Papryka do gruntu. Część 4
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Krismiszcz A duża ta papryka Roberta jak ją zbierasz ?
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Nie wytrzymam,wysieję dziś na próbę nasionka z zeszłego roku,tylko bez podkiełkowywania.Czyli najpierw zrobię dopiero pożniej pomyślę
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Irek6820 wszystko zależy od stanowiska i pogody. Cała plantacja zazwyczaj jest dodatkowo nawadniana, Roberta do gróboskórnych nie należy ale można wyhodować fajne okazy.
Podstawa dobre stanowisko! Kolejna rzecz to krzak papryki na wyprodukowanie 1kg owoców zużywa 50l wody!
Podstawa dobre stanowisko! Kolejna rzecz to krzak papryki na wyprodukowanie 1kg owoców zużywa 50l wody!
jode22 pisze:Nie ma czegoś takiego jak najlepsza odmiana . Jest dużo dobrych a jeden lubi takie, inny inne, jedne dobre do jedzenia, inne do faszrowania a 'de gustibus non disputantum'
Magdzie chodzi o taką, która w smaku jest dobra, soczysta, duża, normalna słodka papryka, której nie czepiają się jej zbytnio choroby i którą chwali większość osób tutaj na forum. Ale jak widać jak sama sobie nie posieję to się nie dowiem.
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy waszym zdaniem lepsza jest Roberta czy Robertina. W razie co piszcie pod jakim względem lepsza .
Pozdrawiam Paweł
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślę jeszcze nad tym terminem siewu. Chciałem siać 15 lutego, jednak wstrzymam się prawdopodobnie do 22 lutego
Ostatecznością będzie 1 marca.
Ostatecznością będzie 1 marca.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Dziś eksperymentalnie wyłożę na waciki kilka nasionek słodkiej papryki m.in Telimenę, Nokturn i Yolo Wonder. Te pójdą w donice na słoneczną werandę Resztę sieję w marcu
Popikowałam kolejne papryczki, rosną jak na drożdżach
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Na specjalne życzenie miłej forumki - moja ubiegłoroczna Oda w gruncie. Potwierdza sie teoria,że papryka lubi ziemię z gliną Sadziłam ją na trzech róznych stanowiskach; w tunelu,oraz w gruncie na stanowisku z lekką ziemią dobrze nawiezioną kompostem . Trzecie stanowisko to pole z ziemią gliniastą. Bez specjalnych zabiegów najlepiej owocowała w polu ,tam gdzie ziemia gliniasta i długo utrzymująca wilgoć.. Niczym nie nawoziłam,dałam tylko trochę kompostu i kurzeńca w dołki przed sadzeniem. Nie podlewałam,wyściółkowałam tylko skoszoną,przeschniętą trawą.
W tunelu wyrosła wysoka i miała ze 4 owoce ,tak samo na lekkim stanowisku mimo podlewania
Oda po dojrzeniu przebarwia sie na piękny,burgundowy kolor i jest soczysta,chrupiąca i słodka.
W tunelu wyrosła wysoka i miała ze 4 owoce ,tak samo na lekkim stanowisku mimo podlewania
Oda po dojrzeniu przebarwia sie na piękny,burgundowy kolor i jest soczysta,chrupiąca i słodka.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Piękne! Nie no, przy Twoich moja oda to w ogóle jakaś porażka Powinnam się teraz schować ze wstydu
Elu, dziękuję za zdjęcia - naprawdę Ci się oda udała, aż jest na co popatrzeć!
- Dziunia87
krynko cóż za piękny okaz Jak z okładki czasopisma ogrodniczego
Powiedz jeszcze kiedy wysiewałaś swoją rozsadę Ody?
Powiedz jeszcze kiedy wysiewałaś swoją rozsadę Ody?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Dzięki dziewczyny,ale moja zasługa niewielka- posiałam,wysadziłam,zebrałam
Te sadzonki na zdjeciach są po przejściach- kiedy je wysadziłam,przyszły ogromne deszcze,pole było zalane,podtopione. Jak woda trochę opadła,po 2-3 dniach wyciągałam je z gruntu z bryłką ziemi,istawiałam na powierzchni,żeby nie padły w tym błocie. To wyciąganie też nie było łatwe-chodziłam po deskach,żeby nie wpaść po kolana . Tak samo było z pomidorami. Ale jak widać warto było Potem juz pogoda dopisała,lato było gorące
Sylwio- wysiewałam standardowo ,z pomidorami,w połowie marca. Najbardziej podoba mi sie w niej to,że krzaczki są krępe,niewielkie,nie trzeba jej palikować.
Te sadzonki na zdjeciach są po przejściach- kiedy je wysadziłam,przyszły ogromne deszcze,pole było zalane,podtopione. Jak woda trochę opadła,po 2-3 dniach wyciągałam je z gruntu z bryłką ziemi,istawiałam na powierzchni,żeby nie padły w tym błocie. To wyciąganie też nie było łatwe-chodziłam po deskach,żeby nie wpaść po kolana . Tak samo było z pomidorami. Ale jak widać warto było Potem juz pogoda dopisała,lato było gorące
Sylwio- wysiewałam standardowo ,z pomidorami,w połowie marca. Najbardziej podoba mi sie w niej to,że krzaczki są krępe,niewielkie,nie trzeba jej palikować.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Dziunia87
Wczoraj wyłożyłam na waciki kilka słodkich odmian z przeznaczeniem do donic Zółta Telimenę, czerwoną Yolo Wonder i fioletową Nokturn