Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
Mam dwa okazy tulipanowca. to prawda ze lubi wiosna przemarzac ale szybko sie regeneruje. Jedno drzewko ma około 3 m wysokosci i w tym roku prawie połowe gałezi musiałam usunać poniewac liscie zaczeły brazowiec i kora łuszczyc sie, zastosowałam oprysk z Topsinu a potem Bravo kilka razy i powiem szczerze ze odzył i przyrosty ma ponad 1 m wiec bedzie żył.....nie wiem co go zaatakowało ale uratowany:)
Mam dwa okazy tulipanowca. to prawda ze lubi wiosna przemarzac ale szybko sie regeneruje. Jedno drzewko ma około 3 m wysokosci i w tym roku prawie połowe gałezi musiałam usunać poniewac liscie zaczeły brazowiec i kora łuszczyc sie, zastosowałam oprysk z Topsinu a potem Bravo kilka razy i powiem szczerze ze odzył i przyrosty ma ponad 1 m wiec bedzie żył.....nie wiem co go zaatakowało ale uratowany:)
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na naturalnych stanowiskach dorastają do 50-60m. Widziałem takie olbrzymy kiedy byłem w Appalachach
Z tego co wiem to lubią dość żyzną gliniastą glebę. Ja swojemu od czasu do czasu sypię trochę azofoski i skoszoną trawę jako ściółkę. Posadziliśmy 3 lata temu i ma jakieś 3-4m. Niestety rośnie trochę za blisko domu.
Z tego co wiem to lubią dość żyzną gliniastą glebę. Ja swojemu od czasu do czasu sypię trochę azofoski i skoszoną trawę jako ściółkę. Posadziliśmy 3 lata temu i ma jakieś 3-4m. Niestety rośnie trochę za blisko domu.
Magdo odmian z pstrych jest kilka. U mnie w ogrodzie rośnie zdrowo od 20 lat odmiana Aureomarginata która od kilku kwitnie corocznie bardzo obficie i całkiem dobrze zimuje. Mam również odmianę Pulgatory która jeszcze nie kwitnie ale ma również pstre liście. Poza tymi odmianami jest kilka odmian o zielonych lub żółtych liściach.
Pozdrawiam Janusz
Pozdrawiam Janusz
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Sprawdziłem w "variegated trees & shrubs" odmiana purgatory jest przepiękna. Jest więc czego zazdrościć W przyszłości będę wiedział do kogo się zgłosić, jak będę chciał ją kupić. Kupił bym teraz, ale nie mam już miejsca
Co do zimowania tulipanowca, ja z moim nie miałem nigdy wiekszych problemów i nie obserwowałem uszkodzeń mrozowych. Po posadzeniu dobrze jest jednak dać ściółki, by ochronić korzenie przed mrozem. Co do części nadziemnej, jeżeli jest to duże drzewo i zimowało w szkółce na zewnątrz, nie w tunelu, czy szklarni to powinien sobie poradzić w miejscu zacisznym.
Co do zimowania tulipanowca, ja z moim nie miałem nigdy wiekszych problemów i nie obserwowałem uszkodzeń mrozowych. Po posadzeniu dobrze jest jednak dać ściółki, by ochronić korzenie przed mrozem. Co do części nadziemnej, jeżeli jest to duże drzewo i zimowało w szkółce na zewnątrz, nie w tunelu, czy szklarni to powinien sobie poradzić w miejscu zacisznym.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
No to już spory chłopak z niego mój o wiele mniejszy, a nie przemarza pewnie dla tego, że jest wciśnięty między świerki i sosnę. Ma baaardzo zaciszne miejsce.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub