Jaki nawóz ,na co?Nawóz uniwersalny
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaki nawóz ,na co?Nawóz uniwersalny
Właśnie przerwałem nawożenie dolistne - wąż Dosatron wąż ze zraszaczem - 3 kg nawozu w 10 litrów i 1:100. Starcza na mój ogród i nie interesuje mnie co gdzie rośnie. Zasięg 8 metrów więc co za problem dolistnie nawozić i magnolie. Nawożenie co tydzień czyli 25 kg worek starcza na sezon.
Nawóz Effekt cena około 200 zł - ogród 5000 metrów - koszty nie są niebotyczne.
Nawóz to nawóz liczy się skład a nie "fotka kfiotka".
Tak - ja nie rozróżniam roślin - nawożę wszystko jak leci - wyjątek to juki i lawenda.
Mam też nawóz Peters ale to używa moja żona na jej królestwo przy tarasie.
Nawóz Effekt cena około 200 zł - ogród 5000 metrów - koszty nie są niebotyczne.
Nawóz to nawóz liczy się skład a nie "fotka kfiotka".
Tak - ja nie rozróżniam roślin - nawożę wszystko jak leci - wyjątek to juki i lawenda.
Mam też nawóz Peters ale to używa moja żona na jej królestwo przy tarasie.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2021, o 21:39
Widziałam na zdjęciach efekty Pana pracy, które podziwiam. Przy moim areale 25-kilowy worek starczyłby mi na sto lat, więc muszę szukać innego nawozu. Z chęcią stosowałabym Pana metody i środki, ale niestety to niemożliwe, niemniej dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam, Jelizawieta
- asprokol
Wbrew temu co piszą "eksperci internetowi" nawóz się nie przeterminuje 5-10 lat to żaden problem - tylko składować go tak aby wilgoć nie dotarła.
Dużo czytam i stwierdzam że bracia Grimm mieli mniejszą fantazję niż spece od marketingu czy trolle internetowe.
Nie ma nawozów do pomidorów czy rododendronów bo stosowanie zależy od tego co brakuje w glebie. Roślina sama decyduje co w jakich ilościach pobierze i nie słucha rad sprzedawców którzy wiedzę mają z ulotki wymodzonej przez nieuka z działu marketingu "producenta" czytaj mieszacza pakowacza.
Nie ma nawozów uniwersalnych czy dedykowanych np do róż. Wystarczy poszukać z 20 nawozów z taką dedykacją i porównać składy.
Nie ma idealnych składów bo wszystko zależy od tego co już mamy w glebie. Bywa że roślina pokazuje niedobór jakiegoś składnika a prawda jest taka że jest go w nadmiarze.
Najważniejszy nawóz to woda.
Dużo czytam i stwierdzam że bracia Grimm mieli mniejszą fantazję niż spece od marketingu czy trolle internetowe.
Nie ma nawozów do pomidorów czy rododendronów bo stosowanie zależy od tego co brakuje w glebie. Roślina sama decyduje co w jakich ilościach pobierze i nie słucha rad sprzedawców którzy wiedzę mają z ulotki wymodzonej przez nieuka z działu marketingu "producenta" czytaj mieszacza pakowacza.
Nie ma nawozów uniwersalnych czy dedykowanych np do róż. Wystarczy poszukać z 20 nawozów z taką dedykacją i porównać składy.
Nie ma idealnych składów bo wszystko zależy od tego co już mamy w glebie. Bywa że roślina pokazuje niedobór jakiegoś składnika a prawda jest taka że jest go w nadmiarze.
Najważniejszy nawóz to woda.
Czy poleca ktoś jakiś konkretny obornik granulowany? Dodatkowo, jak się go dawkuje? Wszędzie czytam o 'garści' na krzaczek czy garść w konewkę, rozpuścić i podlać
- asprokol
Garść pod krzaczek to coś z zakresu a dla świętego spokoju. Ja pod krzaczek daję pewnie kilka garści.
Jaki ? bydlęcy a nie mieszankę BYDLĘCY-KURZY-KOŃSKI !! bo tu może być jak w dowcipie - kiełbasa dziczyzna z koniną , czyli jeden zając jeden koń.
Metoda z konewką jest lepsza ale zapachowo zwala z nóg.
