko po to, by po chwili wrócić. To chyba kos, prawda?

Obrazek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Remi Aksamitki w br i u mnie słabsze. Może taki rok ;:131
O clematisy się nie martw - przyjdzie czas - ruszą jak wariaty ;:333 Mój sąsiad "stracił" clemka. Ot, po prostu roślina nie pojawiła się wiosną ubiegłego roku i przez cały 2012 nie wylazła. Sąsiad już, już chciał wykopywać i wyrzucać korzeń. Zasugerowałam, żeby dał spokój i poczekał. I co ? I kilka dni temu pokazał mi młodziaka :uszy . Wymarzł, zregenerował się i rośnie. W oczach sąsiada urosłam z początkującej na ..... nieco zaawansowaną ;:306
Ależ mi się podoba Twoje mulczowanie - brawka ;:138
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Remi, przekonałeś się na własnej skórze, że nikt nie kadził co do uroku Twojej działeczki. Gratuluję dyplomu i nagrody ;:196 Jak sprzęcicho dobrej klasy to i zdjęcia piękne. Ciesz się działeczką i więcej wypoczywaj na niej z rodzinką. A z grillka to lubię kaszankę. Pa,pa.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mariolu - ja w tym roku po wysiałem mało aksamitek, a to tego połowę zjadł mi nasz kot. A do gruntu nie siałem. Jeśli chodzi o klemki, to rosną, tyle, że znowu odbijały od gruntu i są przez to bardzo delikatne.

Mireczko - dziękuję ;:196 a kaszankę z grilla też uwielbiam, do tego jeszcze z duszoną również na grillu cebulką... mniaaam ;:92
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Teraz jak będę kosić, tez wysciele, bo inaczej nie dam rady wszystkiego plewic...
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit
Ostatnio natłok obowiązków zawodowych powoduje totalny brak czasu aby zajrzeć na forum, ale w wolniejszej chwilce staram się :lol:

Aniu - u mnie kolejna porcja wykoszonej trawy poszła w międzyrzędy do kopru i pietruszki naciowej, trochę już podrosły, więc mogłem wypielić i może dzięki temu będzie już mniej pielenia w przyszłości.

Obrazek

A co na działce... Przede wszystkim susza! Na dobrą sprawę od 2 tygodni nie było deszczu (nie liczę tego czegoś co nawet kurzu nie potrafiło z ulic zmyć). Także ostatnia wizyta na działce to prócz koszenia, podlewanie, podlewanie i jeszcze raz podlewanie. Kwiaty ruszyły się z miejsca, co prawda jeszcze nie za wiele kwitło, ale widać, że tuż-tuż. Za to wszelkie zielone bujnie się rozrasta i nie mogę się doczekać na kwitnienie. Natomiast na warzywniku martwią mnie ogórki gruntowe, nigdy nie było problemu, a w tym roku z własnej głupoty kupiłem całkiem inną odmianę niż do tej pory i... nie chcą wschodzić (3 tygodnie po wysianiu wzeszły minimalnie 2 sztuki) . Cały czas mam nadzieję, że było to związane z pogodą także jeszcze poczekam. Jeśli nie to albo wysieję jeszcze raz i będą późno, albo może jeszcze dostanę gdzieś sadzonki. Za to mój ulubiony bób rośnie jak szalony, no i truskawki :) :tan
To teraz kilka fotek z komentarzem.

Moje "kaszubskie" truskaweczki, jeśli pogoda będzie dopisywała to w tym roku będzie bardzo dużo, krzaczki obsypane owocami (zdjęcie tego aż tak nie oddaje).
Obrazek

Dynie - z nasion wydobytych w zeszłym roku z zakupionej w sklepie dyni
Obrazek

Kwitnący bób
Obrazek

A to wielkie zaskoczenie, pomidor, który ledwo co odrósł od ziemi ;:oj
Obrazek

Moja jedyna piwonia, rośnie praktycznie na ścieżce, ale boję ją się przesadzić
Obrazek

Jeżówki
Obrazek

Chmiel w końcu pokrył całą narzędziownię (można przesunąć malowanie na później :wink: )
Obrazek

Wielka hosta zaczyna kwitnąć
Obrazek
Obrazek

Jak i liliowiec (niestety rośnie w półcieniu przez co ma późno kwiaty)
Obrazek

i pierwsze lilie
Obrazek

Natomiast róże w tym roku "szaleją". Po tak paskudnej zimie praktycznie nie było żadnych strat, delikatnie przycięte rozkrzewiły i wyrosły bardzo mocno i już są pierwsze pąki. Niestety część została zaatakowana przez mszyce, na szczęścia miałem jeszcze trochę "Karate" także od razu zostały opryskane i mam nadzieję, że nic im nie będzie.

