Nasiona na taśmie
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Nasiona na taśmie
Butelka z kroplomierzem raczej nie, bo będzie się zatykała. Pędzelek jak najbardziej. Może być też plastikowa butelka po małym ketchupie. Ważne żeby można było przyciskać, no i żeby miało nieduży otwór.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nadal klej nakładam łyżeczką,wchodzi mi to już teraz dość dobrze,po nałożeniu nasion składam na pół,po wyschnięciu taśma jest sklejona,nasiona nie mają szans wypaść.Zastanawiam się ile metrów tej taśmy robić.Dorkasz ile metrów jednego warzywa robisz?
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorkasz1 jesteś wielka Dziewczyno. Zaraz idę szukać bibuły.
- yanka
- 100p
- Od: 31 mar 2012, o 15:49
Super pomysły , ide pomyśleć i popatrzeć juz chyba z 30 raz na nasionka ... czy Wy też tak macie? . Pozdrawiam
Izabela
-
- 500p
- Kontakt:
Liczba metrów zależy od tego ile czego chcesz wysiać. Moje grządki mają 1,5 m szerokości, więc w tym roku przygotuję wielokrotność tej długości. W ubiegłym roku zrobiłam np. pietruszki naciowej za dużo, zostało mi na ten rok. A marchewki miałam za mało, więc 2 rządki musiałam dosiać. W tym roku będę lepiej zorganizowana, ale pewnie i tak "w praniu" wyjdzie, że czegoś jest za mało lub za dużo. Ale i tak z taśmami jest dużo łatwiej.
-- Pt 04 sty 2013 21:58 --
Walerio, ja zwykle zostawiam taśmy na jeden dzień do wysychania, bo nic mnie nie przyspiesza, aby je zwijać wcześniej. Ale myślę, że już po 2 godzinach będą wyschnięte wystarczająco. To oczywiście zależy od tego jak grubo posmarujesz klejem, no i jak gęsty będzie. Ten rzadszy jest szybciej "wciągany" przez bibułę, więc wysycha szybciej.
-- Pt 04 sty 2013 21:58 --
Walerio, ja zwykle zostawiam taśmy na jeden dzień do wysychania, bo nic mnie nie przyspiesza, aby je zwijać wcześniej. Ale myślę, że już po 2 godzinach będą wyschnięte wystarczająco. To oczywiście zależy od tego jak grubo posmarujesz klejem, no i jak gęsty będzie. Ten rzadszy jest szybciej "wciągany" przez bibułę, więc wysycha szybciej.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
W ubiegłym roku posiałam ogórki na taśmie i powschodziły mi świetnie.
Tej wiosny spróbuję z marchewką i pietruszką. Już się cieszę ile czasu zaoszczędzę, dla moich kwiatuszków.
brawo Dorkosz
A przy okazji ufarbuję w końcu moje platynowe włosy.
-- 4 sty 2013, o 22:03 --
Sorki Dorkasz ;:
Tej wiosny spróbuję z marchewką i pietruszką. Już się cieszę ile czasu zaoszczędzę, dla moich kwiatuszków.
brawo Dorkosz
A przy okazji ufarbuję w końcu moje platynowe włosy.
-- 4 sty 2013, o 22:03 --
Sorki Dorkasz ;:
Pozdrawiam Marzena
-
- 500p
- Kontakt:
Cieszę się, że Wam się podoba. Myślę, że warto zająć sobie teraz dwa-trzy wieczory, a w sezonie nie męczyć się nadmiernie i mieć czas na zachwycanie się ogrodem. Nie lubię przerywać marchewki po pierwsze dlatego, że zawsze jest jej dużo i mój kręgosłup protestuje, a poza tym zawsze mi szkoda tych mini marcheweczek.
- BozenkaA
- 1000p
Jak gęsto nalepiasz nasionka poszczególnych warzyw?
-
- 500p
- Kontakt:
Różne, różnie więc wklejam, to co pisałam:
Wracając do sprawy samodzielnie wykonywanych taśm z nasionami, to bogatsza o doświadczenia ubiegłoroczne, mam takie refleksje:
- rzodkiewka - nie warto robić z nią taśm. Grube nasiona i tak można w miarę łatwo posiać rzadko, a poza tym, odklejały mi się. Może trzeba więcej kleju? Nie wiem, ale rzodkiewek w tym roku na taśmach nie robię.