Jaki ? bydlęcy a nie mieszankę BYDLĘCY-KURZY-KOŃSKI !! bo tu może być jak w dowcipie - kiełbasa dziczyzna z koniną , czyli jeden zając jeden koń.
Metoda z konewką jest lepsza ale zapachowo zwala z nóg.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2021, o 21:39
Przed zimą okrywając korzenie wokół rododendronów zamierzam obsypać korą sosnową wymieszaną z pokruszonym granulowanym końskim nawozem. Czy to jest dobry pomysł?
Pozdrawiam, Jelizawieta
- asprokol
Pewnie że dobry - co organiczne to super. Wprawdzie mało azotu zostanie do wiosny ale pewne nie jest Twoim marzeniem zrobienie sobie bonzai.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Bardzo dobry pomysł, syn posłuchał mnie i chyba od 10-ciu lat jeździ do stadniny, przywozi kopiastą przyczepkę obornika z trocinami i podsypuje na zimę cyprysy Leylanda, azalie i rododendrony wokół posesji. A obornik za free bo w stadninie nie mają co z nim zrobić - właśnie dlatego bo jest z trocinami. Krzewy mu się odwdzięczają i pięknie rosną , azalie i rododendrony przepięknie kwitną, aż ja mu zazdroszczę.
Pozdrawiam! Gienia.
Nawożenie warzyw w przydomowym ogródku
Cześć,
Czy jesteście w stanie polecić jakiś dobry mineralny nawóz, który w odpowiedniej ilości nada się do warzyw i do krzewów owocowych typu borówka, malina w małym przydomowym ogródku?
Mineralny dlatego, gdyż obornik odpada ze względu na zapach przy dość bliskiej zabudowie innych domów
Czy jesteście w stanie polecić jakiś dobry mineralny nawóz, który w odpowiedniej ilości nada się do warzyw i do krzewów owocowych typu borówka, malina w małym przydomowym ogródku?
Mineralny dlatego, gdyż obornik odpada ze względu na zapach przy dość bliskiej zabudowie innych domów
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Re: Nawożenie warzyw w przydomowym ogródku
Yara mila complex
Re: Borówka amerykańska - choroby
Witam, piszę w sprawie 2 pytań.
1. Chciałem zapytać jak używać nawozu Calfon 14-11-22. Chodzi mi o rozpuszczanie w wodzie i podlewanie. Czytałem że stężenie powinno być ok 0.2-0.3%.
Czyli 1000litrow/3000krzakow (tyle.mniej wiecej krzakow na hektar) to ok 0.3Litra. Czyli podlewac 300ml tego roztworu na jeden krzak?
Ile razy w ciągu miesiąca? Za każdym razem ? Czy 1x w miesiącu?
Np. Co tydzień po 5-10litrow wody a do tego raz na miesiąc dolac te 300ml tego calfonu?
2. Jaki jest srodek aby zakwasić glebę? Na plantacjach widziałem filmy że używają np. PULSAR z grupy azotow ale on jest w workach 25kg co na moje 15 krzakow będę chyba 20lat używał? Są jakieś mniejsze opakowania takich środków? I jak to podsypywac? Tylko na wiosne ? Czy co miesiąc?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi
1. Chciałem zapytać jak używać nawozu Calfon 14-11-22. Chodzi mi o rozpuszczanie w wodzie i podlewanie. Czytałem że stężenie powinno być ok 0.2-0.3%.
Czyli 1000litrow/3000krzakow (tyle.mniej wiecej krzakow na hektar) to ok 0.3Litra. Czyli podlewac 300ml tego roztworu na jeden krzak?
Ile razy w ciągu miesiąca? Za każdym razem ? Czy 1x w miesiącu?
Np. Co tydzień po 5-10litrow wody a do tego raz na miesiąc dolac te 300ml tego calfonu?
2. Jaki jest srodek aby zakwasić glebę? Na plantacjach widziałem filmy że używają np. PULSAR z grupy azotow ale on jest w workach 25kg co na moje 15 krzakow będę chyba 20lat używał? Są jakieś mniejsze opakowania takich środków? I jak to podsypywac? Tylko na wiosne ? Czy co miesiąc?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi