Kwitnienie i owocowanie - sposoby przyśpieszenia, problemy
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
W 2005 roku owocówka śliwkóweczka w cz-wie 14 lipca ale srednia wieloletnia to jest ok 15 czerwcaErazm pisze:Podałem, że zgodnie z komunikatem. Zwalczanie chemiczne owocówki śliwkóweczki przeprowadza się w okresie intensywnego lotu i składania jaj tj. około połowy maja.
Patrz temat: " Komunikaty PIORiN o zagrożeniu ..."
owocnice zwalcza się pod koniec opadania płatków jednym z kontaktowo-żoładkowych np.Sumithion Super(0,075) lub Owadofos (0,15)
Janusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Ja zawsze opryskuję Karate i wyniki mam zadawalające. Śliwek nigdy nie miałem nadziewanych.
Gorzej jest z czereśnią. W tym roku wykonałem oprysk przeciwko nasionnicy trześniówce zgodnie z komunikatem stacji powiatowej (podali termin 3 dni) i wynik to nadziewane mimo wszystko czereśnie. Na szczęście inne gatunki drzew u mnie nie wymagają oprysków przeciwko szkodnikom.
Gorzej jest z czereśnią. W tym roku wykonałem oprysk przeciwko nasionnicy trześniówce zgodnie z komunikatem stacji powiatowej (podali termin 3 dni) i wynik to nadziewane mimo wszystko czereśnie. Na szczęście inne gatunki drzew u mnie nie wymagają oprysków przeciwko szkodnikom.
Pozdrawiam Andrzej.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Bo widzisz komunikaty PIORiN są uśrednioną wypadkową. Najlepszy wynik uzyskasz stosując u siebie pułapkę feromonową, Komunikaty PIORiN też są tworzone na podstawie obserwacji na pułapkach i najczęściej w sadach,gdzieśrednie temperatury są nieznacznie niższe od tych w terenie zabudowanym.
Ja miałem pułapki na szkodnika w jałowcach i w Częstochowe na osiedlu domków jednorodzinych apogeum lotu wystąpiło 3 maja gdy na wsi na stokuo nachyleniu w kier.północnym 31 maja.
Dlatego nadal uważam że własna sygnalizacja jest najskuteczniejsza.
Janusz
Ja miałem pułapki na szkodnika w jałowcach i w Częstochowe na osiedlu domków jednorodzinych apogeum lotu wystąpiło 3 maja gdy na wsi na stokuo nachyleniu w kier.północnym 31 maja.
Dlatego nadal uważam że własna sygnalizacja jest najskuteczniejsza.
Janusz
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt: