Rośliny owadożerne-uprawa, identyfikacja odmian

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdejmij z kwiatostanów te pozostałości po płatkach kwiatów i zrób jeszcze jedno zdjęcie i pokaż mi je. :D
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Od: 19 kwie 2008, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zrobilam dwa nowe zdjecia. Nie zdjelam platkow bo w srodku nic nie ma, to same wysuszone platki jak na zdjeciu pierwszym. Te dwa ktore wygladaja jak na zdjeciu drugim wzbudzily moje podejrzenia co do nasion bo sa to ladnie zawiazane torebki i platki same opadly jakis czas temu.
Obrazek Obrazek
moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
x-C-j
---

Post »

Zostaw tylko te dwie torebki nasienne które wyglądają jakby miały w sobie nasiona resztę obetnij, pod te zawiązane podłóż białą kartkę i delikatnie rozchyl(odrywając je) te zaschłe płatki i zobacz czy nie wysypią się nasiona powinny być już dawno utworzone. :D
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Czego mam oczekiwac, tzn. jak wygladaja prawidlowo wytworzone nasiona? Tzn. jaki maja kolor i ksztalt?
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
x-C-j
---

Post »

Maleńkie ok 2 mm czarne lekko owalne nasionka. :D
Awatar użytkownika
DAHIRA
50p
50p
Kontakt:

Post »

Niestety to byl falszywy alarm, w srodku nic nie bylo :( Wycielam ped kwiatowy i plesniejace resztki, jutro wystawie roslinke na slonce (jak bedzie ladna pogoda) i zobaczymy cos sie bedzie dzialo dalej... Wielkie Dzięki Przemo za wskazowki!
Dorothy Galyean
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ile dni mogą kiełkować rosiczki? u mnie już to trwa jakieś 2 tygodnie i nic :( martwię się że raczej już nic z nich nie bedzie
Awatar użytkownika
Quintessence
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2008, o 19:38

Post »

hmmm...roznie zalezy od gatunku.... i warunkow, oswietlenia....2 tyg-no powinno cos juz byc
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29

Post »

od nasion tez zależy, jak świeże to szybko kiełkują a jak starsze to dłużej albo wcale.
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witam! Mam pytanie do osób posiadających takowe: czy warto? Czy one rzeczywiście wabią owady, chodzi mi właściwie głównie o ziemiórki z którymi walczę już 3-ci miesiąc a chwilowo jeszcze nie chcę stosować chemii z uwagi na brak możliwości porządnego przewietrzenia- czy tego typu rośliny są w stanie poradzić sobie z nimi, lub choćby częściowo je "odsiać"? :D

jeśli tak, to które z tych roslin najlepiej działają?

I druga ważna sprawa- jak one rosną w przeciętnych warunkach pokojowych w praktyce? O wymaganiach czytałam troszkę, ale to teoria.
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
x-C-j
---

Post »

Jedyne które mogą wabić małe muszki jakie latają to rosiczki drosera capensis oraz tłustosze ale te wymagają zimowania w przeciwieństwie do rosiczek, nie jest to prawdą że są na tyle skuteczne by zamienić je na chemię którą powinno się użyć. Rośliny owadożerne wymagają też sporej wilgotności powietrza. Jeśli chcesz je kupić by wyłapywały Ci dorosłe owady ziemiórki to szkoda kasy bo nie będzie tego robiła w takim wykonaniu jak by Cię zadowalało innym słowem nie zlikwiduje szkodnika. :wink:
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Agitko czy slyszalas o zoltych pojemnikach z woda porozstawianych kolo doniczek? podobno pomaga ze wzgledu na kolor.
Ja 2 lata temu tez walczylam z tym paskudztwem i pomogly plastry na owady.
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Dzięki za odpowiedź. Myślałam raczej o zapobieganiu i wyłapywaniu pojedyńczych owadów w przyszłości, coś na zasadzie tabliczek lepnych ;) Te, które mam, już tak się nie kleją, wyschły, musiałabym znów kupić nowe, tak mozna bez końca, a taki kwiatek stałby sobie i spełniał swoją rolę... Może i komary latem by odławiał... ;)

Chemię i tak zastosuję jak tylko zrobi się trochę cieplej, no ale Nomolt działa na larwy, a fajnie jakby coś jeszcze wyłapało dorosłe owady.

A w ogóle pytam bo w obi mają być rośliny owadożerne od 20.02, różne gatunki, m.in. rosiczka, tylko że pisze po prostu "rosiczka". Czy to będzie ta którą polecasz czy jest ich więcej odmian?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”