Kora - popękana,odpadająca z pni drzew

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kora odpada od jabłoni - RATUNKU!

Post »

Możesz spróbować ale ogranicza populacje przędziorka i miseczników a nie je zwalcza duża różnica . jakbyś nalał w te dziurki wody penie też by się potopiły ;:306
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Eee no larw już chyba moje drzewo nie ma. Jak ciecz kalifornijska ogranicza populację miseczników, które z natury są bardzo trudne do wytępienia, to jak może to działać? Raczej myślałem o zapędzlowaniu/opryskaniu zewnętrzny kory, da to coś? raczej jako odstraszacz traktować, czy jak?
Mam promanol, ale wstrzyknąć to to do wnętrza drzewa to chyba ryzyko :?: poradź alfamixi, żeby się g..nie rozlazło wewnątrz.

Dursban znam, ale teraz nie zastosuję, z resztą on też nie zadziała na jaja
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lut 2011, o 14:11

Post »

Panowie, to proszę jasno i konkretnie powiedzieć co, kiedy i jak prysnąć, bo ja jestem zieloniutki
x-a-xi
---

Post »

Dursban działa przede wszystkim gazowo i zabija zwójki można na wiosnę jesień i teraz też ale pozostawia pozostałości i na wczesnych odmianach nie polecam.stężenie duże i trzeba ratować jabłoneczki
x-a-xi
---

Post »

Nie lubię pisać postów przez telefon więc w ramach uzupełnienia do pelikano11 niestety zwójki jak i inne larwy drążące są ukryte wewnątrz kory , masz małą szanse zadziałania preparatu działającego kontaktowo na insektycydy. Należy wykonać coś co zadziała na nie przez odparowanie czyli gazowo . Z doboru preparatów usunięto bardzo dużo preparatów o tym mechanizmie działania(były za dobre więc firmy za mało sprzedawały ) , Dursban jeszcze jest co prawda nie ma rejestracji na jabłonie ale ma na większość warzyw .
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wystarczy tym popryskać korę, czy trzeba tylko w te otwory psiknąć? Z tego co widzę, to ten preparat jest w płynie, a nie gazie
x-a-xi
---

Post »

oj pietre jak kupisz preparat rozcieńczasz wodą do odpowiedniej proporcji i pryskasz korę na pniach . Preparat wysychając ulatnia substancję czynną i masz sposób działania . Pamiętaj o zachowaniu zasad bezpieczeństwa przy aplikacji ŚOR.
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ok rozumiem. Na allegro są 1 litrowe, ale opisy mnie nie zbyt urządzają, bo jest tam napisane, że rozcieńcza się to w przeliczeniu na hektary, a ja mam 2 jabłonki :/ O nich nie ma tam mowy.
x-a-xi
---

Post »

0.05l/10l wody i dokładnie opryskać korę na pniach.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomyślcie też o tym, że szkodniki mogą atakować korowinę wtórnie. Czy na pewno nie było pierwotnie jakichś zgorzeli mrozowych lub nekroz po niewłaściwym cięciu lub obłamaniach?
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Panowie, wczoraj zebrałem ostatnie jabłka. Mimo szkodników i tak jestem zadowolony, bo wyszło mi 5 skrzynek z szarej renety i dwie skrzynki z małych jabłonek. Rozumiem, że mogę już zrobić opryski dursbanem? Tyle, że na opakowaniu piszę, żeby używać w temp. 15-25 C, a sami wiecie ile mamy na dworze.
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

To kiedy Panowie najlepiej pryskać, bo już głupi jestem?
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tego co ja zrozumiałem z artykułów na ten temat to opryski się robi podczas lotów motyli (okres największych wylotów czerwiec, lipiec), a cały sezon wylotów trwa jakieś 3,5-4 miesiąca, oprysk zanim złożą jaja, teraz to jest już za późno, obecnie nowe pokolenie to sobie siedzi pod korą i czeka na nowy sezon, trudno, ja się niedawno dowiedziałem że mam to na czereśniach.
link do artykułu

kolejny materiał

co czytałem to wymieniane były dwa preparaty: Decis Mega 50 EW i Fastac 100 EC. Dursban 480 EC pewnie też nie będzie zły, ale teraz to nie jest pora na walkę z koróweczką. liczba oprysków pewnie też w sezonie minimum z 3 razy. ciężka to będzie walka. najzabawniejsze jest to że przeważnie te owady przywiązują się do miejsca bytowania i składają jaja w drzewie z którego wylatują, co powoduje do zwiększenia liczebności szkodnika i dalszej perspektywie zniszczenia drzewa.

Zwójka koróweczka i przeziernik jabłoniowiec w sadach
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”