40 Doniczkowych Historii Miłosnych
- ewa321
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych
Katiusha ? masz rację, o kondycję trzeba dbać... A przy wejściu na balkon ustawione są znaki B1 i B2 (zakaz wjazdu i zakaz ruchu)
Bogsaf ? bardzo dziękuję
nikka83 ? dziękuję za ciepłe powitanie ? witam Cię
justus27 ? miło mi Cię gościć ? pomysł z hojkami świetny
tesia39 ? bardzo dziękuję
koniczynka2014 ? z przyjemnością pobuszuję w Twoich doniczkowcach
I stało się - kolejne nabytki do kolekcji czekają na doniczki...
Mąż rzucił mi sarkastycznie, że na tym etapie mojego zbieractwa powinnam być bardziej ambitna i bardziej się wykazać + znaleźć kwiatka, który mógłby rosnąć w ciemnej łazience, bo tylko tam jest jeszcze wolne miejsce
Oleandra ciągle mi mało... Pomimo ciasnoty w słoiku (której ponoć być nie powinno), po 10 dniach już 3 zaczęły się ukorzeniać
Sansevieria cylindrica (??). Czy to z tej odmiany można zaplatać warkocze?
Cibora ? młode wylądują jako ?zagęszczacz? w roślince matecznej i w nowej doniczce
Bluszczyk ? kolejny do kolekcji. Niestety nie wiem jaka to odmiana
Iresyna ? zawsze mam jej niedosyt, kolejna doniczka
Monstera adansonii ? strasznie długo się ukorzenia. Już prawie 4 tygodnie i nic
Skalnica ? lubię dosadzać ją do kwiatów, które mają zbyt dużą powierzchnię ?gołej? ziemi. Jest jej trochę to i na nową doniczkę też wystarczy
Strzałkowiec ? akcja ratunkowa się udała. Wcześniej próbowałam ukorzeniać go w wodzie, ale prawie 20 szczepek padło. A dzięki tej oto baaardzo mało profesjonalnej ?mnożarce? są już szczątkowe korzenie, będzie mnóstwo maluchów. I będzie kolejna doniczka. Chociaż to mój ulubieniec to boję się, że wszystkiego jednak nie ?przerobię?
A na koniec rarytasik ? koniczynka w dwóch odsłonach - bordo i zieleń. Tak, dzisiejszy nabytek to po prostu dzięcielina
Raflezja ogołociła kawał swojego pięknego ogrodu i spełniła moje marzenie - baaardzo Ci dziękuję
To koniczyna polna, ale u mnie będzie to wersja balkonowa. Jeszcze mi tylko brakuje mlecza z trawnika. Co poradzę, strasznie mi się podoba (koniczynka oczywiście, nie mlecz)
Bogsaf ? bardzo dziękuję
nikka83 ? dziękuję za ciepłe powitanie ? witam Cię
justus27 ? miło mi Cię gościć ? pomysł z hojkami świetny
tesia39 ? bardzo dziękuję
koniczynka2014 ? z przyjemnością pobuszuję w Twoich doniczkowcach
I stało się - kolejne nabytki do kolekcji czekają na doniczki...
Mąż rzucił mi sarkastycznie, że na tym etapie mojego zbieractwa powinnam być bardziej ambitna i bardziej się wykazać + znaleźć kwiatka, który mógłby rosnąć w ciemnej łazience, bo tylko tam jest jeszcze wolne miejsce
Oleandra ciągle mi mało... Pomimo ciasnoty w słoiku (której ponoć być nie powinno), po 10 dniach już 3 zaczęły się ukorzeniać
Sansevieria cylindrica (??). Czy to z tej odmiany można zaplatać warkocze?
Cibora ? młode wylądują jako ?zagęszczacz? w roślince matecznej i w nowej doniczce
Bluszczyk ? kolejny do kolekcji. Niestety nie wiem jaka to odmiana
Iresyna ? zawsze mam jej niedosyt, kolejna doniczka
Monstera adansonii ? strasznie długo się ukorzenia. Już prawie 4 tygodnie i nic
Skalnica ? lubię dosadzać ją do kwiatów, które mają zbyt dużą powierzchnię ?gołej? ziemi. Jest jej trochę to i na nową doniczkę też wystarczy
Strzałkowiec ? akcja ratunkowa się udała. Wcześniej próbowałam ukorzeniać go w wodzie, ale prawie 20 szczepek padło. A dzięki tej oto baaardzo mało profesjonalnej ?mnożarce? są już szczątkowe korzenie, będzie mnóstwo maluchów. I będzie kolejna doniczka. Chociaż to mój ulubieniec to boję się, że wszystkiego jednak nie ?przerobię?
