Dalie wymagania,problemy - cz.3
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie - cz.3
Zaznaczam wątek , mam też dylemat sadzić czy czekać , po dzisiejszych przymrozkach chyba poczekam
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zdecydowanie czekać!!! Dalie się sadzi pod koniec kwietnia, żeby nie pomarzły przy "zimnych ogrodnikach".
Nawet jak wypuszczają pędy, radziłabym wrzucić do lodówki z cebulą i marchewką, żeby stanęły. Nie ryzykowałabym, bo "będzie płacz i zgrzytanie zębów"!
Ryszard! Osakę dostaniesz, bo mi się rozrosła i dobrze przezimowała!
Sylwek! Na totalne suchelce woda nie pomoże! Jak karpa jest podejrzanie lekka i twarda - raczej należy ja spisać na straty.
Ja takie niepewne kawałki "zmiatam" pod kanny. Często mam miłe niespodzianki i coś z tego wyrasta
Nawet jak wypuszczają pędy, radziłabym wrzucić do lodówki z cebulą i marchewką, żeby stanęły. Nie ryzykowałabym, bo "będzie płacz i zgrzytanie zębów"!
Ryszard! Osakę dostaniesz, bo mi się rozrosła i dobrze przezimowała!
Sylwek! Na totalne suchelce woda nie pomoże! Jak karpa jest podejrzanie lekka i twarda - raczej należy ja spisać na straty.
Ja takie niepewne kawałki "zmiatam" pod kanny. Często mam miłe niespodzianki i coś z tego wyrasta
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
hej hej.
Widzę dylematy czy już sadzić czy jeszcze nie.
Moja teściowa posadziła dalie i mieczyki kilka dni temu. Jak dla mnie jeszcze trzeba poczekać przynajmniej z tydzień. Planuję sadzić w poniedziałek 14 kwietnia.
Widzę dylematy czy już sadzić czy jeszcze nie.
Moja teściowa posadziła dalie i mieczyki kilka dni temu. Jak dla mnie jeszcze trzeba poczekać przynajmniej z tydzień. Planuję sadzić w poniedziałek 14 kwietnia.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
To moje następne dalie, które zostały już posadzone do gruntu.Pierwsze zostały posadzone w dniu 23.03.Wczoraj dosadziłem następne,w sumie posadzonych mam 62 odmiany karp dalii.Ja osobiście sadzę na własne ryzyko! Każdy z nas podchodzi do sadzenia karp indywidualnie
To moje następne dalie, które zostały już posadzone do gruntu.Pierwsze zostały posadzone w dniu 23.03.Wczoraj dosadziłem następne,w sumie posadzonych mam 62 odmiany karp dalii.Ja osobiście sadzę na własne ryzyko! Każdy z nas podchodzi do sadzenia karp indywidualnie
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ach masz chyba jakieś układy tam u góry.
Ja nie ryzykuję jeszcze.
Ja nie ryzykuję jeszcze.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Ryszardzie,czy zawsze sadzisz takie duże karpy,nie dzieląc ich ? Ja swoje dalie też sukcesywnie sadzę......
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Są podzielone na mniejsze, lecz tego nie widać na zdjęciu!A że duże!,lecz bardzo mizerne po prostu masakra. Nie wiem co z tego wyrośnie?lanceta pisze:Ryszardzie,czy zawsze sadzisz takie duże karpy,nie dzieląc ich ?
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
A więc sprawdza się teza, że ciepła zima nie była dobra dla karp. Moje podzieliłam przed zimą i też kiepsko wyglądają... Nie fotografuję, bo bym wszystkich zniechęciła do uprawy tych pięknych kwiatów. Karpy dalii po zimie nigdy nie wyglądają zachęcająco i nie obiecują pięknych kwiatów, ale w tym roku zdecydowanie gorzej wyglądają niż zwykle. Też się martwię...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- marzanka
- Od: 21 lut 2010, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja zaryzykowałam i wsadziłam do ziemi wszystkie dalie co będzie to będzie ...
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Barbaro - Ja swoich dalii nigdy nie dzielę przed zimą. Właśnie dla tego że w kupie lepiej się przechowują , przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Poza tym chyba łatwiej podzielić na wiosnę, bo one trochę tracą na objetosci i łatwiej porozkładać bez uszkodzeń.
Uwielbiam ten moment, jak chwytam taką karpę, najpierw pogłaszczę, pogadam do niej, potem zrzucę na trawnik z wysokości ok pół metra, żeby się wzruszyła, potem poruszm "moje-twoje" i z jednej robi się... pięć
Rzadko kiedy muszę przecinać, poddają się bez walki
Uwielbiam ten moment, jak chwytam taką karpę, najpierw pogłaszczę, pogadam do niej, potem zrzucę na trawnik z wysokości ok pół metra, żeby się wzruszyła, potem poruszm "moje-twoje" i z jednej robi się... pięć
Rzadko kiedy muszę przecinać, poddają się bez walki
Miłka