Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anetko, czy Twój grudnik wygląda tak jak mój i KaRo? Mój zaczął kwitnąć, ale ktoś go chyba trącił, albo mu przeciąg zrobił, bo zrzucił wszystkie pączki
A Twój echinopsis , to echinopsis eyriesii o dużych, białych pachnących kwiatach? Choruję na niego....ale nie poznaję
No i nie wiem, który to ten Twój ulubiony?
Nie wiedziałam, ze kaktusy mgą śmierdzieć - takiego bym nie chciała, za to chciałabym pachnące...
A Twój echinopsis , to echinopsis eyriesii o dużych, białych pachnących kwiatach? Choruję na niego....ale nie poznaję
No i nie wiem, który to ten Twój ulubiony?
Nie wiedziałam, ze kaktusy mgą śmierdzieć - takiego bym nie chciała, za to chciałabym pachnące...
to jest mój ulubiony kaktus Echinocactus grusonii.
A mój Echinopsis owszem kwitnie na biało ma duże kwiaty i bardzo, bardzo pachnące,ale czy to akurat odmiana Eyriesii to nie wiem na kaktusach mało się znam , a zdięcia jeszcze nie wkleiłam ,
ale coś wam napiszę mój Echinopsis zakwitł mi dokładnie w dzień mojego ślubu miał 11 kwiatów równiutko ułożonych
jeden obok drugiego w kształcie kóleczka, wygłądał przecudownie ................wspaniały prezęt dostałam prawda
- chatte
- Przyjaciel Forum
To ten, to ten: Echinopsis eyriesii! ;:49 ;:26
Ja tez się za bardzo nie znam na kaktusach, a nazwe znam z mojej madrej książki.
Też bym chciała taki prezent dostać, niekoniecznie z okazji ślubu
Anetko, czy wyżebrzę u Ciebie malutką sadzonkę tego kaktusika? Pliiiiiiiz
Na pewno będę mogła się czymś odwdzięczyć!
Ps. Jak będziesz wklejac kolejne zdjęcia, to nie zapomnij proszę o aloesie. Ja mam dwa, ale żaden jeszcze u mnie nie kwitł
Ja tez się za bardzo nie znam na kaktusach, a nazwe znam z mojej madrej książki.
Też bym chciała taki prezent dostać, niekoniecznie z okazji ślubu
Anetko, czy wyżebrzę u Ciebie malutką sadzonkę tego kaktusika? Pliiiiiiiz
Na pewno będę mogła się czymś odwdzięczyć!
Ps. Jak będziesz wklejac kolejne zdjęcia, to nie zapomnij proszę o aloesie. Ja mam dwa, ale żaden jeszcze u mnie nie kwitł
Oj Izo rozsmieszyłaś mnie tymi ukłonami , zdięcie aloesa jest wklejone , czwarte od góry doniczka włożona taką osłonkę wiklinową , chyba tak to się nazywa , powinnam też mieć gdzieś zdięcia jego kwiatów poszperam to jutro wkleję,,
chciałabyś sadzonkę Echinopsisa z tym będzie problem bo ja mu zawsze obrywałam i on mi urósł w kształcie maczugi, ale jutro go obejżę dokładnie czy jakiejś nie przeoczyłam , ale mam jeszcze drugiego co też ma tak duże kwiaty i pachną ,ale ten ma kolor jasnoróżowy taki bladziutki, zdięcie numer 9 on ma bardzo dużo odnóżek.
chciałabyś sadzonkę Echinopsisa z tym będzie problem bo ja mu zawsze obrywałam i on mi urósł w kształcie maczugi, ale jutro go obejżę dokładnie czy jakiejś nie przeoczyłam , ale mam jeszcze drugiego co też ma tak duże kwiaty i pachną ,ale ten ma kolor jasnoróżowy taki bladziutki, zdięcie numer 9 on ma bardzo dużo odnóżek.
- chatte
- Przyjaciel Forum
Anetko, ja chętnie poczekam. Na pewno jeszcze pojawią się "dzieci" A jak do echinopsisa dorzucisz jeszcze jakieś pachnace maleństwo, to bedę Ci w dwójnasób wdzięczna. Uwielbiam pachnące kwiaty! A wiosną moze znajdę dla Ciebie jakis krzew albo inne roslinki, która zechcesz mieć u siebie.
A Twój aloes to prawdopodobnie Aloe aristata, czyli oscisty. Mój to chyba zwykły, czyli Aloe vera, a drugi drzewiasty.
A Twój aloes to prawdopodobnie Aloe aristata, czyli oscisty. Mój to chyba zwykły, czyli Aloe vera, a drugi drzewiasty.
- chatte
- Przyjaciel Forum
Anetko, toż Ty masz kaktusiarnię całą! Te olbrzymy są niesamowite! Ale chyba najbardziej podoba mi się pomysł z kaktusem w bucie
Ciekawe, że Twój echinopsis ma formę bardziej owalną, a na zdjęciach w mojej książce jest kulisty. Może są różne odmiany echinopsisa? Ale w sumie to nieważne, ważne że pachnie!
Pierwszy raz widzę kwiaty aloesa - jakiegokolwiek. One podobno bardzo rzadko kwitną, dlatego w niewielu książkach można znaleźć ich zdjęcia. W moich nie ma
A Twoja szlumbergera to prawdziwy zygokaktus, nie mieszaniec. Ale kwitnie chyba tak samo jak mój i KaRo?
Dzięki Anetko za piękne zdjęcia:)
A teraz coś dla KaRo
To jest Kalanchoe erinacea. Prawda, ze trochę przypomina Twoją roslinkę? Jeśli kwiaty będą podobne, to mozna przypuszczać, że masz jakieś inne Kalanchoe. A moze to jakaś eszeweria? Porównaj i powiedz, co sądzisz o moich domniemaniach
Ciekawe, że Twój echinopsis ma formę bardziej owalną, a na zdjęciach w mojej książce jest kulisty. Może są różne odmiany echinopsisa? Ale w sumie to nieważne, ważne że pachnie!
Pierwszy raz widzę kwiaty aloesa - jakiegokolwiek. One podobno bardzo rzadko kwitną, dlatego w niewielu książkach można znaleźć ich zdjęcia. W moich nie ma
A Twoja szlumbergera to prawdziwy zygokaktus, nie mieszaniec. Ale kwitnie chyba tak samo jak mój i KaRo?
Dzięki Anetko za piękne zdjęcia:)
A teraz coś dla KaRo
To jest Kalanchoe erinacea. Prawda, ze trochę przypomina Twoją roslinkę? Jeśli kwiaty będą podobne, to mozna przypuszczać, że masz jakieś inne Kalanchoe. A moze to jakaś eszeweria? Porównaj i powiedz, co sądzisz o moich domniemaniach