Ognik szkarłatny(Pyracantha coccinea)
-
- 100p
- Od: 23 sty 2011, o 10:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Co to za drzewka:-)
Oj wielki może być,ale kwitnie na drugorocznych gałązkach ,więc z cięciem uważać trzeba jeżeli chce się mieć owocki no i kolczasty mocno więc na żywopłot b.dobry.Ja mam posadzony razem z berberysami różnymi ,wygląda zjawiskowo o każdej porze roku(żywopłot znaczy się)ale ja nie przycinam tak jak tnie się żywopłot ,cięłam tylko aby zagęścić
- corbieres60
- 50p
- Od: 2 maja 2011, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ognik 'Orange Glow'
Witam, żródła często podają np w wieku 10 lat mój ma ok 5 m i wciąż rośnie inny przycinam co drugi rok by nie zagłuszył innych, cięcie znosi bardzo dobrze. Pozdrawiam
corbieres60
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
Re: Ognik 'Orange Glow'
Masz super, że jest co ciąć. Mój już drugą zimę zmarzł poniżej granicy śniegu - rozrasta się na szerokość. W tym roku postanowiłem nie wycinać zmarzniętych pędów, gdyż gdzieś wyczytałem, że czasami potrafią się zregenerować.
Pozdrawiam. Mirek.
- jollla500
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
Re:
Pawełku u mnie to samo miałam go teraz przesadzić gdzieś na tyły ogrodu ale dam mu ostatnią szanse w następnym roku będą jego 4 urodzinki więc może zrobi niespodziankęrispetto pisze:Posadziłem swoje ogniki również w 2005 roku i do zeszłego lata praktycznie nie miały owoców (ledwie kilka kulek na trzech krzakach)
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Re: Ognik szkarłatny
Witam!
Ognik szkarłatny to moja pierwsza ogrodowa porażka Dwa ogniki posadzone wiosną ubiegłego roku, nie przetrwały zimy. Wymarzły doszczętnie pomimo okrycia i nie odbiły. Podejrzewam, że przyczyną mogło być sąsiedztwo betonowego kręgu (stara studnia). Chciałam, żeby je osłaniał od północy Muszę spróbować jeszcze raz, bo są przepiękne!
Helena
Ognik szkarłatny to moja pierwsza ogrodowa porażka Dwa ogniki posadzone wiosną ubiegłego roku, nie przetrwały zimy. Wymarzły doszczętnie pomimo okrycia i nie odbiły. Podejrzewam, że przyczyną mogło być sąsiedztwo betonowego kręgu (stara studnia). Chciałam, żeby je osłaniał od północy Muszę spróbować jeszcze raz, bo są przepiękne!
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
Helenko moja historia te z z ognikami się rozpoczęła, pierwszy bezpowrotnie przemarzł, drugi przemarzł ale odbił........ale warto próbować
-
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Moje ogniki zółty i pomarańczowy rosną za krzakami.Nie okrywam ich na zimę,ale mają zacisze.Kiedyś posadziłam 1 egzemplarz w żywopłocie i to był jego koniec.Dlatego dziwi mnie chęć niektórych osób do tworzenia żywopłotów z ogników.Moje kwitną i owocują bez problemów.Są siewkami.
Halina
-
- 100p
- Od: 14 wrz 2011, o 22:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W którym roku od wysiania zakwitły i zaczęły owocować? I ogólnie jaka jest ich kiełkowalność?
Dostałem kilkanaście nasion Soleil d'Or i planuję na wiosnę je wysiać.
Dostałem kilkanaście nasion Soleil d'Or i planuję na wiosnę je wysiać.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Najwytrzymalszym ognikiem jest Orange Glow.U mnie bardzo dobrze zimuja wszystkie ogniki,może dla tego ze mieszkam nad morzem.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Witam wszystki forumowiczów.
Dopiero w tym roku dorobiłem się ogrodu więc jestem zupełnie zielony, szczególnie w temacie krzewów.
Wygrałem wczoraj sadzonkę ognika szarłatnego (orange blow) i nie wiem, czy wobec łagodnej pogody mogę go teraz sadzić (w jaki sposób i w jakim miejscu już wiem), czy raczej przetrzymać do wiosny, a jeśli tak to w jakim miejscu i w jaki sposób. Pytałem paru osób prowadzących ogrody i zdania są podzielone, stąd moje pytanie.
Forum jest fantastyczne, mam nadzieję, że od teraz będę tu stałym gościem.
Pozdrawiam
Dopiero w tym roku dorobiłem się ogrodu więc jestem zupełnie zielony, szczególnie w temacie krzewów.
Wygrałem wczoraj sadzonkę ognika szarłatnego (orange blow) i nie wiem, czy wobec łagodnej pogody mogę go teraz sadzić (w jaki sposób i w jakim miejscu już wiem), czy raczej przetrzymać do wiosny, a jeśli tak to w jakim miejscu i w jaki sposób. Pytałem paru osób prowadzących ogrody i zdania są podzielone, stąd moje pytanie.
Forum jest fantastyczne, mam nadzieję, że od teraz będę tu stałym gościem.
Pozdrawiam
- iscar
- 100p
- Od: 18 lis 2008, o 01:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo atrakcyjnie wyglądają Wasze ogniki , chciałbym również wzbogacić swoją działkę o tą roślinę . Miejsce dla niego obrałem przy wejściu na posesję lecz chciałbym zasięgnąć opinii czy nie będzie mu przeszkadzać obecność dość ruchliwej drogi a jak wiadomo w zimę sypią sól , no i była by to wystawa wschodnia bez południowego słońca
Pozdrawiam!!! Grzegorz
Rozumiem Twoje zastrzeżenia jako osoby z Podkarpacia, tam jest faktycznie zimno. Ale wierz mi, w Zachodniopomorskim, nawet w Szczecinie, są całe, piękne, wieloletnie już, bardzo długie żywopłoty z ognika (różne odmiany) stojące w miejscach wietrznych i nic im się złego nie dzieje.halina522 pisze:Moje ogniki zółty i pomarańczowy rosną za krzakami.Nie okrywam ich na zimę,ale mają zacisze.Kiedyś posadziłam 1 egzemplarz w żywopłocie i to był jego koniec.Dlatego dziwi mnie chęć niektórych osób do tworzenia żywopłotów z ogników.Moje kwitną i owocują bez problemów.Są siewkami.
Wszystko zależy od lokalizacji
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Potwierdzam.W Zachodniopomorskim daja rade wszystkie odmiany ognika.Daje rade również Skimia,Aukuba,Araukaria,Sośnica.Nad samym morzem świetnie rosną Cedry.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi