Sosna - jaką wybrać,jaką polecacie
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sosna - jaką wybrać,jaką polecacie
Gdzieś czytałam, że tak. W związku z tym nasiona trzymałam w lodówce przez okres 2-3 miesięcy, a kilka nasion nawet w zamrażalniku.
Za wcześnie chcesz siać, marzec to odp. pora, zajrzyj tu viewtopic.php?p=5967743#p5967743
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
O.K. w takim razie poczekam do wiosny.
Może ktoś się orientuje.
Zdecydowałam się posadzić sosny, jednak nie chciałabym aby kiedyś osiągnęły 40 metrow wysokości. Będą rosły przy ogrodzeniu, cześć przy drodze. Nie jestem pewna jakie by były odpowiednie, z jednej strony chciałabym aby wyglądały jak las, a z drugiej tak jak pisałam - aby nie były zbyt wysokie. Może coś dorastającego do 10-15 metrów?
A może jest jakaś strona podsumowująca parametry sosen?
Jakieś pomysły?
Zdecydowałam się posadzić sosny, jednak nie chciałabym aby kiedyś osiągnęły 40 metrow wysokości. Będą rosły przy ogrodzeniu, cześć przy drodze. Nie jestem pewna jakie by były odpowiednie, z jednej strony chciałabym aby wyglądały jak las, a z drugiej tak jak pisałam - aby nie były zbyt wysokie. Może coś dorastającego do 10-15 metrów?
A może jest jakaś strona podsumowująca parametry sosen?
Jakieś pomysły?
Witam
Kupiłam w szkółce sosenkę, pod określoną nazwą, jednak mam wątpliwości czy to jest "ta" sosna, nie będę pisać jaka aby nie narzucać. Może ktoś obeznany w temacie zerknąć fachowym okiem i napisać co to wg niego jest?
Jak już będę mieć odpowiedź to napisze co podobno to jest
Dodam jeszcze że sosna jest bardzo jasna, w grudniu była jakby limonkowa, a jej gałęzie są raczej gładkie.
Kupiłam w szkółce sosenkę, pod określoną nazwą, jednak mam wątpliwości czy to jest "ta" sosna, nie będę pisać jaka aby nie narzucać. Może ktoś obeznany w temacie zerknąć fachowym okiem i napisać co to wg niego jest?
Jak już będę mieć odpowiedź to napisze co podobno to jest
Dodam jeszcze że sosna jest bardzo jasna, w grudniu była jakby limonkowa, a jej gałęzie są raczej gładkie.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Jako, że mam mały ogród, postawiliśmy z Żoną na małe sosny...
Wyhodowana samodzielnie z nasion, obecnie już pięcioletnia kosodrzewina:
Oraz sosna czarna, odmiana wolno (i nisko) rosnąca:
Pozdrawiam!
LOKI
Wyhodowana samodzielnie z nasion, obecnie już pięcioletnia kosodrzewina:
Oraz sosna czarna, odmiana wolno (i nisko) rosnąca:
Pozdrawiam!
LOKI