- cebula - trzeba umieszczać na taśmie dużo gęściej, bo jednak zdolność kiełkowania cebuli jest zdecydowanie mniejsza niż np. marchewki. W ubiegłym roku wszystko robiłam tak, że gdyby było 100 % wschodów (a wiadomo, że nigdy nie będzie), to trzeba byłoby co drugą wyrwać. Cebulę trzeba zrobić z założeniem, że trzy trzeba wyrwać i czwartą zostawić. Myślę, że jedno nasionko co 1-2 cm będzie akurat.
- super wychodzi pietruszka (naciowa i korzeniowa), marchewka, rukola, rzeżucha, roszponka, sałata. Chyba warto zrobić też taśmy z kalarepką. To wielka oszczędność czasu w sezonie, gdy jest go zdecydowanie mniej niż teraz. Nie mówiąc już o nasionach. Ubiegłorocznych wystarczy mi na 2-3 lata. Robię rowki, wlewam do nich wodę, na takiej mokrej ziemi układam taśmy i przysypuję. Żadnego bólu pleców po wysiewach, a przede wszystkim po przerywaniu. Po raz pierwszy nie musiałam przerywać marchewki, pietruszki itp. W tym roku również z całą pewnością będę robiła taśmy.
-- Pt 04 sty 2013 22:25 --
Cebulę co 1-2 cm, a marchewkę i pietruszkę co 3-4 cm.
Wracając do sprawy samodzielnie wykonywanych taśm z nasionami, to bogatsza o doświadczenia ubiegłoroczne, mam takie refleksje:
- rzodkiewka - nie warto robić z nią taśm. Grube nasiona i tak można w miarę łatwo posiać rzadko, a poza tym, odklejały mi się. Może trzeba więcej kleju? Nie wiem, ale rzodkiewek w tym roku na taśmach nie robię.
- cebula - trzeba umieszczać na taśmie dużo gęściej, bo jednak zdolność kiełkowania cebuli jest zdecydowanie mniejsza niż np. marchewki. W ubiegłym roku wszystko robiłam tak, że gdyby było 100 % wschodów (a wiadomo, że nigdy nie będzie), to trzeba byłoby co drugą wyrwać. Cebulę trzeba zrobić z założeniem, że trzy trzeba wyrwać i czwartą zostawić. Myślę, że jedno nasionko co 1-2 cm będzie akurat.
- super wychodzi pietruszka (naciowa i korzeniowa), marchewka, rukola, rzeżucha, roszponka, sałata. Chyba warto zrobić też taśmy z kalarepką. To wielka oszczędność czasu w sezonie, gdy jest go zdecydowanie mniej niż teraz. Nie mówiąc już o nasionach. Ubiegłorocznych wystarczy mi na 2-3 lata. Robię rowki, wlewam do nich wodę, na takiej mokrej ziemi układam taśmy i przysypuję. Żadnego bólu pleców po wysiewach, a przede wszystkim po przerywaniu. Po raz pierwszy nie musiałam przerywać marchewki, pietruszki itp. W tym roku również z całą pewnością będę robiła taśmy.
-- Pt 04 sty 2013 22:25 --
Cebulę co 1-2 cm, a marchewkę i pietruszkę co 3-4 cm.
- BozenkaA
- 1000p
Dorkasz dzięki. Mam tendencję do zbyt gęstego siania, i kwiatów, i warzyw.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Matko kochana, co raz coś nowego mnie na forum zadziwia, ale żeby samemu taśmy robić i to z marchewą, czy pietruchą..
Dorotka, jesteś thebeściara, zgapiam pomysł i jak tylko znajdę wolną chwilę, biorę się za robotę.
No chyba, że młody coś przeskrobie, to za karę będzie taśmy dla mamusi produkował..
Dorotka, dziękuję.
Dorotka, jesteś thebeściara, zgapiam pomysł i jak tylko znajdę wolną chwilę, biorę się za robotę.
No chyba, że młody coś przeskrobie, to za karę będzie taśmy dla mamusi produkował..
Dorotka, dziękuję.
pozdrawiam, Anita
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo mi się spodobał pomysł z robieniem taśm. Tylko że przeraża mnie nanoszenie nasionek wykałaczką. Spróbuję nanosić klej punktowo, po czym obsypać nasionkami, docisnąć lekko, po wyschnięciu nadmiar otrząsnąć (nie krzyczeć, nie do wyrzucenia, na gazetę i na następną taśmę).
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.