Rabata bylinowa- dobór roślin
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: kwietnik
Fajny ten twój murek Roślin jest masa do wyboru , do koloru. To zależy od Twoich upodobań. Ja osobiście lubie eksperymentować i wsadzać różne nowinki, ale niektórzy wolą coś sprawdzonego, niekłopotliwego . Polecam:
1. Gipsówka (Łyszczec wiechowaty)
2.Perovskia 'Blue Spire'
3. Jakis powojnik botaniczny
4, Mydlnicę (saponaria ocymoides), dzwonek dalmatyński na najwyzszy murek, będą zwisać z tego murka
5. jakaś trawka (może pennisetum)
6. na samym dole niskie roślinki, może goździk siny lub pierzasty,
7. Dyptam jesiennolistny ( zwany: gorejacym krzewem mojżeszowym)
8. Rozchodnik okazały sedum spectabilis, aster dumosus ( akcent jesienny)
9. Jeżówka purpurowa ( trwały kwiat, roslina kępiasta, zwabia motyle)
10. Uzupełnieniem mogą być wiosenne rosliny jak: pierwiosnki, zawilce itp.
To takie podpowiedzi oczywiście trzeba uporządkować rosliny, bo tutaj wypisałem nie po kolei, jeśli chodzi o piętra tego murku.
1. Gipsówka (Łyszczec wiechowaty)
2.Perovskia 'Blue Spire'
3. Jakis powojnik botaniczny
4, Mydlnicę (saponaria ocymoides), dzwonek dalmatyński na najwyzszy murek, będą zwisać z tego murka
5. jakaś trawka (może pennisetum)
6. na samym dole niskie roślinki, może goździk siny lub pierzasty,
7. Dyptam jesiennolistny ( zwany: gorejacym krzewem mojżeszowym)
8. Rozchodnik okazały sedum spectabilis, aster dumosus ( akcent jesienny)
9. Jeżówka purpurowa ( trwały kwiat, roslina kępiasta, zwabia motyle)
10. Uzupełnieniem mogą być wiosenne rosliny jak: pierwiosnki, zawilce itp.
To takie podpowiedzi oczywiście trzeba uporządkować rosliny, bo tutaj wypisałem nie po kolei, jeśli chodzi o piętra tego murku.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 maja 2012, o 09:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: kwietnik
Dziękuję !. Muszę spokojnie przestudiować i przegadać z moją piękniejszą połową o wszystkich wymienionych propozycjach.
PS
Murek jest ok. Na razie wygląda jak parkan w zawodach hippicznych, lub trumienki . Zresztą jedna osoba już tam wpadła. Na szczęście do najniższego. aha , tam są tylko dwa pomiesczenia dla naszych ulubieńców.
Po wymianie priwów z Asią myślę też poważnie o różach, które zaproponował Maksymilian
PS
Murek jest ok. Na razie wygląda jak parkan w zawodach hippicznych, lub trumienki . Zresztą jedna osoba już tam wpadła. Na szczęście do najniższego. aha , tam są tylko dwa pomiesczenia dla naszych ulubieńców.
Po wymianie priwów z Asią myślę też poważnie o różach, które zaproponował Maksymilian
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rabata z hortensjami w tle ? dobór roślin
Wiosną mam zamiar zabrać się za urządzanie rabaty. Jest to miejsce między ścianą domu a tarasem, wystawa zachodnia. Na razie zeszłej jesieni zostały posadzone hortensje (h.a. grandiflora) oraz kępa irysów. Hortensji jest kilka szt (4), z ich lewej strony ta kępa irysów. Teraz do zagospodarowania mam środek i przód. Niestety nie mam żadnego zdjęcia, więc liczę na Waszą wyobraźnię Rabata ma kształt zbliżony do trójkąta (z zaokrąglonym dolnym bokiem); dłuższy bok przy ścianie domu to ok. 5 m, drugi prostopadły do niego ma 2 m i przylega do tarasu (wysokość od ziemi mw do kolan), trzeci to ten zewnętrzny, zaokrąglony Zarówno dom jak i taras są drewniane, ogólnie styl ma być ?naturalistyczno-rustykalny?, w tonacji biały-niebieski-róż/fiolet. Pomóżcie proszę dobrać odpowiednie byliny do środkowego i dolnego planu, żeby to miało ręce i nogi oraz żeby od wiosny do jesieni coś się na tej rabacie działo.
