Storczyki Borga
- Borg
- 200p
- Od: 29 kwie 2013, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Borga
Aj nie zauważyłem. Dendrobium, tak jak przewidywałaś, uschło.
Witaj Niestety nie pomogę, bo niewiele jeszcze wiem i umiem, ale zazdroszczę Ci tego, że "mieszańce" Cambriowate chcą u Ciebie kwitnąć. Miałam 3, dla ich własnego dobra dwie wylądowały u kogoś dużo bardziej doświadczonego, zostawiłam sobie jedną, bo była mało problematyczna, ale i ta kwitnąć nie chce. Podobają mi się bardzo, ale coś mnie nie lubią Za to miło jest pooglądać je u Ciebie
- spagusia
- 200p
- Od: 4 maja 2010, o 21:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj!
Ściągnął mnie do Ciebie... nick Sterczyki cudne! Rozczula mnie jak o nich opowiadasz, jak o dzieciaczkach Chciałabym mieć taką łapkę co nich, jak Ty- u mnie same falki, a i tak kwitnienia póki co mają dość anemiczne... Ale jak na 3 przeprowadzkę w skali 2 lat, to i tak dobrze, że kwitną.... Powodzonka!
Live long and prosper!
Ściągnął mnie do Ciebie... nick Sterczyki cudne! Rozczula mnie jak o nich opowiadasz, jak o dzieciaczkach Chciałabym mieć taką łapkę co nich, jak Ty- u mnie same falki, a i tak kwitnienia póki co mają dość anemiczne... Ale jak na 3 przeprowadzkę w skali 2 lat, to i tak dobrze, że kwitną.... Powodzonka!
Live long and prosper!
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No niestety, było ryzyko ,że dendrobium nie da rady
A co do kocich działalności... Ciesz się, że tylko kwiatek ucierpiał, a nie cała roślina.. Choć szkoda, bo to naprawdę ładne kwiaty
A co do kocich działalności... Ciesz się, że tylko kwiatek ucierpiał, a nie cała roślina.. Choć szkoda, bo to naprawdę ładne kwiaty
- Borg
- 200p
Te cambrie to wcale tak bardzo kwitnąć u mnie nie chcą. Właściwie tylko jedno kwitnienie wtórne zaliczyłem, reszta była kupna.
Spagusia, no cóż mogę powiedzieć poza: jesteśmy Borg.
Kahim, tak nie do końca tylko kwiatek.
Ułamał się jeden cały i jeden płatek odpadł z drugiego. Trzeci dziwnie się zwinął i obstawiam, że pewnie niebawem opadnie.
Poza tym cały storczyk został przez Potwora zrzucony z parapetu i przesunął się w doniczce - kilka korzeni wyjechało z podkładu na wierzch, a cała roślina się przekrzywiła tak, że doniczka ledwo stoi. A nie chcę na razie grzebać w korzeniach, póki kwitnie.
Może ktoś chce kota?
Dendrobium próbowałem reanimować jak wandę - było wstawione do wazonu, gdzie na dnie stała woda. Korzenie namaczałem w misce no i tam pryskałem trochę w międzyczasie, ale nic to nie dało, a nieobecność majówkowa dopełniła reszty.. Ale tak czy siak warto było spróbować, w końcu liczyliśmy się z opcją, że nic z tego nie będzie więc nie ma co rozpaczać.
Spagusia, no cóż mogę powiedzieć poza: jesteśmy Borg.
Kahim, tak nie do końca tylko kwiatek.
Ułamał się jeden cały i jeden płatek odpadł z drugiego. Trzeci dziwnie się zwinął i obstawiam, że pewnie niebawem opadnie.
Poza tym cały storczyk został przez Potwora zrzucony z parapetu i przesunął się w doniczce - kilka korzeni wyjechało z podkładu na wierzch, a cała roślina się przekrzywiła tak, że doniczka ledwo stoi. A nie chcę na razie grzebać w korzeniach, póki kwitnie.
Może ktoś chce kota?
Dendrobium próbowałem reanimować jak wandę - było wstawione do wazonu, gdzie na dnie stała woda. Korzenie namaczałem w misce no i tam pryskałem trochę w międzyczasie, ale nic to nie dało, a nieobecność majówkowa dopełniła reszty.. Ale tak czy siak warto było spróbować, w końcu liczyliśmy się z opcją, że nic z tego nie będzie więc nie ma co rozpaczać.
- Emila707
- 500p
- Od: 2 sie 2013, o 14:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może mniej(krócej mocz w wodzie) podlewaj, ale przede wszystkim zwiększ wilgotność powietrza. Bo może karbują się z nadmiaru wody, a nie jej braku? Brązowe korzenie, być może są oznaką przelania. Tak sobie myślę.Borg pisze:Emila, podlewam raz w tygodniu i zastanawiam się czy to jednak nie za mało, bo nowe liście się karbują, a to ponoć oznacza za małą wilgotność..
