Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Witam mam pytanie jakie pędy urywć przy pomidorach tylko te so wychodzą bardziej na dole czy te przy kwiatach na samej górze też

Bardzo prosze o odpowiedź i serdecznie pozdrawiam uki94
Lukasz uki94
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

niektóre to znaczy jakie chodzi mi o ilość wody pod jeden krzak (uprawa w cylindrach) i ile razy dziennie ??
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uki, usuwam tzw "wilki", które wyrastają z kącików pomiędzy liściem a łodygą, bo to tylko zagęszcza krzaczek. Pomidory prowadzę na dwa lub trzy pędy, jeżeli jest zbyt dużo liści to tez co niektóre obcinam , normalnie je " prześwietlam", tak żeby grona "widziały" trochę słońca, no i załapały się na oprysk. Wszystkie liście od dołu do pierwszego grona usuwam. Pod koniec sierpnia , jeżeli to nie jest odmiana samokończąca sie, uszczykuję wierzchołki roślin.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

uki94 pisze:Witam mam pytanie jakie pędy urywć przy pomidorach tylko te so wychodzą bardziej na dole czy te przy kwiatach na samej górze też

Bardzo proszę o odpowiedź i serdecznie pozdrawiam uki94
Naprawdę warto przeczytać dwa tematy:
"Jaka odmiana pomidora foliowego" cz. 1 i 2 oraz "Wszystko o... pomidorach." cz. 1 i 2 . Są tam wszystkie niezbędne wiadomości o uprawie pomidorów.
Jeżeli prowadzimy pomidory na 1 pęd to uszczykujemy wszystkie pędy wyrastające z kącików liści.
Na dwa pędy - zostawiamy pęd pod gronem kwiatowy - resztę uszczykujemy.
Na trzy pędy - zostawiamy pęd jak wyżej oraz jeden z wyrastających poniżej. Prowadzenie pomidorów na trzy pędy opóźnia zbiór owoców ale jest on bardzo duży.
Pozdrawiam Andrzej.
uki94
200p
200p

Post »

Mam jeszcze pytanie jakiego nawozu używać do pomidorów ja podlewam florovitem czy jest on dobry
Lukasz uki94
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

Niektóre to znaczy jakie chodzi mi o ilość wody pod jeden krzak (uprawa w cylindrach) i ile razy dziennie ?? proszę o konkretną odpowiedź :)
uki94
200p
200p

Post »

Witam

To zanaczy że te pędy które wyrastają do góry to np.dwa mam zostawić a reszte obrywać prosze o potwierdzenie odpowiedzi.
Lukasz uki94
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uki, niektóre odmiany pomidorów powyżej pierwszego albo raczej drugiego grona same się rozgałęziają na dwa główne pędy i je tak zostawiam, wszystkie inne wyłamuję z kącików jak jeszcze są malutkie. One rosną bardzo szybko i trzeba tego cały czas pilnować. Pomidorów w cylindrach nigdy nie uprawiałam, ale z podlewaniem na grządce już raz przedobrzyłam i zaczęly mi owoce pękac. Na grządce podlewam raz w tygodniu, tak około 1 litr pod jedną roślinę- oczywiście kiedy nie pada przez dłuższy czas.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

co do nawożenia, nie potrafię Ci odpowiedzieć, ponieważ zawsze stosuję obornik jesienią pod zimową orkę Pozdr
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 13:50

Post »

zachorowały moje sadzonki :(
co im jest??
na szczęście nie wszystkie tak wyglądają, ale może zaczną .... :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

Życie jest pełne niespodzianek.
Awatar użytkownika
leosta
500p
500p
Od: 29 sty 2008, o 08:43

Post »

Witam.
Izabelko Uważam że twoje pomidorki mają za mokro i przy zbyt małym naczyniu i dość dużej roślinie korzenie dotykają dna. Przesadź je szybciutko.

Co do prowadzenia pomidorów- ja prowadziłem pomidory w gruncie tylko i wyłącznie na jeden pęd. Dziś rano oglądałem program "Rok w ogrodzie" i tam osoba prowadząca informowała że w szklarni pomidory powinno się prowadzić tylko na jeden pęd.

