Warzywa i kwiaty jadalne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Cieszę się,że przepis na pasztet zyskał uznanie, mam nadzieję ,że będzie smakować.
Myślę,że w zależności od sezonu i upodobań można zmieniać jego składniki.
Obecność masła jako tłuszczu jest potrzebna by zawarte w warzywach witaminy były przyswajalne dla naszego organizmu, masło również można zastąpić ulubionym olejem lub tłuszczem zwierzęcym.
EDITA
500p
500p
Od: 7 lis 2014, o 18:29

Re: Warzywa i kwiaty jadalne

Post »

Z ciekawości sprawdziłam ile kalorii może mieć pasztet z selera wyszukałam,że około 200 kcal./100 g.
Ostatnio słyszałam o diecie i ćwiczeniach Gaca system.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Kontakt:

Post »

Wczoraj zaszalałam i kupiłam książkę "Jadalne kwiaty" Małgorzaty Kalemba - Drożdż, polecam!
Beata
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

kaLo pisze:Jak na dietetyczny pasztet to za dużo masła.
Za dużo masła? :shock: Co to znaczy? :wink:

Posiałam sobie gorczycę na przedplon, szybko wzeszła, poszamałam i stwierdzam, że się nadaje do sałatek :D
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

Dynka pisze:Z racji mojego zawodu, i jednak mimo wszystko zamiłowania postanowiłam z wami podyskutować na ten temat. Kwiaty jadalne. Może to dla was barbarzyństwo , ale ludzie kwiaty jadają i jadali już bardzo dawno. Wymienię kilka z nich: stokrotki, nasturcje, lilije, bratki, akacja, dziki bez, lilak, lawenda, ogórecznik, krokus, nagietek, czosnek, szczypiorek, mlecz, macierzanki, róża, len, rumianek.
Mogę podawać zainteresowanym przepisy.
Podaj przepisy, z lilii tylko tygrysia może być jadana, inne nie. Można ją marynować jak liliowce. Tylko lepiej usunąć pyłek, bo może uczulać!
Z ciekawostek dodam, że lilia tygrysia jest niebezpieczna dla kotów - powoduje u nich uszkodzenie nerek.

-- Pt, 22 kwietnia 2016, 07:02 --
acia1065 pisze:Masło ma 82% tłuszczu.
W moim przepisie na pasztet z cukinii nie ma wprawdzie masła (jest olej), ale za to jest 20 dkg sera żółtego - też mało dietetycznie :D
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

EDITA pisze:Z ciekawości sprawdziłam ile kalorii może mieć pasztet z selera wyszukałam,że około 200 kcal./100 g.
Ostatnio słyszałam o diecie i ćwiczeniach Gaca system.
Gaca dobrze na tym zarabia ;:138
Beata
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nastawiłam wino z kwiatów mniszka. Mam też przepis na piwo z korzenia mniszka i łopianu, planuję nastawić, gdy łopian jeszcze podrośnie.
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Kiedyś jadłam konfiturę z płatków fiołków. Ciekawa. Przyjemnie pachniała. Sama utylizuję w celach konsumpcyjnych płatki róży, nagietka lekarskiego i krokosza. Suszę, mielę, łączę z płatkami hibiskusa (kolejny jadalny kwiat) i kardamonem i używam jako przyprawy. Do robienia syropów nie mogę się przemóc. Nie używam cukru, a ze słodzikiem pewnie nie wyjdą.
W podobny sposób przygotowuję też mieszankę przyprawową rozgrzewającą - typowe korzenne przyprawy: goździki (i kolejny jadalny kwiat, a dokładniej paki kwiatowe goździkowca), cynamon, kolendrę i imbir mielę razem z ususzonymi kwiatami wiązówki błotnej. Kwiaty wiązówki mają bardzo przyjemny miodowy aromat i wykazują działanie zbliżone do kwasu actylosalicylowego.
Jadalne są także kwiaty kłokoczki kolchidzkiej (marynowane, mają pikantny smak czosnku) i aksamitki błyszczącej (Tagetes lucida). Liście i kwiaty aksamitki (nie tej rosnącej w naszych ogródkach oczywiście) maja anyżowy aromat i są używane jako przyprawa. Wykazują też silne właściwości antybakteryjne (zwłaszcza przeciw gronkowcom) i antygrzybiczne.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szukam werbeny, ktoś używał?
Beata
azalia40
50p
50p
Od: 8 cze 2010, o 12:37

Post »

corazonbianco pisze:Kiedyś jadłam konfiturę z płatków fiołków. Ciekawa. Przyjemnie pachniała. Sama utylizuję w celach konsumpcyjnych płatki róży, nagietka lekarskiego i krokosza. Suszę, mielę, łączę z płatkami hibiskusa (kolejny jadalny kwiat) i kardamonem i używam jako przyprawy. Do robienia syropów nie mogę się przemóc. Nie używam cukru, a ze słodzikiem pewnie nie wyjdą.
Zrób proszę z miodem. Tylko nie gryczanym, za ostry. Ale lipowy, albo później wrzosowy. Luksusik. Dobrze jest dać trochę soku z limonki. Rozrzedza miód i odświeża smak.
Jakie to piękne. Było i zniknęło.
Awatar użytkownika
borowa
200p
200p
Od: 3 lis 2015, o 14:22

Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne

Post »

[quote="kaLo"]Ciecierzyca inaczej
Namoczyć i ugotować jak w poprzednim przepisie, dusić ok 20 minut z cebulką na oleju lub maśle (oliwa jak dla mnie jest zbyt aromatyczna i dominuje) pod koniec posolić i posypać majerankiem.

Chciałam doradzić cos w kwestii gotowania ciecierzycy- by szybciej sie gotowała 30-40min dodaje do moczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej a potem tez 1 łyżeczkę do gotowania. Wtedy ciecierzyca jest miękka i maślana w smaku.
Z takiej robię pyszny humus.
Pozdrawiam!
Jagoda
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Soda pozbawia strączkowe wielu cennych składników.
Beata
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krócej się gotują także, gdy po namoczeniu jeszcze się je trochę podkiełkuje (można po prostu na sitku kuchennym).
USDA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”