Moje kwiatuszki - Misia

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Misiu, masz cudne kwiaty, takie zdrowe i ...ogromne. Wszystkie wyglądają jakby były pędzone jakimiś nawozami. Czy tak zwane grudniki stoją u Ciebie cały rok w tym samym miejscu ? Pytam, bo w tym roku mój zrzucił kwiaty,a postępowałam z nim tak , jak co roku. Zawsze latem wynoszę go na taras i przynoszę do domu, gdy już jest chłodno i ma zaczątki kwiatów. W tym roku też tak zrobiłam i niestety po przyniesieniu do domu ,zaschły wszystkie pączki . A drugi stał cały rok w tym samym miejscu i nie wypuścił żadnych kwiatów. Gdzie popełniłam błąd ? Zawsze do tej pory kwitły. Były obsypane kwiatami. Może coś mi doradzisz?
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Misiu, a nie będziesz w najbliższym czasie rozsadzać tego skrzydłokwiatu olbrzyma?

mam same małe i marzy mi się taki olbrzym choćby maluni kawałeczek ;o) :oops:
Awatar użytkownika
ewciaks
---
Od: 14 lip 2007, o 09:12

Post »

;:180 Jakby co to ja zaraz za Agą w kolejeczce się ustawiam :D
Regulamin zabrania linków bez zgody
Awatar użytkownika
edytahome
50p
50p
Od: 4 paź 2007, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Misiu dla mnie też potrzebny jest przepis na tak pięknego stefanoisa, ja swego kupiłam 3 dni temu za całe 3 zł i liczę na to że uda mi się go odratować. co prawda nie widać na nim żadnych zmian, poza kilkoma żółtymi liśćmi, ale nie wiadomo co w trawie piszczy :lol:
Apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Stefanotis stoi u mnie na oknie wschodnim. Nie lubi jak się go odwraca. Musi stać zawsze tą samą stroną do światła. W przeciwnym razie zrzuca pąki i liście. U mnie na początku zrzucił trochę liści ale potem ładnie mu odrosły :)

Skrzydłokwiat będę rozsadzała na wiosnę i wtedy jak najbardziej mogę podzielić się szczepkami :)

Grudniki stoją cały rok w tym samym miejscu. Mają temperaturę ok 19 st. Są nawożone od chwili zawiązania pąków. Mój grudnik perłowy zakwita tylko z pierwszych pąków a drugie pąki zawsze zrzuca. Natomiast pozostałe kwitną bardzo długo :D

Pozdrawiam
--
Misia
TOMECZQ
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 lis 2007, o 18:44

Post »

o boze jakie cudowne grudniczki ja też mam tylko te młode mi kwitną a te duże okazy nie nie wiem dlaczego czym ty je nawozisz
pozdrawiam tomek=)
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

misia pisze:
Skrzydłokwiat będę rozsadzała na wiosnę i wtedy jak najbardziej mogę podzielić się szczepkami :)
prooosze zapisz mnie na jaką liste ;o))) ;:112
Beza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2007, o 19:23

Post »

Misiu -- dobrze że napisałaś o tym stefanotisie :D bo mój jest właśnie na etapie żółknięcia i zrzucania liści i zastanawiałam się czy to się kiedyś mu zatrzyma. Kwitł pięknie i obficie przez całe lato a teraz na potęgę żółknie i się ogałaca. Czy to jest normalny objaw ? Masz może podobne doświadczenie z tym kwiatkiem ?
I wcale go nie przestawiam :? U mnie też stoi na wschodnim oknie :D

Śliczne masz te kwiaty wewnatrz równie ślicznego domu :D ale tak się zastanawiam czy te kwiaty rosną daleko od okna czy tylko je tak ustawiłaś do zdjęcia. Bo widać że niektóre są gdzieś w głębi w różnych wnękach i mają się bardzo dobrze. Jak najdalej od okna trzymasz kwiaty ?
Ustawiłabym chętnie u siebie parę kwiatów w głębi pokoju ale boję się że będzie za ciemno :(
Chcesz być szczęśliwy ?
To bądź !!!
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Beza pisze:Misiu -- dobrze że napisałaś o tym stefanotisie :D bo mój jest właśnie na etapie żółknięcia i zrzucania liści i zastanawiałam się czy to się kiedyś mu zatrzyma. Kwitł pięknie i obficie przez całe lato a teraz na potęgę żółknie i się ogałaca. Czy to jest normalny objaw ? Masz może podobne doświadczenie z tym kwiatkiem ?
I wcale go nie przestawiam :? U mnie też stoi na wschodnim oknie :D

Śliczne masz te kwiaty wewnatrz równie ślicznego domu :D ale tak się zastanawiam czy te kwiaty rosną daleko od okna czy tylko je tak ustawiłaś do zdjęcia. Bo widać że niektóre są gdzieś w głębi w różnych wnękach i mają się bardzo dobrze. Jak najdalej od okna trzymasz kwiaty ?
Ustawiłabym chętnie u siebie parę kwiatów w głębi pokoju ale boję się że będzie za ciemno :(
Pomieszczenie w którym stoją kwiaty ma dwa okna południowe. Najdalsza odległość od okna w jakiej ustawiam kwiaty to 3 m. Pomieszczenie to traktuję jako oranżerię :)

Co do Stefanotisa to u mnie też żółkną i opadaja liście w trakcie jak wypuszcza nowe pędy. Ale młodych odrostów ma tyle że nie widać tego że coś zgubił :)

Pozdrawiam
--
Misia
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Misiu. Długo zastanawiałam się u kogo widziałam tak piękną medinillę. Szukałam we wszystkich wątkach po kolei, po to tylko aby nacieszyć oczy :shock: :shock: Masz bardzo ładny, zdrowy okaz. Podobno jest bardzo wymagająca w uprawie. Ty, jak widzę, doskonale sobie radzisz zarówno z medinillą jak i z wszystkimi innymi roślinkami. Jak długo ją masz i jak o nią dbasz? :wink:
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

A to moje nowe kwiatuszki :D

Cymbidium, Kamelia
Obrazek Obrazek

Sępolia
Obrazek Obrazek

Schlumbergera truncata, Kliwia
Obrazek Obrazek

Phalaenopsis, Strelicja
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam
--
Misia
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Ajajaj....jaki cudny ten dwukolorowy fiołeczek!
Dziś widziałam w Tesco takie dwubarwne ale cena absolutnie nie fiołkowa-prawie 12 zł!
Awatar użytkownika
Kamyczek87
100p
100p
Od: 7 cze 2007, o 18:32

Post »

Misiu,cudowne masz okazy,szczerze gratuluje. ;:113
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”