Nasiona- odkażanie,zaprawianie,kiełkowanie, przechowywanie
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nasiona-zaprawianie,kiełkowanie, przechowywanie
Witam,
chciałbym na jesieni i pod koniec lata, gdy zbiory będą się kończyć zgromadzić nasiona każdego gatunku warzyw.
Moje pytania -
1. Czy mogę trzymać je w papierowych torebkach z papieru, sklejonych ze sobą kartek (klejem), wymiary takie jak ze sklepu?
2. Po wysuszeniu (ok 2 tyg.) zapakować je do tych torebek i włożyć do piwnicy czy do szafki w pokoju?
Chodzi mi o to czy te nasiona muszą być stratyfikowane czy nie.
chciałbym na jesieni i pod koniec lata, gdy zbiory będą się kończyć zgromadzić nasiona każdego gatunku warzyw.
Moje pytania -
1. Czy mogę trzymać je w papierowych torebkach z papieru, sklejonych ze sobą kartek (klejem), wymiary takie jak ze sklepu?
2. Po wysuszeniu (ok 2 tyg.) zapakować je do tych torebek i włożyć do piwnicy czy do szafki w pokoju?
Chodzi mi o to czy te nasiona muszą być stratyfikowane czy nie.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona warzyw domowych - przechowywanie
nasiona warzyw z tego co wiem nie wymagają stratyfikacji. Najlepszym miejscem do przechowywania nasion jest lodówka, sucho i niska temperatura ok 5 stopni. Tak przechowywane nasiona utrzymują długo siłę kiełkowania. Swoje nasiona mam spakowane w torebki papierowe opisane, wszystkie razem zapakowane do reklamówki i schowane w chłodziarce w pojemniku do warzyw na dnie.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te "nowoczesne" lodówki bez konieczności idladzania nie wysuszają tak jak dawne. W mojej lodówce nie jest sucho.jarson64 pisze:(...)Najlepszym miejscem do przechowywania nasion jest lodówka, sucho i niska temperatura ok 5 stopni. (...)
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
Ostatnia szansa - jak masz lodówkę z anty frostem - to wysuszy Ci wszystko, jak nie zapakujesz w pudełko. Moja córa ma manię zostawiania warzyw: ogórków, pomidorów itd na talerzyku, na drugi dzień nie nadają się do jedzenia.
Jankiel - ja wszystkie nasiona chowam do pudełka a później do szafy na przedpokoju - temperatura więc normalna pokojowa. Czy w takim wypadku ich zdolność kiełkowania będzie maleć?
Z góry dzięki za info.
Jankiel - ja wszystkie nasiona chowam do pudełka a później do szafy na przedpokoju - temperatura więc normalna pokojowa. Czy w takim wypadku ich zdolność kiełkowania będzie maleć?
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Przechowuję nasiona w temperaturze pokojowej, nic nie tracą na zdolności kiełkowania.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- jarson64
- 500p
producent określa zdolność kiełkowania nasion, i powinny one utrzymać ją przechowywane w temperaturze pokojowej. Jeżeli nasiona z tej samej partii jedne będziemy przechowywać w szafie w temperaturze pokojowej, a drugie w chłodziarce, to te z chłodziarki zachowają dłużej zdolność kiełkowania. to tylko tyle w formie informacji
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Kontakt:
Czyli, jeżeli mam lodowkę z anty frostem, moge trzymać tam nasiona, tak?
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
- jarson64
- 500p
benzulli pisze:Czyli, jeżeli mam lodowkę z anty frostem, moge trzymać tam nasiona, tak?
jak pisałem wyżej niska temperatura przedłuża ich żywotność.
Ma tu zastosowanie prawo Arrheniusa :
Pozdrawiam
Ps. Z nasion trzymam w lodówce tylko fasolę szparagową. Właściwie głównie ze względu na możliwość wylęgu strąkowca fasolowego. Choć nasiona liczą sobie po kilka latek nie ma problemu z ich kiełkowaniem a i zdrowotność roślin wydaje się być większa.
Zatem obniżenie temperatury nasion o 10 st. C wydłuża o połowę ich zdolność kiełkowaniaPodwyższenie temperatury o 10oC podwaja w przybliżeniu szybkość reakcji.
Pozdrawiam
Ps. Z nasion trzymam w lodówce tylko fasolę szparagową. Właściwie głównie ze względu na możliwość wylęgu strąkowca fasolowego. Choć nasiona liczą sobie po kilka latek nie ma problemu z ich kiełkowaniem a i zdrowotność roślin wydaje się być większa.
- jarson64
- 500p
lodówka nie musi być z anty frostem, wystarczy nasionka w oryginalnych opakowaniach , bądź zrobionych przez siebie, zapakować razem do reklamówki. Ja przechowuję w taki sposób. Nasionka zachowują zdolność kiełkowania przez wiele lat, zależy to również od gatunku, jedne krócej inne dłużej.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysiałam u siebie fasolkę Saxę z własnych dwuletnich, niestety dziurkowanych nasionek i wzeszła mi w 96% (liczyłam nasionka i teraz roślinki ). Wysiałam również zieloną "Bonę" kupioną w sklepie z tegoroczną datą i ta wzeszła mi w 42%. Moje nasiona były przechowywane "byle gdzie" (dlatego te dziurki). Dlaczego takie byle co sprzedają?
Moje nowe imię Szansa
- jarson64
- 500p
Własne nasionka zazwyczaj są lepsze od kupnych. W tym roku posiałem groszek kupny, wykiełkowało jedno nasionko z całej paczki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Własne są lepszej kondycji, ponieważ na plantacjach stosują herbicydy . A odmian mieszańcowych sami nie wyprodukujemy, a takie przeważnie teraz są .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny