Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
W smaku delikatna , dyniowata to moje odczucie i córy . Czekam na ocenę innych osób które miały ją u siebie bo mam nadzieję , że ktoś jeszcze ją siałaria pisze:... A w smaku jest kasztanowa czy bardziej owocowa, dyniowa?
Od siebie mogę jeszcze dodać to , że nie jest twarda a ch....ie twarda zaczynałam od drobnej kostki a skończyłam na sporych kawałkach bo ręce odmawiały posłuszeństwa . Ciekawa jestem ile czasu zajmie gotowanie jej . Niedawno kroiłam Australian Butter i ani obieranie ani krojenie nie sprawiało problemu a i dżemik wyszedł ok . Ja w każdym razie z niej zrezygnuje , jest tyle fajnych bezproblemowych po co mam się nad nią modlić .
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Hm, to szkoda, że taka twarda, bo ja też tego nie lubię
Australian Butter jest pyszna i łatwo się obiera miałam ją w tym roku.
Australian Butter jest pyszna i łatwo się obiera miałam ją w tym roku.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
To znowu ja do znudzenia
Jestem mile zaskoczona chodź zdania na temat tej dyni nie zmieniam ,nadal jej nie chcę ugotowała się szybciej niż Australian Butter chodź tamta o niebo miększa no i nie muszę już blenderować bo rozgotowała się na jednolitą masę , no ja już nic nie kumam dżemik cud kolorek , smak też ok jutro wstawię zdjęcie obu dla porównania .
Jestem mile zaskoczona chodź zdania na temat tej dyni nie zmieniam ,nadal jej nie chcę ugotowała się szybciej niż Australian Butter chodź tamta o niebo miększa no i nie muszę już blenderować bo rozgotowała się na jednolitą masę , no ja już nic nie kumam dżemik cud kolorek , smak też ok jutro wstawię zdjęcie obu dla porównania .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
tija aż mi się przypomniało jak lata temu kabaczki (jakiś gatunek przekazywany od rolnika rolnikowi) miały taką skórkę, że brat je brzeszczotem lub siekierą rozdzielała na kawałki przez robieniem z nich czegokolwiek.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Kilkanaście lat temu ze skorup po wyrośniętych,dojrzałych patisonach miałem zrobione"słoneczniki",pięknie wyglądały w wysokim wazonie w rogu pokoju.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Alyaa nie strasz mnie mam dwie 20 kg i jak one będą miały taką twardą skorupę Jedną z ich jest Red Warty Thing gdzie w opisach jej ciężar to 10-12 kg a moja ma 19 i to będzie ciekawe , piszą o grubej skorupie ale nic na temat twardości na pewno Bleu de Hongrie nadaje się do rzeźbienia .
Obiecane fotki dla porównania dżemiku z obu dyń
Australian Butter dżemik robiłam z białą porzeczką
Bleu de Hongrie dżemik z cytrynami ...za oknem ciemnica więc zdjęcie nie teges , dżemik powinien być ociupinę ciemniejszy .
Muszę przyznać , że Australian Butter jest delikatniejsza w smaku , ta druga bardziej wyrazista czego ja za bardzo nie lubię .
Do tej pory najbardziej smakowała mi White swan acorn , nie wiem jak dżemik ale to jeszcze przede mną . Wysadziłam 12 odmian , wypróbowałam dopiero 3 , mam nadzieję że będzie jeszcze z czego wybierać .
Obiecane fotki dla porównania dżemiku z obu dyń
Australian Butter dżemik robiłam z białą porzeczką
Bleu de Hongrie dżemik z cytrynami ...za oknem ciemnica więc zdjęcie nie teges , dżemik powinien być ociupinę ciemniejszy .
Muszę przyznać , że Australian Butter jest delikatniejsza w smaku , ta druga bardziej wyrazista czego ja za bardzo nie lubię .
Do tej pory najbardziej smakowała mi White swan acorn , nie wiem jak dżemik ale to jeszcze przede mną . Wysadziłam 12 odmian , wypróbowałam dopiero 3 , mam nadzieję że będzie jeszcze z czego wybierać .
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4089
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Wypróbujcie dżem z dodatkiem żurawiny pół na pół albo 1/3 żurawiny. Dynia starta na grubej tarce. W dżemie wcale nie wyczuwa się dyni - robi za wypełniacz a żurawina traci ostry smak. Pycha .
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Dzięki za przepis staram się dogadzać sobie i mojemu kręgosłupowi więc wybieram krojenie ciekawe jak by się miało połączenie dyni z aronią , próbował ktoś ? Są gusta i guściki , to co mi nie smakuje ktoś inny może sobie zachwalać , ja po prostu nie lubię tak wyraźnych smaków . Dynia ma bardzo dużą ilość karotenu więc cały czas jedzie mi gotowaną marchewką . Teraz już złagodniała , powoli przebija się cytrynka i robi się znośnie . Na jakiejś francuskojęzycznej stronie znalazłam opis smaku ponoć kasztanowy , no proszę , ja jakoś tego nie wyczuwam Swojski pieczony chlebek , masełko i do tego dżemik i wcale nie było tak źle
Dzisiaj kroję kolejną i będę miała je z głowy , zostanie jedna na nasiona , ta sobie poleży . Muszę troszkę uszczuplić swoją kolekcję dyń , bo mi się do piwnicy nie mieszczą znaczy , że za moment wypróbuje koleją , napiszę jaką a teraz już siedzę cicho , będę dalej Was podczytywać
Dzisiaj kroję kolejną i będę miała je z głowy , zostanie jedna na nasiona , ta sobie poleży . Muszę troszkę uszczuplić swoją kolekcję dyń , bo mi się do piwnicy nie mieszczą znaczy , że za moment wypróbuje koleją , napiszę jaką a teraz już siedzę cicho , będę dalej Was podczytywać
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Tija nie uciekaj tylko opisuj dynie jakie wyhodowałaś, chwal się plonami
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2004
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Rybnik
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Tija opisz dynie. Ja mam nadzieję za rok też się dyniami chwalić
Wczoraj rozkroiłam jednego z ostatnich żółtych patisonów - jak one pachną dynią, upieczony z bułką tartą pycha. Tęsknię do lata...
Wczoraj rozkroiłam jednego z ostatnich żółtych patisonów - jak one pachną dynią, upieczony z bułką tartą pycha. Tęsknię do lata...
Jaka to odmiana dyni?
Witam szanownych Forumowiczów i proszę o pomoc w ustaleniu, jakie odmiany dyń są na załączonych zdjęciach. Dostałam je w prezencie i zanim zabiorę się za przetwory chciałabym wiedzieć, co to za dynie. Dynia na drugim zdjęciu ma kolor jasno łososiowy.
Z tego tylko co mi wiadomo jedna z nich posiada pestki bez łupinek. Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam ciepło
Kasia
Z tego tylko co mi wiadomo jedna z nich posiada pestki bez łupinek. Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam ciepło
Kasia
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Bezłupinowa to ta w zielone smugi, na ostatnim zdjęciu Bambino, a największa pod lustrem to Rouge vif D'etampes.