Kosa spalinowa - problemy w użytkowaniu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
marlotnik

Re: Kosa Oleo Mac Sparta 250 T naprawa

Post »

Wydaje mi się że to cewka, ale nie jestem pewien może to być gażnik. Jak zrobiłem mieszanke wlałem podpompowałem to dopiero po kilkunastu szarpnięciach odpali pochodzi tak nie raz kilka sekund, nie raz mniej niż sekunde. I tak mogę odpalać długo, przełączam na normalny tryb i potem chodzi na ciepłym silniku może 2 minuty i potem już gaśnie na dobre, że nie da się jej uruchomić. W Częstochowie serwisu Oleo Mac nie ma, cewki też nie do dostania.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spróbować podpompować jak już chodzi te dwie minuty, może gdy wypali paliwo to gaśnie, a podpompowanie powinno utrzymać silnik na chodzie,w ten sposób wykluczysz, że zapłon jest sprawny.
marlotnik

Post »

Dziś już wiem że cewka zapłonowa jest sprawna. Najprawdopodobniej gażnik jest popsuty. Nie wiem jak wyregulować czy w ogóle się da bo kosa jest dość stara z 1996r, części pewnie już niedostępne. Zastanawiam się dlaczego słychać metaliczny dżwięk wychodzący z cylindra. Wymieniłem pierścienie w tłoku ale ten dżwięk jest bardzo głośny jakby uderzać młotkiem w metal wysokodżwięczny.
marlotnik

Post »

Dziś rozebrałem całą kosę na części i panewka do wymiany. Po wyjęciu rozsypała się w drobny mak. Trzeba będzie wymienić na nową i zobaczyć wtedy czy będzie palić. Zdjęcie tłoka po wyjęciu. Panewka była praktycznie zajechana. Kiedy ją wyjąłem rozkruszyła się w ręce. Mam nadzieję że nowa będzie pasować i nie będzie już problemów z odpaleniem i wydawanymi dżwiękami oraz da radę wyregulować ją żeby chodziła jak nowa. Podobno firma Oleo Mac jest bardzo dobra i porównywalna do stihla. Obrazek
Awatar użytkownika
nicol_sw
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2015, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kosa spalinowa - użytkowanie

Post »

Z własnego doświadczenia wiem że jeśli zaraz po zakupie zaczynają się dziać jakieś "dziwne" rzeczy, trzeba od razu zwrócić to do sprzedawcy. W przeciwnym razie robisz sobie coraz bardziej pod górkę. Wiem, bo swego czasu próbowałem naprawiać podkaszarkę. W rezultacie ani jej nie naprawiłem, i wydałem pieniądze dwa razy. Od tamtego momentu unikam takich sytuacji. Ostatecznie kupiłem kosę spalinową z AL-KO w sklepie który się specjalizuję w sprzęcie ogrodowym. Gdybym wcześniej trzymał się tej zasady, zaoszczędziłbym kilka ładnych stówek.
mlodzieniec
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 12:33

Post »

Kosa ma kosic bez ssania, tylko przy odpalaniu na zimno powinieneś używać tej funkcji, ciepła ma palić od jednego ruchu linki. I nie ma co kombinować z mieszanką tylko dać 1:40 od razu. Wykręć świecę i zobacz, czy nie jest w oleju umazana. Koś na pełnym gazie, bez takiego bziuum bziuuum tylko gaz na maks i jedziesz, ale w trawie dajesz gaz, nie w powietrzu gazujesz. Sprzęgło nie lubi niskich obrotów. Żyłkę używaj taką, jak zaleca producent, nie dawaj większej bo szkoda maszyny. Możesz ją (żyłkę) moczyć przed nawinięciem 24 h w wodzie. I czyść głowicę po każdym koszeniu, jak nawłazi piachu i trawy to potem ma bicie i niszczy przekładnię.
AmaPoland
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 09:57

Post »

|I| - to jest symbol swobodnego przepływu (bez ssania)
|/| - to jest symbol zamkniętego obwodu (ssanie)

Dlatego jestem zwolennikiem kupowania w punktach sprzedaży/serwisach a nie hipermarketach bo robią przeszkolenie, odpalają i sprawdzają czy z maszyną wszystko w porządku.

Na zimnym silniku ustawiasz ssanie (symbol |/|) wybierasz luz na lince i ciągniesz za rozrusznik aż silnik "zagada" (powiedz sobie na głos słowo BRLRD to będziesz wiedział co to znaczy "zagada"). Jeśli w przeciągu 3-5 razy silnik nie zagada to ściągasz ssanie i powtarzasz 3-5 pociągnięć bez ssania i wracasz do ssania. Jak silnik zagada to ściągasz ssanie i odpalasz bez ssania. Jeśli maszyna pracuje tylko na ssaniu, czyli tak jak ją odpalałeś, to masz coś nie tak i należy to reklamować czym prędzej.

Jeśli kosiłeś już maszyną czyli użytkowałeś ją po stwierdzeniu, że coś jest niezgodnie z instrukcją obsługi (bo zapewne tam jest napisane, że nie powinno się pracować na ssaniu) to jest podstawa do nieuznania gwarancji. Powtórzę się, takie rzeczy powinny wychodzić przy instruktażowym pierwszym odpaleniu maszyny przy zakupie.

Pierwsze 5 litrów przelej na wzbogaconej mieszance. Nie zaszkodzi a może pomóc.
stratos37
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 maja 2014, o 10:37

Post »

Witam, pacjent: kosa oleo-mac sparta 25, zalewa świecę, wylewa się brudna benzyna z tłumika, co może być przyczyną, podejrzewam gaźnik, ale czy ten gaźnik się reguluje, ewentualnie co w nim wymienić, na co zwrócić uwagę, co sprawdzić, nadmieniam, że tłok oraz cylinder ok, do tej pory ładnie paliła, z góry dzięki.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Oddaj do serwisu, być może wystarczy przeczyścić. Niewiele kosztuje a rozwiąże problem.
Nie słyszałem aby Sparty miały nieregulowane gaźniki.
stratos37
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za odp. masz na myśli gaźnik, (z tego co zdążyłem się zorientować, jest to gaźnik WYL-205), czy podlega on regulacji ?
stratos37
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Problem rozwiązany - przyczyną był zanieczyszczony gaźnik.
stratos37
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mam jeszcze pytanie, przy gaźniku występuje tak okrągły cienki czarny oring o śr. mniej więcej otworu przepustnicy, nie jestem pewien w którym miejscu on ma być, czy między metalowym uchwytem a gaźnikiem, czy między tym uchwytem a plastikową(czerwoną) zewnętrzną częścią gaźnika, z góry dzięki za odp.
AmaPoland
200p
200p

Post »

Poszukaj w sieci rysunków technicznych Sparty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”