Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Dziękuję! ;:196
Pozdrawiam, Marta.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aria pisze:... A w smaku jest kasztanowa czy bardziej owocowa, dyniowa?
W smaku delikatna , dyniowata to moje odczucie i córy . Czekam na ocenę innych osób które miały ją u siebie bo mam nadzieję , że ktoś jeszcze ją siał :lol:
Od siebie mogę jeszcze dodać to , że nie jest twarda a ch....ie twarda :roll: zaczynałam od drobnej kostki a skończyłam na sporych kawałkach bo ręce odmawiały posłuszeństwa . Ciekawa jestem ile czasu zajmie gotowanie jej . Niedawno kroiłam Australian Butter i ani obieranie ani krojenie nie sprawiało problemu a i dżemik wyszedł ok . Ja w każdym razie z niej zrezygnuje , jest tyle fajnych bezproblemowych po co mam się nad nią modlić :lol: .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Hm, to szkoda, że taka twarda, bo ja też tego nie lubię ;:185
Australian Butter jest pyszna i łatwo się obiera miałam ją w tym roku.
x-ja
---

Post »

To znowu ja do znudzenia :wink:
Jestem mile zaskoczona chodź zdania na temat tej dyni nie zmieniam ,nadal jej nie chcę :roll: ugotowała się szybciej niż Australian Butter chodź tamta o niebo miększa no i nie muszę już blenderować bo rozgotowała się na jednolitą masę , no ja już nic nie kumam :roll: dżemik cud kolorek , smak też ok ;:oj jutro wstawię zdjęcie obu dla porównania .
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tija aż mi się przypomniało jak lata temu kabaczki (jakiś gatunek przekazywany od rolnika rolnikowi) miały taką skórkę, że brat je brzeszczotem lub siekierą rozdzielała na kawałki przez robieniem z nich czegokolwiek.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kilkanaście lat temu ze skorup po wyrośniętych,dojrzałych patisonach miałem zrobione"słoneczniki",pięknie wyglądały w wysokim wazonie w rogu pokoju.
x-ja
---

Post »

Alyaa nie strasz mnie :lol: mam dwie 20 kg i jak one będą miały taką twardą skorupę ;:145 Jedną z ich jest Red Warty Thing gdzie w opisach jej ciężar to 10-12 kg a moja ma 19 ;:oj i to będzie ciekawe , piszą o grubej skorupie ale nic na temat twardości :roll: na pewno Bleu de Hongrie nadaje się do rzeźbienia .
Obiecane fotki dla porównania dżemiku z obu dyń

Australian Butter dżemik robiłam z białą porzeczką
Obrazek

Bleu de Hongrie dżemik z cytrynami ...za oknem ciemnica więc zdjęcie nie teges , dżemik powinien być ociupinę ciemniejszy .

Obrazek

Muszę przyznać , że Australian Butter jest delikatniejsza w smaku , ta druga bardziej wyrazista czego ja za bardzo nie lubię .
Do tej pory najbardziej smakowała mi White swan acorn , nie wiem jak dżemik ale to jeszcze przede mną . Wysadziłam 12 odmian , wypróbowałam dopiero 3 , mam nadzieję że będzie jeszcze z czego wybierać .
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wypróbujcie dżem z dodatkiem żurawiny pół na pół albo 1/3 żurawiny. Dynia starta na grubej tarce. W dżemie wcale nie wyczuwa się dyni - robi za wypełniacz a żurawina traci ostry smak. Pycha ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-ja
---

Post »

Dzięki za przepis ;:180 staram się dogadzać sobie i mojemu kręgosłupowi więc wybieram krojenie :wink: ciekawe jak by się miało połączenie dyni z aronią , próbował ktoś ? Są gusta i guściki , to co mi nie smakuje ktoś inny może sobie zachwalać , ja po prostu nie lubię tak wyraźnych smaków . Dynia ma bardzo dużą ilość karotenu więc cały czas jedzie mi gotowaną marchewką . Teraz już złagodniała , powoli przebija się cytrynka i robi się znośnie . Na jakiejś francuskojęzycznej stronie znalazłam opis smaku ponoć kasztanowy , no proszę , ja jakoś tego nie wyczuwam ;:oj Swojski pieczony chlebek , masełko i do tego dżemik i wcale nie było tak źle :lol:
Dzisiaj kroję kolejną i będę miała je z głowy , zostanie jedna na nasiona , ta sobie poleży . Muszę troszkę uszczuplić swoją kolekcję dyń , bo mi się do piwnicy nie mieszczą :roll: znaczy , że za moment wypróbuje koleją , napiszę jaką a teraz już siedzę cicho , będę dalej Was podczytywać :wit
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tija nie uciekaj tylko opisuj dynie jakie wyhodowałaś, chwal się plonami :D
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Tija opisz dynie. Ja mam nadzieję za rok też się dyniami chwalić :)
Wczoraj rozkroiłam jednego z ostatnich żółtych patisonów - jak one pachną dynią, upieczony z bułką tartą pycha. Tęsknię do lata...
Kasiajka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 gru 2013, o 19:53

Jaka to odmiana dyni?

Post »

Witam szanownych Forumowiczów i proszę o pomoc w ustaleniu, jakie odmiany dyń są na załączonych zdjęciach. Dostałam je w prezencie i zanim zabiorę się za przetwory chciałabym wiedzieć, co to za dynie. Dynia na drugim zdjęciu ma kolor jasno łososiowy.
Z tego tylko co mi wiadomo jedna z nich posiada pestki bez łupinek. Będę wdzięczna za pomoc.

pozdrawiam ciepło
Kasia

Obrazek
Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bezłupinowa to ta w zielone smugi, na ostatnim zdjęciu Bambino, a największa pod lustrem to Rouge vif D'etampes.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”