Obrazek

Obrazek

Pierwsze pąki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

tak się rozrosły Fresia i Biała NN:
Obrazek

A tak pnące, ta "pergolka" ma jakieś 220cm, a już teraz najwyższe pędy są jakieś 60-70cm wyżej! Trochę się boje, że przy silniejszych wiatrach połamią się :shock:
Obrazek

i od góry ją zarosły ;)
Obrazek
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Jaka piękna, dorodna hosta ;:138 ! Mój liliowiec też jeszcze w pąkach, choć rośnie w pełnym słońcu :roll: . Różyczki już gotowe do startu :lol: . Pięknie :D .
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Udała ci się ta ostatnia fotka.
Piwonie jeśli już przesadzać to w sierpniu i nie sadzić za głęboko bo nie będą kwitły :)
Widzę, że trawka w międzyrzędziach skutkuje :D ja swoją też wyrzucam w jedno miejsce i mam teraz kołderkę dla dyniowatych :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Ja mam obawy przed trawką pomiedzy rzędami roslin.

Grzyb pod nią nie rośnie?

O wiele mniej byłoby plewienia, ale...u mnie nie za sucho na działce. Po kątach rosna grzyby - niekoniecznie jadalne, myslisz, że mogę trawke- miedzy rzędy warzyw, oczywiście ;:306 nie będzie od tego jakiejś pleśni?
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Remik- pomimo braku deszczu roślinki,oraz warzywka bardzo ładnie Ci rosną.U mnie pomimo dużych opadów deszczu na moich różach nie ma mszyc.Rosną śliczne.Pierwszy rok ;:333
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Oj wciąż mało czasu, ale po kolei:
Kasiu - ta hosta jest naprawdę olbrzymia, jest stara i rośnie chyba w idealnym miejscu (w cieniu przy ujęciu wody), rośnie jak szalona.

Jagusiu - dzięki z info o przesadzeniu piwonii, czytałem, że strasznie nie lubią, a tą by się jednak przydało. Trawka pomaga, co prawda co jakiś czas trzeba dorzucić nowej ale chwastów zdecydowanie mniej.

Aniu - miałem te same obawy, ale jak na razie okazuje się, że nic takiego nie ma, może dlatego, że nie daję od razu grubej warstwy i ją odwracam co jakiś czas żeby wyschła a nie zgniła.

Gosiu - deszczu naprawdę brakuje, ogórki praktycznie nie wzeszły, pomidorki przysychają. Wyobraź sobie że nawet fasola, którą posadziłem w wolnym miejscu nie rośnie! Kwiaty w miarę nieźle, no ale wylewam na działkę w tym roku naprawdę dużo wody (w zeszłym prawie wcale, a jeśli już to głównie uzbieranej deszczówki, teraz beczki puste).

Powiem Wam, że moja działka rzadko mnie potrafi zaszokować, ale tym razem zrobiły to róże, które w ciągu ostatnich 4 dni po prostu wystrzeliły:

Pnące "Alchemyst" i NN Czerwona
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żółta "Fresia" i NN Biała
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I pojedyncze NN

Różowa o typowo różanym zapachu
Obrazek

Ta w realu jest bardziej bordowa niż różowa
Obrazek

Parę innych cały czas jeszcze w pąkach.

Widoczek na rabatkę (klemek zawiązuje dopiero pąki)
Obrazek

Inne różności:

Małe hosty się rozrosły
Obrazek

Bodziszek w jest bardziej fioletowy niż na zdjęciu
Obrazek

Żółty liliowiec już kwitnie
Obrazek

Czy to są goździki?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czosnek ozdobny
Obrazek

Tojeść pod świerczkiem
Obrazek

Żółty zakątek
Obrazek

dynie i cukinie
Obrazek
Obrazek

I pierwszy zbiór truskawek (prawie 5 kg wyszło)
Obrazek

A z rzeczy smutniejszych... wczoraj odeszła nasza kota :( za 2 miesiące skończyła by 20 lat!
Obrazek
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Kontakt:

Post »

ale masz piękne truskawinki :) moje mizerne, za to ogórki mi rosną bogato :) zazdroszczę już pomidorka moje maja jak naraize tylko kwiatki :wit
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Imer pytałeś pod zdjeciami czy to gozdziki ? Tak to są gozdziki brodate
Duże cukinie ;:oj moje jeszcze w ziemi ale to moja wina póżno sadzone ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”