Pozdrawiam Leszek.
moje wątki

"Prawo jest jak płot: lwy przeskakują, płazy ślizgają się dołem, tylko bydło zostaje."
Awatar użytkownika
jola30
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2008, o 18:48

Post »

wilki te dzikie pędy polecam nie wyżucać tylko w ukorzeniacz dość łatwo sie przyjmują i mamy dodatkowe sadzonki pomidor nie będzie tak ładny i duży jak z matecznej rośliny ale zawsze coś urośnie i do obiadku bedzie
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Papryka jak rośnie to tworzy pierwszy kwiat w rozwidleniu dwóch, trzech gałązek które wyrastają z pieńka głównego. Na tych gałązkach rozwijają się kwiaty i dalej się rozgałęziają tworząc całą koronę krzaka papryki. Ten pierwszy kwiat ( w rozwidleniu), może być dwa, usuwa się gdyż roślina przy tworzeniu gałązek zatrzymuje się w rozwoju, a swoją energię kieruje na wytworzenie z tego pierwszego kwiatu owocu papryki. Gdy go usuniemy i na krzaczku nie będzie tego jednego czy dwóch kwiatów, roślina zacznie się rozkrzewiać i tworzyć gałązki na których pojawią się kwiaty( jednocześnie na kilku gałązkach). W ten sposób roślina będzie zasilać jednocześnie kilka kwiatów a nie jeden. Ja to praktykuję i potwierdzam że owoce papryki pojawiają się(dojrzałe) kilka dni później. lecz nie jeden owoc a kilka jednocześnie. Co do prowadzenia pomidorów to są różne szkoły. Można prowadzić na jeden pęd( wszystkie pozostałe się wyłamuje), na dwa pędy, oraz na trzy pędy. Na więcej pędów raczej nie warto prowadzić gdyż odbija to się na wielkości pomidorów, Instruktaż jak prowadzić uprawę pomidorów w programie "Rok w ogrodzie" ma się nijak do amatorskiej uprawy pomidorów w szklarniach nieogrzewanych , tunelach czy w gruncie. Na ile pędów prowadzić ,to sprawa indywidualna ogrodnika, zależy ile ma sadzonek, jaką powierzchnią dysponuje oraz to co komu pasuje, istotnym elementem w tej uprawie jest to by istniał przepływ powietrza wokół pędów, bo inaczej , liście pomidorów zawilgotnieją, a gdy wilgotne liście, to do choroby jeden krok. Ja uprawiam pomidory w wysokiej szklarni(dach z folii) nieogrzewanej i zawsze prowadzę do góry dwa pędy( zostawiam pierwszy pod pierwszym gronem kwiatowym). Mógłbym prowadzić pomidory na jeden pęd ,a wtedy należałoby posadzić dwa razy więcej krzaków pomidora, na trzy pędy nie prowadzę ,gdyż nie byłoby możliwości przewiewu powietrza w szklarni. Gdy się planuje uprawę pomidorów , w jesieni należy tak wzbogacić ziemię obornikiem lub kompostem by wystarczyło pokarmu dla wszystkich posadzonych pomidorów, i by nie dokarmiać roślin nawozami sztucznymi( jeżeli ktoś chce mieć owoce pomidorów jak najbardziej ekologiczne. Pomidory potrzebują bogatą w pokarm ziemię oraz muszą być systematycznie nawadniane. Jeżeli będą pomidory czasowo przesuszane, natychmiast roślina reaguje, zrzucając kwiaty co odbija się na ilości owoców. Nie można dopuścić by pod osłonami więdły liście pomidorów ( nawet na krótki czas- południem). Ukorzenianie wilków mija się z celem gdyż opóźnia to uprawę pomidorów i maleją szanse na zbiór owoców. Liście pomidorów powinny być usuwane od dołu dopiero jak "zapalają " się dolne grona pomidorów , wyżyj należy usuwać wraz z dojrzewaniem kolejnych gron, przedwczesne usuwanie liści osłabia roślinę. Uważam że nie należy uszczykiwać wierzchołków roślin, jeżeli dotykają dachu ( nie mogą dotykać folii bo ulegają poparzeniu) to należy je obniżać( wraz ze sznurkiem po którym prowadzimy roślinę) a dołem zwijać goły pęd jak sznur. Uprawę pomidorów w cylindrach uważam za " dziwadło" i podlewanie ich ,to problem tych co wymyślili taką metodę. Roślina w cylindrze to ograniczenie rozrastania się korzeni i ciągłe niedobory wody( chyba że ktoś ma kropelkowy system podlewania.) Tadeusz.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”