Wstępnie myślałam o takich roślinach:
Tył ? irysy, hortensje, pomiędzy hortensjami ostróżka niebieska i różowa, jeżówka różowa;
Środek ? odętka wirginijska biała i różowa, tojeść ?snow candles?, trzykrotka andersona niebieska;
Przód - przetacznik ząbkowany, głowienka, kocimiętka, dzwonek karpacki biały i niebieski, rozwar wielkokwiatowy różowy, dzwonek skupiony;
Ponadto, nie wiem jak obliczyć potrzebną ilość roślin; duże ? ostróżki, jeżówkę zamierzam kupić po 1 szt. ale co ze ?średniakami? i ?maluchami?? Nie wiem czy dobrze liczę, że mw po 2-3 szt wystarczy. Zakładam, że w ciągu 2-3 lat się rozrosną i nie chcę zaraz robić przemeblowania i rozsadzania. Szczególnie, że np. odętka podobno ekspansywna jest? Ewentualne ?dziury? w pierwszym roku uzupełnię sobie jednorocznymi ;)
Pomóżcie w wyborze i aranżacji ;) bo czas ucieka, zima się zaraz skończy i trzeba się przygotować do nowego sezonu
Wstępnie myślałam o takich roślinach:
Tył ? irysy, hortensje, pomiędzy hortensjami ostróżka niebieska i różowa, jeżówka różowa;
Środek ? odętka wirginijska biała i różowa, tojeść ?snow candles?, trzykrotka andersona niebieska;
Przód - przetacznik ząbkowany, głowienka, kocimiętka, dzwonek karpacki biały i niebieski, rozwar wielkokwiatowy różowy, dzwonek skupiony;
Ponadto, nie wiem jak obliczyć potrzebną ilość roślin; duże ? ostróżki, jeżówkę zamierzam kupić po 1 szt. ale co ze ?średniakami? i ?maluchami?? Nie wiem czy dobrze liczę, że mw po 2-3 szt wystarczy. Zakładam, że w ciągu 2-3 lat się rozrosną i nie chcę zaraz robić przemeblowania i rozsadzania. Szczególnie, że np. odętka podobno ekspansywna jest? Ewentualne ?dziury? w pierwszym roku uzupełnię sobie jednorocznymi ;)
Pomóżcie w wyborze i aranżacji ;) bo czas ucieka, zima się zaraz skończy i trzeba się przygotować do nowego sezonu
Re: Rabata z hortensjami w tle ? dobór roślin
Według książki "Pokochać ogród" Mai Popielarskiej (gęstość sadzenia):
Gęstość sadzenia bylin zależy od siły wzrostu. Szkółkarze przyjmują, że na 1m2 powinno się sadzić:
-duże, wys. do 1,2m-4 sztuki
-wys. 0,6-1 m-8-10 sztuk
-wys. 25-30cm-12-15 sztuk
-niskie, poniżej 25cm-25-40 sztuk
- Ogrodnik88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Rabata bylinowa
Witam,chce założyć rabatę bylinową w miejscu które jest osłonięte żywotnikami,thujami itp tylko od północy.
Ile Rudbeki,Jeżówek,Złocieni(Margarytek) potrzebowałbym do obsadzenia odcinka o długości 3m?
Warto byłoby posadzić też jakieś tawuły,irysy i dzielżany?
Ile Rudbeki,Jeżówek,Złocieni(Margarytek) potrzebowałbym do obsadzenia odcinka o długości 3m?
Warto byłoby posadzić też jakieś tawuły,irysy i dzielżany?
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Re: Rabata naprzeciwko iglaków
No a jaką ma szerokość tem kawałek? Czy to mają być nasadzenia w pojedynczym rzędzie?
Z tawuły bym zrezygnowała, ale dałabym tam także trochę liliowców, kocimiętki i szałwi.
Z tawuły bym zrezygnowała, ale dałabym tam także trochę liliowców, kocimiętki i szałwi.
- Ogrodnik88
Ogólnie to jest taki długi(15-25m) gęsty żywopłot z różnych iglaków,thuji i naprzeciwko niego jest duży trawnik.Chce wzdłuż tego żywopłotu posadzić coś co by kwitło.Trochę się zastanawiam się czy sadzić wzdłuż całego pojedyncze byliny czy sadzić gęsto tak kawałkami 3-4m.
Najchętniej całość obsadziłbym gęsto ale to pewnie są spore koszty.
Jutro postaram się dać fotkę tego miejsca.
Najchętniej całość obsadziłbym gęsto ale to pewnie są spore koszty.
Jutro postaram się dać fotkę tego miejsca.
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Kontakt:
To może zrób linię falistą, nie tylko równolegle wzdłuż iglaków. Wtedy w szerszych miejscach możesz posadzić krzew o jasnych pędach (w stanie bezlistnym na tle zieleni będzie także atrakcyjnie), który zajmie trochę miejsca, a przed nim byliny. Powiedzmy, że gęsto. W węższych miejscach możesz nie sadzić nic.
Dzięki krzewom uzyskach lepszy efekt, piętrowość, urozmaicenie. Tak będzie wyglądało naturalniej ;]
Dzięki krzewom uzyskach lepszy efekt, piętrowość, urozmaicenie. Tak będzie wyglądało naturalniej ;]
- Ogrodnik88
Na tym zdjęciu po lewej stronie jest kawałek tego żywopłotu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b6 ... 825f2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b6 ... 825f2.html
- Pacynka
- 500p
- Kontakt:
Ah, myślałam, ze to prosta linia tworząca rodzaj ściany. To na pewno sadź grupami, tzn. po kilka takich samych roślin obok siebie i zrób odstępy. Nie musi to być jednolity ciąg bylin. Co do ilości, niech to jakiś rabatowy specjalista policzy ;]
- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Takich większych bylin, jak planujesz sadzić, to sadzi się od 5 do 7 szt ma 1 m2. Jeśli mają być pojedynczo- to odległość między nimi powinna być ok 40-60cm, żeby za szybko nie rozsadzać ich no i żeby na efekt nie czekać zbyt długo.
- Ogrodnik88
I na tym m2 sadzić kilka sztuk jednego gatunku czy różnych?
Jakbym chciał obsadzić kawałek tego żywopłotu od północnej strony to są jakieś byliny które zniosą taki cień?
Jakbym chciał obsadzić kawałek tego żywopłotu od północnej strony to są jakieś byliny które zniosą taki cień?
- Pacynka
- 500p
- Kontakt:
Roślin cieniolubnych i cienioznośnych jest naprawdę mnóstwo. Wydaje mi się, że pod Twoim żywopłotem jest raczej cień umiarkowany, a nie głęboki. Czy jest tam cień przez prawie cały dzień?
Jeśli rośliny będą dobrze odżywione, nawet w głębokim cieniu można uzyskać ładny efekt.
Wymienię tutaj kilka bardziej popularnych. Z roślin wiosennych i niższych mamy np.: zawilec, zimowit, konwalia, rannik, przebiśnieg, pierwiosnek, wyższe to lilia czy korona cesarska.
Z krzewów mamy: irgę, trzmielinę, hortensję, różaneczniki.
Byliny, np. parzydło, serduszka, naparstnica, tojeść, funkie, fiołki, złocień maruna, ...
No i paprocie, paprocie ...
Jeśli rośliny będą dobrze odżywione, nawet w głębokim cieniu można uzyskać ładny efekt.
Wymienię tutaj kilka bardziej popularnych. Z roślin wiosennych i niższych mamy np.: zawilec, zimowit, konwalia, rannik, przebiśnieg, pierwiosnek, wyższe to lilia czy korona cesarska.
Z krzewów mamy: irgę, trzmielinę, hortensję, różaneczniki.
Byliny, np. parzydło, serduszka, naparstnica, tojeść, funkie, fiołki, złocień maruna, ...
No i paprocie, paprocie ...