Identyfikacja - jaki to rodzaj storczyka
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Proszę o rozpoznanie moich storczyków
Pewnie jakaś hybryda (piszemy wtedy Phalaenopsis hybryda), jeśli nie było nazwy na doniczce a rodzice są nieznani to nazwy odmiany też nie ma. Ale nazwa to drugorzędna sprawa - ważne, że kwiat zachwyca, a szczególnie warżka.
No tak się domyślałam, że to taki No ID. Pewnie hybryda wielu hybryd amabilis i aphrodite (chyba??) bo tak doczytałam w necie wybaczcie, bo laik ze mnie kompletny..
Wielki to on jest, sporo ponad metr,w naturze też bywają takie ogromniaste?
Przy okazji chciałam zadać pewnie głupie pytanie Czy można w jednej doniczce posadzić 3 różne Phalaenopsis? jeśli tak to czy jakoś szczególnie trzeba się do tego zabrać?
Wielki to on jest, sporo ponad metr,w naturze też bywają takie ogromniaste?
Przy okazji chciałam zadać pewnie głupie pytanie Czy można w jednej doniczce posadzić 3 różne Phalaenopsis? jeśli tak to czy jakoś szczególnie trzeba się do tego zabrać?
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie zawsze w naturze są takie wielkie (choć zdarzają się i ogomne) to jednak dla komercyjnych potrzeb krzyżuje się odpowiednie odmiany by osiągnąć zamierzony efekt.
Jak najbardziej można posadzić kilka do jednej doniczki. Ślicznie wyglądają tego samego koloru (jest wtedy burza kwiatów) ale i mix wygląda ciekawie. A przesadzasz tak jak pojedyncze sztuki, tylko musi być większa doniczka ale nie zbyt duża bo phalaenopsisy lubią ciasnotę w nóżkach. Przed włożeniem do nowej doniczki namocz dobrze korzenie, są wtedy bardziej elastycznie i nie połmią się podczs umieszcania ich razem w jednej doniczce i obsypywania podłożem (warto wtedy wstawić do miski z odpowiednią wodą- taką do podlewania- na kilkanaście minut, można lekko ją ocieplić dolewając gorącej wody lub stawiając naczynie na grzejniku) a potem nie podlewaj przez około dwa tygodnie tylko zadbaj o odpowiednią wilgotność wokół rośliny. Przy takim przesadzaniu warto od razu zrobić przegląd korzeni (po namoczeniu), zgniłe odciąć i zasypać miejsca cięcia np. cynamonem.
Jak najbardziej można posadzić kilka do jednej doniczki. Ślicznie wyglądają tego samego koloru (jest wtedy burza kwiatów) ale i mix wygląda ciekawie. A przesadzasz tak jak pojedyncze sztuki, tylko musi być większa doniczka ale nie zbyt duża bo phalaenopsisy lubią ciasnotę w nóżkach. Przed włożeniem do nowej doniczki namocz dobrze korzenie, są wtedy bardziej elastycznie i nie połmią się podczs umieszcania ich razem w jednej doniczce i obsypywania podłożem (warto wtedy wstawić do miski z odpowiednią wodą- taką do podlewania- na kilkanaście minut, można lekko ją ocieplić dolewając gorącej wody lub stawiając naczynie na grzejniku) a potem nie podlewaj przez około dwa tygodnie tylko zadbaj o odpowiednią wilgotność wokół rośliny. Przy takim przesadzaniu warto od razu zrobić przegląd korzeni (po namoczeniu), zgniłe odciąć i zasypać miejsca cięcia np. cynamonem.
Chciałam się do Was zwrócić o pomoc w sprawie rozpoznania roślinki. Kupiłam ją z 3 tygodnie temu, nie wiem jak ją pielęgnować, chociaż wygląda na to, że i bez tej wiedzy storczyk radzi sobie dobrze, bo wypuścił nowy przyrost
Dysponuje takimi zdjęciami, mam nadzieję, że jakościowo ok, aby rozpoznać co to jest. Storczyk został zakupiony w OBI i na naklejce na doniczce figuruje jako T12.
Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi!
Dysponuje takimi zdjęciami, mam nadzieję, że jakościowo ok, aby rozpoznać co to jest. Storczyk został zakupiony w OBI i na naklejce na doniczce figuruje jako T12.
Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi!
- PolishGal
- 100p
- Od: 20 gru 2011, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
to chyba cambria albo jakies oncidium ale nie jestem pewna.. liscie ma jak u mojej oncidium hybrydy a kwiatki u kogos w watku widzialam takie ale nie pamietam u kogo
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Moje storczykowe początki.
Może właściciel się ujawni jak zauważy podobieństwo
- PolishGal
- 100p
- Od: 20 gru 2011, o 18:37
zobacz sobie Colmanara - Jungle Monarch Orchid i porównaj
'Flowers are the sweetest things God ever made and forgot to put a soul into...'
Chyba udało Ci się trafić w samo sedno! dziękuję!
Kasia
Kasia
- milosz1997
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sty 2011, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: jaki to storczyk?
To rodzaj Tolumnia.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Prośba o identyfikację :
Kupiłem takiego oto storczyka na przecenie w Leroy Merlin dosłownie za grosze i jestem niezmiernie ciekaw, co to konkretnie za gatunek (albo przynajmniej ? jeśli oznaczenie do gatunku jest niemożliwe ? co to za rodzaj)... A że na storczykach się zupełnie nie znam, to proszę co bardziej doświadczonych forumowiczów o pomoc. Z góry serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI