Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
W smaku delikatna , dyniowata to moje odczucie i córy . Czekam na ocenę innych osób które miały ją u siebie bo mam nadzieję , że ktoś jeszcze ją siałaria pisze:... A w smaku jest kasztanowa czy bardziej owocowa, dyniowa?
Od siebie mogę jeszcze dodać to , że nie jest twarda a ch....ie twarda zaczynałam od drobnej kostki a skończyłam na sporych kawałkach bo ręce odmawiały posłuszeństwa . Ciekawa jestem ile czasu zajmie gotowanie jej . Niedawno kroiłam Australian Butter i ani obieranie ani krojenie nie sprawiało problemu a i dżemik wyszedł ok . Ja w każdym razie z niej zrezygnuje , jest tyle fajnych bezproblemowych po co mam się nad nią modlić .
Hm, to szkoda, że taka twarda, bo ja też tego nie lubię
Australian Butter jest pyszna i łatwo się obiera miałam ją w tym roku.
Australian Butter jest pyszna i łatwo się obiera miałam ją w tym roku.
To znowu ja do znudzenia
Jestem mile zaskoczona chodź zdania na temat tej dyni nie zmieniam ,nadal jej nie chcę ugotowała się szybciej niż Australian Butter chodź tamta o niebo miększa no i nie muszę już blenderować bo rozgotowała się na jednolitą masę , no ja już nic nie kumam dżemik cud kolorek , smak też ok jutro wstawię zdjęcie obu dla porównania .
Jestem mile zaskoczona chodź zdania na temat tej dyni nie zmieniam ,nadal jej nie chcę ugotowała się szybciej niż Australian Butter chodź tamta o niebo miększa no i nie muszę już blenderować bo rozgotowała się na jednolitą masę , no ja już nic nie kumam dżemik cud kolorek , smak też ok jutro wstawię zdjęcie obu dla porównania .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tija aż mi się przypomniało jak lata temu kabaczki (jakiś gatunek przekazywany od rolnika rolnikowi) miały taką skórkę, że brat je brzeszczotem lub siekierą rozdzielała na kawałki przez robieniem z nich czegokolwiek.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kilkanaście lat temu ze skorup po wyrośniętych,dojrzałych patisonach miałem zrobione"słoneczniki",pięknie wyglądały w wysokim wazonie w rogu pokoju.
Alyaa nie strasz mnie mam dwie 20 kg i jak one będą miały taką twardą skorupę Jedną z ich jest Red Warty Thing gdzie w opisach jej ciężar to 10-12 kg a moja ma 19 i to będzie ciekawe , piszą o grubej skorupie ale nic na temat twardości na pewno Bleu de Hongrie nadaje się do rzeźbienia .
Obiecane fotki dla porównania dżemiku z obu dyń
Australian Butter dżemik robiłam z białą porzeczką
Bleu de Hongrie dżemik z cytrynami ...za oknem ciemnica więc zdjęcie nie teges , dżemik powinien być ociupinę ciemniejszy .
Muszę przyznać , że Australian Butter jest delikatniejsza w smaku , ta druga bardziej wyrazista czego ja za bardzo nie lubię .
Do tej pory najbardziej smakowała mi White swan acorn , nie wiem jak dżemik ale to jeszcze przede mną . Wysadziłam 12 odmian , wypróbowałam dopiero 3 , mam nadzieję że będzie jeszcze z czego wybierać .
Obiecane fotki dla porównania dżemiku z obu dyń
Australian Butter dżemik robiłam z białą porzeczką
Bleu de Hongrie dżemik z cytrynami ...za oknem ciemnica więc zdjęcie nie teges , dżemik powinien być ociupinę ciemniejszy .
Muszę przyznać , że Australian Butter jest delikatniejsza w smaku , ta druga bardziej wyrazista czego ja za bardzo nie lubię .
Do tej pory najbardziej smakowała mi White swan acorn , nie wiem jak dżemik ale to jeszcze przede mną . Wysadziłam 12 odmian , wypróbowałam dopiero 3 , mam nadzieję że będzie jeszcze z czego wybierać .
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Wypróbujcie dżem z dodatkiem żurawiny pół na pół albo 1/3 żurawiny. Dynia starta na grubej tarce. W dżemie wcale nie wyczuwa się dyni - robi za wypełniacz a żurawina traci ostry smak. Pycha .
Dzięki za przepis staram się dogadzać sobie i mojemu kręgosłupowi więc wybieram krojenie ciekawe jak by się miało połączenie dyni z aronią , próbował ktoś ? Są gusta i guściki , to co mi nie smakuje ktoś inny może sobie zachwalać , ja po prostu nie lubię tak wyraźnych smaków . Dynia ma bardzo dużą ilość karotenu więc cały czas jedzie mi gotowaną marchewką . Teraz już złagodniała , powoli przebija się cytrynka i robi się znośnie . Na jakiejś francuskojęzycznej stronie znalazłam opis smaku ponoć kasztanowy , no proszę , ja jakoś tego nie wyczuwam Swojski pieczony chlebek , masełko i do tego dżemik i wcale nie było tak źle
Dzisiaj kroję kolejną i będę miała je z głowy , zostanie jedna na nasiona , ta sobie poleży . Muszę troszkę uszczuplić swoją kolekcję dyń , bo mi się do piwnicy nie mieszczą znaczy , że za moment wypróbuje koleją , napiszę jaką a teraz już siedzę cicho , będę dalej Was podczytywać
Dzisiaj kroję kolejną i będę miała je z głowy , zostanie jedna na nasiona , ta sobie poleży . Muszę troszkę uszczuplić swoją kolekcję dyń , bo mi się do piwnicy nie mieszczą znaczy , że za moment wypróbuje koleją , napiszę jaką a teraz już siedzę cicho , będę dalej Was podczytywać
Tija nie uciekaj tylko opisuj dynie jakie wyhodowałaś, chwal się plonami
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Tija opisz dynie. Ja mam nadzieję za rok też się dyniami chwalić
Wczoraj rozkroiłam jednego z ostatnich żółtych patisonów - jak one pachną dynią, upieczony z bułką tartą pycha. Tęsknię do lata...
Wczoraj rozkroiłam jednego z ostatnich żółtych patisonów - jak one pachną dynią, upieczony z bułką tartą pycha. Tęsknię do lata...
Jaka to odmiana dyni?
Witam szanownych Forumowiczów i proszę o pomoc w ustaleniu, jakie odmiany dyń są na załączonych zdjęciach. Dostałam je w prezencie i zanim zabiorę się za przetwory chciałabym wiedzieć, co to za dynie. Dynia na drugim zdjęciu ma kolor jasno łososiowy.
Z tego tylko co mi wiadomo jedna z nich posiada pestki bez łupinek. Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam ciepło
Kasia
Z tego tylko co mi wiadomo jedna z nich posiada pestki bez łupinek. Będę wdzięczna za pomoc.
pozdrawiam ciepło
Kasia
Bezłupinowa to ta w zielone smugi, na ostatnim zdjęciu Bambino, a największa pod lustrem to Rouge vif D'etampes.