Jakaranda

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jakaranda

Post »

araukar :roll: :D nie unoś się ,proszę.
Spójrz na liście mojej roślinki są nieco inne niż u Twojej... można mieć wątpliwości czy moja to jest ta sama co Twoja i co w końcu każde z nas ma. :wink:
Ja kupiłam sadzonkę,przyjęłam,że kupiłam to co zamawiałam czyli jakarandę ale może jest inaczej...

Możemy podyskutować jeśli mamy ochotę ale proszę,nie irytujmy się zbyt szybko ,to nie sprzyja rozmowom. :D
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p
Od: 19 cze 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja się nie unoszę , gdzieżby . Tylko czy ja pisałem posty o delonix regia czy o jakarandzie inaczej palisandrowcu ? Obydwa gatunki miałem okazję widzieć w naturze delonix regię w Egipcie i jakarandę w Turcji . Delonix regia wykształca torebki nasienne w formie strąków , natomiast jakaranda ma charakterystyczne okrągłe torebki nasienne. Moja roślina pochodzi na 1000 % z mamusi jakarandównej z której zerwałem torebkę nasienną następnie wyłuskałem z tejże torebki nasionka a potem te nasionka wysiałem
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

Witam
Mam obie te roślinki i zdecydowanie ta roślinka wygląda na płomień afryki. Jeśli na wieczór składają się listki to na pewno to nie jest jakaranda . Mogę później nawet wstawić obie roślinki do porównania.
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bardzo proszę ,wstaw zdjęcia obydwu.
Sama jestem ciekawa jak bardzo są podobne :wink: i co ja mam w końcu :wink:
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek
Płomień afryki nie jest już tak piękny bo zrzuca liście :)
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p

Post »

Normalnie ręce mi chyba odpadną . Ile razy mam pisać że zerwałem koszyczek nasienny z jakarandy i z niego wysiałem nasionka . Czy mam wstawić fotorelacje jak to zrobiłem ( mam na szczęście takową )
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p

Post »

O innych odmianach Jakarandy nie słyszałem, chętnie zobaczę tą fotorelację, jestem ciekawy czemu aż tak bardzo się różni

Obrazek
Tutaj zamieściłem zdjęcie jak kiełkowały moje jakarandy
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p

Post »

Witam
Na pierwszym zdjęciu widać jakarandę z której pozyskałem nasiona
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Na drugim widać koszyczki nasienne
Obrazek

Na zdjęciu trzecim widać wiechę kwiatów jakarandy ( niestety to były pojedyncze kwiatostany ponieważ
było już po wiosennym masowym kwitnieniu .
Obrazek

Na czwartym widać gałąź ( Porównaj Karo ze swoją rośliną , myślę że masz jakarandę ).
Obrazek

I na zdjęciu piątym kiełkujące nasionko ,a w tle koszyczek nasienny , oraz nasionko suche .

Obrazek

Reszta rozwoju mojej jakarandki jest udokumentowana w tym dziale pare postów wyżej.
Dziękuję za cierpliwość i uwagę . A
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p

Post »

Hmm to już sam nie wiem, nasiona tez jakieś inne niż te co ja mam ale jeśli z nich taka roślinka wyrosła to na pewno to nie jest płomień Afryki:). No ale dalej dziwne ze Twoja jakaranda nie jest podobna do tego drzewa, ma całkiem inne liście.No ale zobaczymy jak będzie rosło dalej :)
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p

Post »

Wydaje mi się ,że różnica kształu i wybarwienia liści pomiędzy rośliną dorosłą , a juwenalną wynika właśnie z wieku roślin i warunków w jakich wegetowały . Proszę przyjżeć się zdjęciu numer 4 . Ta gałąź jest wystawiona na intensywne działanie słońca i widać na niej lekko czerwonawe przebarwienia nerwów liści. Z kolei moja roślinka została wysiana dopiero 1 września i ma niespełna 3 miesiące . Ponaddto rośnie w porze ciągle skracającego się dnia co może mieć niebagatelny wpływ na pokrój liści . Czas pokarze i niedługo , czyli za trzy miesiące będziemy mądrzejsi .
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p

Post »

Mam pytanie czy jakaranda zrzuca trochę liści na zimę bo mi strasznie liście opadają i nie wiem czy to jest z mojej winy czy tak po prostu jest:(
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p

Post »

Zrzuca jeżeli ma za mało światła i w przypadku zbyt suchego podłoża. W twoim pewnie winny jest zbyt krótki dzień . Ustaw roślinę na południowym oknie .
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p

Post »

Ok tak zrobię dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
araukar
100p
100p

Post »

Dzisiaj mija 114 dzień od wysiania nasion . Roślina wygląda nieźle jak na tę porę roku.Regularnie obrywam jej stożki wzrostu na poszczególnych gałązkach . Hamuję w ten sposób wytwarzanie nienaturalnie wybujałych pedów spowodowanych brakiem światła . Od wczoraj dzień się wydłuża i mam cichą nadzieję że wpłynie to pozytywnie na wszystkie nasze istoty rosnące zielonym do góry.

<script src='http://img525.imageshack.us/shareable/? ... s.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript>[url=http://imageshack.us/photo/my-images/525/img0080es.jpg/]

Obrazek
KATHRINA30

Post »

a moja rosnie ale jakos marnie , kupilam sadzonke pare meisiecy temu na allegro i jest jakas mala , stoi na oknie zachodnim, wypuszcza nowe galazki ale nie sa tak duze jak wasze ehh nie wiem moze mam ziemie jakos dziwna hehe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”