Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolu jak jesteś chętna to na wiosnę mogę Ci podarować kilka sadzonek kaktusów :wink:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anetko, czy Twój grudnik wygląda tak jak mój i KaRo? Mój zaczął kwitnąć, ale ktoś go chyba trącił, albo mu przeciąg zrobił, bo zrzucił wszystkie pączki :(
A Twój echinopsis , to echinopsis eyriesii o dużych, białych pachnących kwiatach? Choruję na niego....ale nie poznaję :oops:
No i nie wiem, który to ten Twój ulubiony? :oops:

Nie wiedziałam, ze kaktusy mgą śmierdzieć - takiego bym nie chciała, za to chciałabym pachnące... :D
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
to jest mój ulubiony kaktus Echinocactus grusonii.

A mój Echinopsis owszem kwitnie na biało ma duże kwiaty i bardzo, bardzo pachnące,ale czy to akurat odmiana Eyriesii to nie wiem na kaktusach mało się znam , a zdięcia jeszcze nie wkleiłam ,
ale coś wam napiszę :) mój Echinopsis zakwitł mi dokładnie w dzień mojego ślubu miał 11 kwiatów równiutko ułożonych
jeden obok drugiego w kształcie kóleczka, wygłądał przecudownie :!: ................wspaniały prezęt dostałam prawda :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To ten, to ten: Echinopsis eyriesii! ;:49 ;:50 ;:26
Ja tez się za bardzo nie znam na kaktusach, a nazwe znam z mojej madrej książki.
Też bym chciała taki prezent dostać, niekoniecznie z okazji ślubu :wink:
Anetko, czy wyżebrzę u Ciebie malutką sadzonkę tego kaktusika? Pliiiiiiiz
Obrazek
Na pewno będę mogła się czymś odwdzięczyć!

Ps. Jak będziesz wklejac kolejne zdjęcia, to nie zapomnij proszę o aloesie. Ja mam dwa, ale żaden jeszcze u mnie nie kwitł :(
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Izo rozsmieszyłaś mnie tymi ukłonami ;:1 , zdięcie aloesa jest wklejone , czwarte od góry doniczka włożona taką osłonkę wiklinową , chyba tak to się nazywa , powinnam też mieć gdzieś zdięcia jego kwiatów poszperam to jutro wkleję,,
chciałabyś sadzonkę Echinopsisa z tym będzie problem bo ja mu zawsze obrywałam i on mi urósł w kształcie maczugi, ale jutro go obejżę dokładnie czy jakiejś nie przeoczyłam , ale mam jeszcze drugiego co też ma tak duże kwiaty i pachną ,ale ten ma kolor jasnoróżowy taki bladziutki, zdięcie numer 9 on ma bardzo dużo odnóżek.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anetko, ja chętnie poczekam. Na pewno jeszcze pojawią się "dzieci" :lol: A jak do echinopsisa dorzucisz jeszcze jakieś pachnace maleństwo, to bedę Ci w dwójnasób wdzięczna. Uwielbiam pachnące kwiaty! A wiosną moze znajdę dla Ciebie jakis krzew albo inne roslinki, która zechcesz mieć u siebie.
A Twój aloes to prawdopodobnie Aloe aristata, czyli oscisty. Mój to chyba zwykły, czyli Aloe vera, a drugi drzewiasty.
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

ANETA pisze:Mariolu jak jesteś chętna to na wiosnę mogę Ci podarować kilka sadzonek kaktusów :wink:
Anetko pewnie, że chętnie przyjmę.
KaRo też mi obiecała :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Tak,przyznaję się,obiecałam Marioli wiosną,żeby nie zmarzły. :D :D :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anetko, toż Ty masz kaktusiarnię całą! Te olbrzymy są niesamowite! Ale chyba najbardziej podoba mi się pomysł z kaktusem w bucie :lol:
Ciekawe, że Twój echinopsis ma formę bardziej owalną, a na zdjęciach w mojej książce jest kulisty. Może są różne odmiany echinopsisa? Ale w sumie to nieważne, ważne że pachnie!
Pierwszy raz widzę kwiaty aloesa - jakiegokolwiek. One podobno bardzo rzadko kwitną, dlatego w niewielu książkach można znaleźć ich zdjęcia. W moich nie ma :(
A Twoja szlumbergera to prawdziwy zygokaktus, nie mieszaniec. Ale kwitnie chyba tak samo jak mój i KaRo?
Dzięki Anetko za piękne zdjęcia:)

A teraz coś dla KaRo

Obrazek

To jest Kalanchoe erinacea. Prawda, ze trochę przypomina Twoją roslinkę? Jeśli kwiaty będą podobne, to mozna przypuszczać, że masz jakieś inne Kalanchoe. A moze to jakaś eszeweria? Porównaj i powiedz, co sądzisz o moich domniemaniach :wink:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Zrobię naturalnie.Miałam takie wrażenie że są inne,moje jakby grubsze,Twoje płaskie,cieńsze ale to może kwestia zdjęcia.Zobaczymy dalej!
Awatar użytkownika
agak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 gru 2006, o 14:44

Post »

Czesc jestem tutaj nowa.. Od kilku miesiecy hoduje sobie w domu kaktusy, mam rozne gatunki ale nie znam ich nazw i nie moge znalezć.. Gdyby ktos pomogl mi w ich zidentyfikowaniu bylabym wdzieczna:) Poradami na temat upraw akurat tych gatunkow tez nie pogardze:) Pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
]ObrazekObrazekObrazekObrazek
Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Agak ale masz tych kaktusików mnogo. :D
Ja Ci nie pomogę bo się na nich kompletnie nie znam.
Dopiero zacznę zabawę z kaktusami wiosną,
le dziewczyny mają duży zasób wiedzy na ich temat
i na pewno Ci wszystko wyjaśnią :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D :D Część z nas tylko się zachwyca - ale są tu też i znawcy/znawczynie/ tematu. My oglądamy chętnie wszystkie nowości, bo się uczymy przy okazji- nie miej nam za złe tych wtrętów.

Pozdrawiam- a kaktusiki super :D
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”