Ognik szkarłatny(Pyracantha coccinea)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
anna63
100p
100p
Od: 23 sty 2011, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co to za drzewka:-)

Post »

Oj wielki może być,ale kwitnie na drugorocznych gałązkach ,więc z cięciem uważać trzeba jeżeli chce się mieć owocki no i kolczasty mocno więc na żywopłot b.dobry.Ja mam posadzony razem z berberysami różnymi ,wygląda zjawiskowo o każdej porze roku(żywopłot znaczy się)ale ja nie przycinam tak jak tnie się żywopłot ,cięłam tylko aby zagęścić
pozdrawiam Anna

Po prostu mój ogród
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p
Od: 2 maja 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ognik 'Orange Glow'

Post »

Witam, żródła często podają np w wieku 10 lat mój ma ok 5 m i wciąż rośnie inny przycinam co drugi rok by nie zagłuszył innych, cięcie znosi bardzo dobrze. Pozdrawiam
corbieres60
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29

Re: Ognik 'Orange Glow'

Post »

Masz super, że jest co ciąć. Mój już drugą zimę zmarzł poniżej granicy śniegu - rozrasta się na szerokość. W tym roku postanowiłem nie wycinać zmarzniętych pędów, gdyż gdzieś wyczytałem, że czasami potrafią się zregenerować.
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Re:

Post »

rispetto pisze:Posadziłem swoje ogniki również w 2005 roku i do zeszłego lata praktycznie nie miały owoców (ledwie kilka kulek na trzech krzakach)
Pawełku u mnie to samo :roll: miałam go teraz przesadzić gdzieś na tyły ogrodu ale dam mu ostatnią szanse w następnym roku będą jego 4 urodzinki więc może zrobi niespodziankę :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Re: Ognik szkarłatny

Post »

Witam!
Ognik szkarłatny to moja pierwsza ogrodowa porażka :( Dwa ogniki posadzone wiosną ubiegłego roku, nie przetrwały zimy. Wymarzły doszczętnie pomimo okrycia i nie odbiły. Podejrzewam, że przyczyną mogło być sąsiedztwo betonowego kręgu (stara studnia). Chciałam, żeby je osłaniał od północy :wink: Muszę spróbować jeszcze raz, bo są przepiękne!
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Helenko moja historia te z z ognikami się rozpoczęła, pierwszy bezpowrotnie przemarzł, drugi przemarzł ale odbił........ale warto próbować :lol:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Moje ogniki zółty i pomarańczowy rosną za krzakami.Nie okrywam ich na zimę,ale mają zacisze.Kiedyś posadziłam 1 egzemplarz w żywopłocie i to był jego koniec.Dlatego dziwi mnie chęć niektórych osób do tworzenia żywopłotów z ogników.Moje kwitną i owocują bez problemów.Są siewkami.
Halina
Simon
100p
100p
Od: 14 wrz 2011, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W którym roku od wysiania zakwitły i zaczęły owocować? I ogólnie jaka jest ich kiełkowalność?
Dostałem kilkanaście nasion Soleil d'Or i planuję na wiosnę je wysiać.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Najwytrzymalszym ognikiem jest Orange Glow.U mnie bardzo dobrze zimuja wszystkie ogniki,może dla tego ze mieszkam nad morzem.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
yosshi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 gru 2011, o 11:43

Post »

Witam wszystki forumowiczów.
Dopiero w tym roku dorobiłem się ogrodu więc jestem zupełnie zielony, szczególnie w temacie krzewów.
Wygrałem wczoraj sadzonkę ognika szarłatnego (orange blow) i nie wiem, czy wobec łagodnej pogody mogę go teraz sadzić (w jaki sposób i w jakim miejscu już wiem), czy raczej przetrzymać do wiosny, a jeśli tak to w jakim miejscu i w jaki sposób. Pytałem paru osób prowadzących ogrody i zdania są podzielone, stąd moje pytanie.
Forum jest fantastyczne, mam nadzieję, że od teraz będę tu stałym gościem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
iscar
100p
100p
Od: 18 lis 2008, o 01:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo atrakcyjnie wyglądają Wasze ogniki , chciałbym również wzbogacić swoją działkę o tą roślinę . Miejsce dla niego obrałem przy wejściu na posesję lecz chciałbym zasięgnąć opinii czy nie będzie mu przeszkadzać obecność dość ruchliwej drogi a jak wiadomo w zimę sypią sól , no i była by to wystawa wschodnia bez południowego słońca
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

halina522 pisze:Moje ogniki zółty i pomarańczowy rosną za krzakami.Nie okrywam ich na zimę,ale mają zacisze.Kiedyś posadziłam 1 egzemplarz w żywopłocie i to był jego koniec.Dlatego dziwi mnie chęć niektórych osób do tworzenia żywopłotów z ogników.Moje kwitną i owocują bez problemów.Są siewkami.
Rozumiem Twoje zastrzeżenia jako osoby z Podkarpacia, tam jest faktycznie zimno. Ale wierz mi, w Zachodniopomorskim, nawet w Szczecinie, są całe, piękne, wieloletnie już, bardzo długie żywopłoty z ognika (różne odmiany) stojące w miejscach wietrznych i nic im się złego nie dzieje.
Wszystko zależy od lokalizacji :wink:
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Potwierdzam.W Zachodniopomorskim daja rade wszystkie odmiany ognika.Daje rade również Skimia,Aukuba,Araukaria,Sośnica.Nad samym morzem świetnie rosną Cedry.
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”