Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 5
Witajcie Przesyłam Wam zdjęcie kolejnego kaktusa do identyfikacji. Z okazji Świąt życzę Wam wszystkiego najlepszego, dużo radości, smacznej święconki i mokrego, a dla Waszych kaktusów suchego, poniedziałku
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mammillaria microhelia.
Wesołych Świąt.
Wesołych Świąt.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2014, o 20:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dostałem dziś taką sadzonkę:
Proszę o pomoc w identyfikacji. (Przepraszam za jakość fotki, kolory wyszły przekłamane, normalnie ma ładną świeżą kaktusową zieleń, ale mam nadzieję, że to nie przeszkodzi w identyfikacji)
Proszę o pomoc w identyfikacji. (Przepraszam za jakość fotki, kolory wyszły przekłamane, normalnie ma ładną świeżą kaktusową zieleń, ale mam nadzieję, że to nie przeszkodzi w identyfikacji)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Cereus jamacaru forma monstrosa.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 kwie 2014, o 20:53
Dzięki za szybką odpowiedź, tak jest, to dokładnie to
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
Co to za kaktusy?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Od lewej:
Echinocactus grusonii
Echinopsis muliplex
Rodzaj Notocactus, prawdopodobnie Notocactus vanvlietii lub Notocactus mammulosus
Notocactus scopa
Echinocactus grusonii
Echinopsis muliplex
Rodzaj Notocactus, prawdopodobnie Notocactus vanvlietii lub Notocactus mammulosus
Notocactus scopa
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- orzechovvy
- 100p
- Od: 26 sie 2013, o 16:50
dziękuje bardzo , biały to na pewno Scopa, a poszukałam w internecie tych nazw czerwonego i znalazłam NOTOCACTUS SCHLOSSERII.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 kwie 2014, o 21:51
Od jakiegoś czasu mam takie 3 kaktusy, jednak nawet nie wiem dokładnie co to za odmiany Będę wdzięczna za podanie nazw.
Niedługo się przeprowadzam i nie wiem czy mogę je zabrać ze sobą (bardzo bym chciała) musiałabym je trzymać na oknie północno-zachodnim (obecnie słońce jest tam w godzinach ok.14.30-17.30) nie wiem jak będzie latem ale myślę, że będzie trochę dłużej. Może chociaż jeden z nich dałby radę? Do tej pory stały w oknie zachodnim (latem od około 14 do wieczora było słońce)
Niedługo się przeprowadzam i nie wiem czy mogę je zabrać ze sobą (bardzo bym chciała) musiałabym je trzymać na oknie północno-zachodnim (obecnie słońce jest tam w godzinach ok.14.30-17.30) nie wiem jak będzie latem ale myślę, że będzie trochę dłużej. Może chociaż jeden z nich dałby radę? Do tej pory stały w oknie zachodnim (latem od około 14 do wieczora było słońce)
- kubus2015
- 200p
- Od: 26 sty 2009, o 00:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, witajcie!
Zazwyczaj udaje mi się namierzyć nieznane rośliny w mądrych księgach. Niestety, tym razem trafił się osobnik wyjątkowo tajemniczy . Mój tata dostał go od znajomej. Po przeprowadzce kilka dolnych liści zżółkło i opadło, z ranek wyciekał biały mleczny sok - wnioskuję, że to jakaś roślina z rodziny wilczomleczowatych, ale nie wiem jaki dokładnie rodzaj i gatunek. Ktokolwiek widział, ktokolwiek zna?
Zazwyczaj udaje mi się namierzyć nieznane rośliny w mądrych księgach. Niestety, tym razem trafił się osobnik wyjątkowo tajemniczy . Mój tata dostał go od znajomej. Po przeprowadzce kilka dolnych liści zżółkło i opadło, z ranek wyciekał biały mleczny sok - wnioskuję, że to jakaś roślina z rodziny wilczomleczowatych, ale nie wiem jaki dokładnie rodzaj i gatunek. Ktokolwiek widział, ktokolwiek zna?
Kuba
Jakaś euphorbia, może leuconeura?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Od lewej:kasiamaakeup pisze:Od jakiegoś czasu mam takie 3 kaktusy, jednak nawet nie wiem dokładnie co to za odmiany Będę wdzięczna za podanie nazw.
Mammillaria elongata
Mammillaria spec.
prawdopodobnie Pilosocereus pachycladus.
Moim zdaniem żadna z tych roślin nie będzie dobrze się czuła na parapecie północno-zachodnim. Będą miały za mało światła.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek