Mój storczykowy kącik :) cz.II
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II
Nie Dusia, sama powiedziała, ze wtedy jeszcze nie wiedziała, ze to ma być kora i przesadziła w zwykła ziemię ;] ja sie tam nie wtrącam bo skoro teraz wie, ze powinna być kora a nie przesadza to pewnie uznaje, ze skoro rosną to jest dobrze ;] Nie moje kwiatki, nie będę się mądrzyć Nie chcę podpaść przyszłej teściowej
- Dusiaaa
- 1000p
- Od: 4 cze 2012, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a jak przyszła to nie ma co budzić w niej mrocznych i złowieszczych mocy kwiatki czeka podobny los jak tego u moich sąsiadów
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=
Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
- Dufin
wiesz.. o dziwo mają już ze 2/3 lata chyba trzymają się dzięki tym korzeniom powietrznym aaa własnie.. czekam na to zdjęcie storczyka sąsiadów
Cudne. Aniu, Twoje kwiaty są piękne i na dodatek to moje ukochane phalaenopsisy. Pokazałaś na co Cię stać, że ho ho. Zrobiły na mnie wrażenie.
- Dufin
Dziękuję Kasiu To prawda, falki u mnie królują, chociaż chętnie poszerzyłabym "zakres swojej działalności" o inne gatunki
P.S. czy u was tez Phal. Golden beauty ma takie zielone oglonione korzenie? Nie podlewany był odkąd go dostałam a one są wiecznie zielone. Z pierwszym Golden beauty też tak miałam nie wiem czy to jakaś ich cecha wspólna czy mam takie szczęście. Przesadziłam go w moje podłoże, naskrobałam dziurek w doniczce ale niestety musiałam go posadzić w większej bo nie dałam rady wszystkiego upchać do standardowej 12 cm. Tą większa mam niestety 15 cm bo nic pośredniego nie dostałam..
P.S. czy u was tez Phal. Golden beauty ma takie zielone oglonione korzenie? Nie podlewany był odkąd go dostałam a one są wiecznie zielone. Z pierwszym Golden beauty też tak miałam nie wiem czy to jakaś ich cecha wspólna czy mam takie szczęście. Przesadziłam go w moje podłoże, naskrobałam dziurek w doniczce ale niestety musiałam go posadzić w większej bo nie dałam rady wszystkiego upchać do standardowej 12 cm. Tą większa mam niestety 15 cm bo nic pośredniego nie dostałam..
- Dusiaaa
- 1000p
mój golden też ma sporo glonów więc może taka ich uroda chociaz piegus i tinny honey też mają ich sporo a jak tam licytacja?
- Dufin
jeszcze trwa ale odpuszczę sobie ;) Właęsnie pierwszy Golden beauty tez miał takie korzonki i miał ich bardzo dużo, przesadziłam do większej doniczki z grubym podłożem OG ale nigdy nie wiedziałam kiedy podlewać, bo one były cały czas takie ciemnozielone aż mi większośc korzonków uschła i znów siedzi w mniejszej 12 cm doniczce z drobniejszym podłożem i ładnie wypuszcza nowe korzonki.. dlatego boję się o tego.. Tez przesadziłam go w większa doniczkę choć drobniejsze podłoże, ale tych większych doniczek jakoś nie umiem wyczuć.
U mnie wszystkie phalaenopsisy mają zielone korzenie. Jak przeschną wcale nie robią się białe czy srebrne tylko jasno zielone, wklęsłe jakby z takimi rowkami wzdłuż. No może jeden ma jakieś tam białe. Nie wiem od czego to zależy. Testowałam trzymanie ich w osłonkach przeźroczystych i w ceramicznych, ale niestety zawsze jest to samo. Może to zależy w jakich warunkach przebywały u producenta, w drodze do sklepu jak i w nim ? Może wcześniej były zalane albo przesuszone ? A może taka uroda niektórych z nich ?
- Dusiaaa
- 1000p
a po ciężarze Dufin nie wyczułaś? u mnie się robią trchę jaśniejsze jak przeschną,ale w odniesieniu do innych falków to podłoże schnie o ok 5 dni dłużej :-P
- Dufin
no ciężar ciężarem, ale bałam się, że jak doniczka większa to w głębi podłoże może dłużej przesychać. Bo to przy ściankach to było już na drugi dzień suche jakoś nie lubię aż tak grubego i luźnego podłoża.. Teraz przy tym drobniejszym faktycznie czuć róznice w ciężarze, ale jedna strona obsycha szybciej a na drugoej mam dosc długo kropelki, pewnie dlatego, ze nie zrobiłam dziurek.. no ale widzę, ze wychodzą nowe korzonki, stare się przedłużają, wiec ładnie już zaczęły się w to podłoże wbijać i oplatać, więc nie będę nic zmieniać. Listki są jędrne, więc chyba ok. Ale mocze go chyba raz na trzy tygodnie
Glony rosną jak jest duża wilgotność i ciepło. U mnie w osłonkach jest troszkę wody (oczywiście storczyk w niej nie stoi), kwiaty stoją w bardzo jasnym miejscu i zawsze ta woda jest zielona. Teraz jest ciepło, wilgotność od tej wody zwiększa się - to i glony mają pole do popisu. Pewnie i wilgotny keramzyt na którym u niektórych stoją storczyki nie jest obojętny. Taką teorię wymyśliłam. Nie wiem czy ona jest prawdopodobna, ale może jednak.
- Dufin
tylko, ze ja nie mam glonów na doniczce Po prostu korzenie są zawsze ciemnozielone, jakby pokryte lekkim glonem.
Aniu moje niektóre storczyki, też mają zielone korzenie, dokładnie jakby pokryte glonem Kiedyś myślałam, że coś zrobiłam nie tak i może coś zaniedbałam Myślałam, że potrzebują znacznie więcej czasu na przeschnięcie i ich nie podlewałam. Jednak one zamiast robić się srebrne zaczęły marszczyć się z powodu braku wody, więc teraz się tym nie przejmuję. Nowe korzenie, które wchodzą w podłoże są srebrne i głownie ich stanem się kieruję przy moczeniu. Bardzo mnie to drażni, ale nic się z tym nie zrobi.