Jak tworzysz ogród warzywny to przede wszystkim nie należy się nadmiernie śpieszyć, a postępować rozważnie. W ogrodnictwie na to co masz teraz wpływ mają poczynania twojego poprzednika z przed kilku, kilkunastu, a może nawet kilkudziesięciu lat. Konsekwencje tego co zrobisz dzisiaj będą trwały przez najbliższe kilka lat, może kilkanaście, a może nawet kilkadziesiąt.Czakwil pisze: jeśli jednak na początku tworzenia ogrodu warzywnego brakuje własnych zasobów to w jaki sposób pozyskać ziemię i kompost, który powinien być odpowiedni?
Czy towar dostępny w sklepach sieciowych to duże ryzyko?
Przed ponad 40 laty zwapnowałem kwaśne pastwisko na którym zakładałem mój ogród . Zamiast worka kredy za parę złotych przywiozłem z cukrowni za piwo przyczepę traktorową wapna defekacyjnego.
Gdybym dał glebę do zbadania (koszt piwa) to bym wiedział ile kredy trzeba sypnąć. Zrobiłem tak jak wszyscy inni naokoło.
Uważam że zakładanie twojego ogrodu warzywnego należy zacząć od pobrania próbek gleby i dania ich do zbadania do Stacji Chemiczno-Rolniczej. Jak się na to zdecydujesz napiszę ci dokładnie jak to dobrze i skutecznie zrobić.