A na koniec rarytasik ? koniczynka w dwóch odsłonach - bordo i zieleń. Tak, dzisiejszy nabytek to po prostu dzięcielina
Raflezja ogołociła kawał swojego pięknego ogrodu i spełniła moje marzenie - baaardzo Ci dziękuję
To koniczyna polna, ale u mnie będzie to wersja balkonowa. Jeszcze mi tylko brakuje mlecza z trawnika. Co poradzę, strasznie mi się podoba (koniczynka oczywiście, nie mlecz)
Pozdrawiam i zapraszam
Och Kobietko...Jak Ci to wszystko porośnie to na drugi balkon też znaki poustawiasz Niech Ci szybko rosną w siłę
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
Widzę, że kolekcja rośnie w szybkim tempie Trzymam kciuki za korzonki
- ewa321
Saeyl - liczę na Twoją pomysłowość, może odnajdziesz nazwę - co to za wężownicę mam
Pozdrawiam i zapraszam
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ewa!
Toto z dziurami nie jest filodendronem. To Monstera adanasonii, nazywana M. obliqua. Nie jestem pewna, która nazwa jest prawidłowa, ale raczej ta pierwsza, choć druga, czyli M. obliqua jest bardziej popularna.
Najłatwiej ukorzeniają się młode, wierzchołkowe części, wtedy gdy "pączki" korzeni widoczne na łodydze są jasne.
Toto z dziurami nie jest filodendronem. To Monstera adanasonii, nazywana M. obliqua. Nie jestem pewna, która nazwa jest prawidłowa, ale raczej ta pierwsza, choć druga, czyli M. obliqua jest bardziej popularna.
Najłatwiej ukorzeniają się młode, wierzchołkowe części, wtedy gdy "pączki" korzeni widoczne na łodydze są jasne.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ewa321
Raflezja - zawsze będę liczyć na Twoje wsparcie i korekty, u mnie to jeszcze dłuuugo będzie amatorszczyzna
Ale właśnie spotkałam się również z nazwą "filodendron" (najwyraźniej niepoprawną).
Ale właśnie spotkałam się również z nazwą "filodendron" (najwyraźniej niepoprawną).
Pozdrawiam i zapraszam
- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Tak, bo czasami wszystkie filodendrony, scindapsusy, monstery i rafidofory wrzuca się do jednego worka z napisem filodendron.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ewa321
Saeyl - cieszę się, że na Ciebie też mogę liczyć A Twojego krotonka będę monitorować
Pozdrawiam i zapraszam
- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
Ewo za wszystkie Niech puszczają na prawo i lewo
ewa Twoje rośliny są wspaniałe
Czy jakoś specjalnie o nie dbasz?jakieś odżywki albo coś??
Wspaniałe!!!Jestem zachwycona!!
Czy jakoś specjalnie o nie dbasz?jakieś odżywki albo coś??
Wspaniałe!!!Jestem zachwycona!!
na balkonie i w domuhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=78748
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
kaktusowohttp://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 62&t=78659
ogród https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2&t=122175" onclick="window.open(this.href);return false;
- ewa321
Aniu - dziękuję za odwiedziny
To może tak: skrzydłokwiaty, bluszcze, szeflera, dracena, iresyna, wężownica i kalatee to według mnie najmniej kłopotliwe kwiaty w hodowli. Staram się regularnie przesadzać - zauważyłam, że to im najlepiej robi, tuż po najlepiej rosną, a poza tym odżywka i tyle
Natomiast co do fikusa beniaminka (a przynajmniej ten mój) - nie toleruje żadnych odżywek z wodą, od razu zrzuca liście.
Ktoś tu na forum zasugerował nawóz dolistny, spróbuję
Wszystkie inne mają swoje fanaberie, które z czasem poznaję. I jak sama na pewno dobrze wiesz - lepiej ich raczej nie podlać niż zalać
To może tak: skrzydłokwiaty, bluszcze, szeflera, dracena, iresyna, wężownica i kalatee to według mnie najmniej kłopotliwe kwiaty w hodowli. Staram się regularnie przesadzać - zauważyłam, że to im najlepiej robi, tuż po najlepiej rosną, a poza tym odżywka i tyle
Natomiast co do fikusa beniaminka (a przynajmniej ten mój) - nie toleruje żadnych odżywek z wodą, od razu zrzuca liście.
Ktoś tu na forum zasugerował nawóz dolistny, spróbuję
Wszystkie inne mają swoje fanaberie, które z czasem poznaję. I jak sama na pewno dobrze wiesz - lepiej ich raczej nie podlać niż zalać
Pozdrawiam i zapraszam
- patusia336
- 1000p
- Od: 31 sty 2011, o 19:42
Pięknie Twoje kwiatki mają taką intensywną zieleń,uwielbiam to