Malusieńki mini-ogródeczek Miki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

Witam walentynkowo!

Gabi dziękuję za rady. Firletka na pewno się "posiała" :D Zastanawiałam się czy własnie z tych duzych kęp będzie kwitła.
Ostróżkę już ścięłam :) "tak na czuja" i widzę dobrze zrobiłam :wink: Już puszcza młode listki.

Agnieszko bardzo mi miło. Oprócz pomocnika (który raczej nie jest chętny) mam pomocniczkę :wink: , moją córeczkę. Potrafi z cierpliwością pielic nawet najmniejsze chwaściki :D

Izo! Twoje uwagi są dla mnie cenne. Ja się uczę i miło miec takich nauczycieli jak Wy. :)
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie kobitki,
Miko zrobisz jak Ci intuicja podpowie i owszem Iza ma częściowo rację, ale ja kiedys miałam truskawki, były lata że zjadłam kilka a resztę slimaki i szara pleśń, ja starm się nie pryskac owoców, a tych malin co pisałam nie trzeba prykać tylko ograniczyć rozrastanie, natomiast truskawki zdecydowanie aby dobrze plonowały musza byc opryskane i krótko owocują,
Proponuję jeszcze zebrać kilka opinii od kilku osób
Pozdrawiam Serdecznie
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu, pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą ;) Truskawki nie muszą być pryskane, zeby ładnie owocowały. Muszą być tylko posadzone na dobrze nawiezionej ziemi. U mnie nigdy nie były pryskane i co roku łapią czarną plamistość, co nie przeszkadza im pięknie owocować.Zgadzam się, że czas owocowania jest krótki, ale za to owoców może być bardzo dużo :D
Maliny, te o których mówimy owocują wprawdzie dość późno, ale za to do przymrozków. Rzeczywiście warto je mieć, ale na tak małym kawałku ziemi to jest ryzykowne. Moje potrafiły wypuścić młode pędy o metr od głównego krzaka, w samym środku kępy lawendy. Musiałam do tego głęboko kopać, zeby te rozłogi wydostać z ziemi.
Musisz Miko dobrze rozważyć wszystkie za i przeciw.
aha, zapomniałam dodać, ze owocowanie truskawek zależy też od odmiany :D Warto się zapoznać z cechami danej odmiany, przed jej posadzeniem.
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

ja też mam truskawki i nigdy nie pryskałem a są pyszne co roku - ale muszę zmienić im iejsce bo już za długo rosną w tym samym miejscu
ale nadal pięknie kwitną są zdrowe i długo owocują - owszem szaserm zdarzy się pleśń albo ślimak ale to na ogół jak krzakom nie przytnę liści i robi się busz i nie ma cyrkuacji powietrza - a na dodatek jesienią owocują po raz ddrugi :)

a maliny to w moim ogrodzie zawsze miejsce znajdą - a co do rozrastania się to te owocujące na pędach zeszlorocznych się u mnie mocno rozrastają ale te które owocują na pędach jednorocznych się już znacznie słabiej rozrastają
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

k-c pisze: a maliny to w moim ogrodzie zawsze miejsce znajdą - a co do rozrastania się to te owocujące na pędach zeszlorocznych się u mnie mocno rozrastają ale te które owocują na pędach jednorocznych się już znacznie słabiej rozrastają
To może zależeć też od rodzaju ziemi... Na moich piaskach rosliny uznawane za ekspansywne są wybitnie ekspansywne! Moze gliniaste podłoże powstrzymuje trochę ich ekspansję?
nie wiem tego na pewno, tylko tak sobie kombinuję ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Miko.
Pięknie się zapowiada ten twój mały ogródeczek.
Ja radziłabym Ci posadzić w rogu ogrody jabłonkę typu balerina. Po 10 latach ma koronę średnicy 1 m i wysokość 3 m .Pięknie kwitnie wiosną. Owocuje już w drugim roku po posadzeniu.
Truskawki możesz posadzić w skrzynkach balkonowych i zawiesić na płocie nad kwiatami. Będą dobrze owocować , wiatr będzie je osuszał co zapobiegnie chorobom, a owoce pięknie będą zwisały w dół. To samo możesz zrobić z pomidorkami do skrzynek / niskopienne np.Beta , Jawor/ .Można też górą płotu poprowadzić winorośl, jeśli płot oświeca dobrze słonko .
Ciekawa jestem jakie kwiaty zagoszczą w ogródku w tym roku. Czy będą to jednoroczne czy byliny. Każdy skrawek ziemi można wykorzystać, robiąc z niego oazę zieleni i spokoju. Życzę Ci zatem sukcesów i mnóstwa kwiecia. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p

Post »

Witajcie :D

Asiu, Izo i Karolu!
Dziękuję za tak żywą dyskusję na temat malinek i truskawek :wink:
Pamiętam ogród mojej babci i truskaweczki pięknie owocowały i nie chorowały. Maliny rosły na końcu ogrodu i było ich całkiem sporo. Myślę teraz, że faktycznie mogą za bardzo się "rozpanoszyc" po moim ogródku. Sprawa do przemyślenia w bezsenne noce :wink:

Truskaweczki na pewno bedą :lol: A malinki....myślę Asiu, że coraz bardziej przychylam się do borówek :D
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p

Post »

Witam serdecznie Grażynko!

Twoój post sprawił mi ogromną radośc, zwłaszcza wiadomośc o małej Jabłonce... drzewko owocowe w moim "wielkim" ogrodzie :wink: Zastanawiam się tylko o którym rogu pisałaś :) Rabatka ciągnie się wzdłuż płotu i nie ma tam za dużo słoneczka, a płot wysoki. Róg koło rynny to miejsce na moje truskaweczki :lol:

Na płocie w skrzyneczkach zaplanowane są pelargonie zwisające :)

A kwiatków to ja bym chciała baaaardzo dużo...muszę się powstzymywac :wink:
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p

Post »

A oto moje zakupy :D

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Cieszę się z tej "mini" róży piennej. Jak ogródek mini to i różyczka mini :lol:
W moim ogródku zagoszczą jeszcze dalie i canny, których kilka bulw dostałam. Będą też aksamitki i onętki.

I pewnie nie koniec...planuję jeszcze zrobic zakupki w szkółce :wink:
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Pisząc o jabłoncemyślałam o rogu pomiędzy płotem a panelami /zdjęcie gdzie stoi dziecko /. Nie zauważyłam czy tam coś rośnie. Możesz też koło ławeczki postawić metalową rozetę na której mogą wisieć doniczki z pelargoniami lub innymi kwiatami. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

miikaka, czy lilie i hemerokalisy, są z tego źródła?
Bo zdjęcie tak malutkie, że nie widać namiarów na producenta...

http://www.kryszkiewiczogrody.pl/701/2701.html
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Miko , piekna ta różyczka (zółta czy białą) i te nasionka super, zapowiada sie kolorowe piękne lato w Twoim ogródeczku,
przesyłam Ci zdjęcie, które może ułatwi dokonanie wyboru zakupu "pysznych" krzaczków
Pozdrawiam Ciepluteńko :P :P :P Obrazek kilkuletnia borówka amerykańska
PS. też kupiłam cynnie daliowe
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p

Post »

Grażynko!
Faktycznie tam nic jeszcze nie rośnie :wink:
Co do metalowej rozety :lol: ja jestem oczywiscie za....i mam nadzieję, że powstanie coś takiego w wydaniu drewnianym. Mój mąż chce zrobic taras na wiosnę...więc stracimy troszkę trawy :? Ja rozmyślam o takiej drewnianek konstrukcji na którą mogłabym puścic winobluszcz i własnie powiesic doniczki z kwiatami :D

Haniu!
Tak są z tego źródła :) A coś wiesz na temat tego dostawcy?...cebulki w ładnej kondycji...mam nadzieję, że będą ładnie rosły.

Asiu!
Różyczka żółta. Chciałam czerwoną ale przebrane i została jedna żółta i kilka różowych. A różową pienną już mam.
A krzaczory ładniutkie...no i jak tu się oprzec :) Już nawet wiem, że przed posadzeniem warto ziemię wymieszac z torfem... :wink:
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”