Czereśnia - zamieranie
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Problem z identyfikacją choroby (czereścnia wanda)
0,5ml to byłoby ze sześć kulek... To wygląda na 50 ml. Ale nawet tyle by nie zaszkodziło.
Najbardziej zastanawia mnie trzecie zdjęcie- nad rozwidleniem w prawo pierwszy krótkopęd wygląda na zdrowy, drugi więdnie, potem zdrowy- i tak na przemian, przypadkowo. Tak wygląda atak moniliozy(brunatna zgnilizna) podczas kwitnienia- poraża niektóre kwiatki, innych nie. W powazniejszym stadium padają całe gałęzie, ale zdecydowanie- jak tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=76158 czy tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4650039
Rzeczywiście- może jeszcze te zdrowe opanujemy opryskami j.w. + Miedzian; natomiast przed opryskiem te obwiędłe oberwać, gałązki uciąć.
Najbardziej zastanawia mnie trzecie zdjęcie- nad rozwidleniem w prawo pierwszy krótkopęd wygląda na zdrowy, drugi więdnie, potem zdrowy- i tak na przemian, przypadkowo. Tak wygląda atak moniliozy(brunatna zgnilizna) podczas kwitnienia- poraża niektóre kwiatki, innych nie. W powazniejszym stadium padają całe gałęzie, ale zdecydowanie- jak tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=76158 czy tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p4650039
Rzeczywiście- może jeszcze te zdrowe opanujemy opryskami j.w. + Miedzian; natomiast przed opryskiem te obwiędłe oberwać, gałązki uciąć.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Re: Wysychająca czereśnia
Co to za portal trudno komukolwiek pomóc
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mogę jedynie opisać, jak zachowały się moje czereśnie sadzone na pocz. XXw. Miały ponad 15 m i oczywiście połowa gałezi suchych. Po przycięciu do wys. 4 m wyrosły im gałezie w takiej ilości, że pnie wyglądały jak zielone kolumny. Obecnie - niczym młode drzewa - owocują corocznie i obficie. Musiałem jedynie zużyć dużą ilość maści by zabezpieczyć rany.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Część bezlistna nadaje się tylko do wycinki. Natomiast jeżeli chodzi o więdnięcie liści, to widocznie system korzeniowy nie jest już w stanie ich wykarmić... Tak jak napisał przedmówca, przycinka może wydłużyć żywot drzewa.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Obejrzyj ją dokładnie i powiedz mi czy nie ma wycieków gumy z pnia i konarów, a potem zbadaj czy kora nie jest zapadnięta. Nie zmienialiście nic w jej otoczeniu, tzn czy gleba nie została wykostkowana, itp, albo czy nie zmienił się poziom gruntu? Czy jest na podkładce i czy to widać w różnicy grubości pnia w miejscu szczepienia? I ostatnia rzecz: czy zasychanie nastąpiło nagle? Odpowiedz na te pytania, to powiem Ci o co chodzi z drzewem.
Dzięki bardzo za porady przytnę ją i zobaczę
Młoda czereśnia zasycha
Witam, z czym mam do czynienia? Dużo liści zrobiło się czerwonych, czereśnie jakby zaczynała usychać.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 paź 2014, o 21:37
Witam wszystkich
Jestem od niedawna posiadaczką ogrodu działkowego i bacznie obserwuję co się na nim dzieje.
Dziś zauważyłam, że stara duża czereśnia wczesna ( tak mówią sąsiedzi) ma suchą dość grubą gałąź.
Czy można ją obciąć teraz w kwietniu?
Co się stanie jak się jej nie obetnie?
Ogólnie czereśnia puszcza pączki ale jej pień jest popękany bo widać, że nie była bielona jakiś czas.
Dzięki za odpowiedzi
Jestem od niedawna posiadaczką ogrodu działkowego i bacznie obserwuję co się na nim dzieje.
Dziś zauważyłam, że stara duża czereśnia wczesna ( tak mówią sąsiedzi) ma suchą dość grubą gałąź.
Czy można ją obciąć teraz w kwietniu?
Co się stanie jak się jej nie obetnie?
Ogólnie czereśnia puszcza pączki ale jej pień jest popękany bo widać, że nie była bielona jakiś czas.
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam ogrodowo - Danka
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzisz, to zależy. Jeśli podczas cięcia nie będziesz ingerować w żywe tkanki to możesz ciąć okrągły rok.
Jeśli trzeba by było to usunąć z obrączką to lepiej zrobić to w czerwcu.
Jeśli trzeba by było to usunąć z obrączką to lepiej zrobić to w czerwcu.
Czereśnia - zamieranie
Witam forumowiczów, jako że tato ma małą działeczke pozwolilem sobie posadzic troche drzew owocowych...
2 lata temu wsadziłem czereśnie, staram sie ją przycinać wg zasad jakich zasiegłem w internecie (przyrost roczny 1/3 itp) ale nie w tym rzecz... Chodzi mi o przewodnik.. ładnie wybił w górę lecz "odstaje" od całości liścia sie dopiero zawiazuja gdzie nie gdzie i moje pytanie brzmi.. Czy zostawic go tak jak jest czy przyciąć go ? Dodam że rok temu juz go "ciachłem" z 30 cm...
2 lata temu wsadziłem czereśnie, staram sie ją przycinać wg zasad jakich zasiegłem w internecie (przyrost roczny 1/3 itp) ale nie w tym rzecz... Chodzi mi o przewodnik.. ładnie wybił w górę lecz "odstaje" od całości liścia sie dopiero zawiazuja gdzie nie gdzie i moje pytanie brzmi.. Czy zostawic go tak jak jest czy przyciąć go ? Dodam że rok temu juz go "ciachłem" z 30 cm...
Re: Obumierająca 2 letnia czereśnia. Proszę o pomoc.
Według mnie, to objawy braku cynku oraz manganu.Pozdrawiam klakier.