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam , Emila ?
Pozdrawiam , Emila ?
- Borg
- 200p
Nie chce mi się wierzyć, bo zawsze jak biorę do podlewania to mam wrażenie, że mają przeraźliwie sucho.
Teraz co rano je zraszam wodą, zobaczymy czy to coś da.
Teraz co rano je zraszam wodą, zobaczymy czy to coś da.
- Borg
- 200p
Nowy liść u sabotka:
Jeden z reanimowanych zdechlaczków tescowych wypuszcza listek, więc prawdopodobnie odżywa.
W końcu porządne kwitnienie wtórne - 8 kwiatów i jeszcze 2 pąki a nie jakieś pitu pitu.
Cambrie jak zwykle najsłabiej. Niby nowe przyrosty, niby coś się dzieje, ale wszystko jakby przeszło przez gofrownicę i zawsze coś tam gdzieś usycha. Nie mam pojęcia co z nimi dalej robić..
Tutaj to sam już nie wiem co się dzieje. Storczyk się położył na bok, a dzieciaczki szaleją.
A tutaj drugi zdechlaczek tescowy - od 3 tygodni nie chce otworzyć pąków.
No i jeszcze jest 5 odrostów na starych pędach u białego falka, ale na zdjęciu nic nie widać, więc na razie nie wrzucam.
Jeden z reanimowanych zdechlaczków tescowych wypuszcza listek, więc prawdopodobnie odżywa.
W końcu porządne kwitnienie wtórne - 8 kwiatów i jeszcze 2 pąki a nie jakieś pitu pitu.
Cambrie jak zwykle najsłabiej. Niby nowe przyrosty, niby coś się dzieje, ale wszystko jakby przeszło przez gofrownicę i zawsze coś tam gdzieś usycha. Nie mam pojęcia co z nimi dalej robić..
Tutaj to sam już nie wiem co się dzieje. Storczyk się położył na bok, a dzieciaczki szaleją.
A tutaj drugi zdechlaczek tescowy - od 3 tygodni nie chce otworzyć pąków.
No i jeszcze jest 5 odrostów na starych pędach u białego falka, ale na zdjęciu nic nie widać, więc na razie nie wrzucam.
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
To ja to widzę tak.... Na długości dajesz te barierki jak u mnie- a na boczki jakieś ładne podpórki do książek- one powinny ładnie złapać parapet na grubość
I pomiędzy podpórkami a płotkiem- antykotkiem, możesz rozciągnąć np druciki, abo jakiś materiał,.. tu wedle uznania, ale wierzę, że jak dobrze to przemyślosz, wyjdzie bardzo ładnie
Boczki np takie metalowe podpórki
Albo takie plastikowe podpórki
I tak w sumie to mógłbyś takimi podpórkami wyłożyć parapet na całej długości- wystarczy, że je obciążysz np. doniczkami
... albo takie ukłon w stronę kotka...
I najlepsze wg mnie, bo najstawilniej się trzymają: zaciskowe tyle, że one nadają się tylko na boki
I pomiędzy podpórkami a płotkiem- antykotkiem, możesz rozciągnąć np druciki, abo jakiś materiał,.. tu wedle uznania, ale wierzę, że jak dobrze to przemyślosz, wyjdzie bardzo ładnie
Boczki np takie metalowe podpórki
Albo takie plastikowe podpórki
I tak w sumie to mógłbyś takimi podpórkami wyłożyć parapet na całej długości- wystarczy, że je obciążysz np. doniczkami
... albo takie ukłon w stronę kotka...
I najlepsze wg mnie, bo najstawilniej się trzymają: zaciskowe tyle, że one nadają się tylko na boki
- kamikami26
- 1000p
- Od: 14 maja 2013, o 11:32
Albo zamontuj elektrycznego pastucha na parapecie,wtedy żaden zwierz nie straszny storczom
- Borg
- 200p
Trochę by mi szkoda było kocura.
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Jestem ciekaw ile kwiatów zakwitnie z odrostów
Parapet masz już całkiem zazieleniony i wszystko wygląda bardzo dobrze, mój sabotek stoi w miejscu więc gratuluję nowego listka.
Cambrie trzymasz w keramzycie, rozumiem że to proste hydro?
Parapet masz już całkiem zazieleniony i wszystko wygląda bardzo dobrze, mój sabotek stoi w miejscu więc gratuluję nowego listka.
Cambrie trzymasz w keramzycie, rozumiem że to proste hydro?