Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.4
- Pulpa222
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.4
Mogę prosić o identyfikację tej hosty?. Myślałam, że to Nancy Gill, ale nie sądzę, bo ta za bardzo karbowana. A taka byłam pewna, że zapamiętam nazwę, bo o niej marzyłam .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
1. Patriotgosmara pisze:Proszę o indentyfikację dwóch host- obie wymiarami są podobne.
duża kępa szerokości ok 70 cm, długość najdłuższego liścia 16-18 cm
obie wyglądają zjawiskow
2. Fortunei Aureomarginata
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Niby nic a tak to się zaczęło
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji dwóch host.
Pierwsza, trzylatka z podziału, średnia raczej nie duża. Rośnie w zasadzie w półcieniu, ale wczesnym popołudniem łapie trochę słońca, nie przypala się.
Druga o olbrzymich liściach z wąskim kremowym marginesem wstępnie podejrzana o bycie 'Lady Isobel Barnett. Na zdjęciu akurat nie specjalnie uchwyciłam liście, ale chodziło mi o kwiaty. Czy te kwiaty pasują do tego rozpoznania? Dodam, że na łodyżkach kwiatowych są listeczki.
Pierwsza, trzylatka z podziału, średnia raczej nie duża. Rośnie w zasadzie w półcieniu, ale wczesnym popołudniem łapie trochę słońca, nie przypala się.
Druga o olbrzymich liściach z wąskim kremowym marginesem wstępnie podejrzana o bycie 'Lady Isobel Barnett. Na zdjęciu akurat nie specjalnie uchwyciłam liście, ale chodziło mi o kwiaty. Czy te kwiaty pasują do tego rozpoznania? Dodam, że na łodyżkach kwiatowych są listeczki.
Pozdrawiam. Jola.
Proszę o nazwę funki tej małej żółto zielone liście z białym marginesem. Wysokość 10 cm, kolor właściwie nie zmienia się w sezonie. Poniżej linki do zdjęć.
https://drive.google.com/open?id=0B7Wp0 ... JCZFJuVkVn
https://drive.google.com/file/d/0B7Wp0h ... sp=sharing
https://drive.google.com/open?id=0B7Wp0 ... JCZFJuVkVn
https://drive.google.com/file/d/0B7Wp0h ... sp=sharing
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
Kupiłam tę malutką hostę jako Lakeside little tuft w sklepie internetowym przez all ..., jednak różni się ona od zdjęcia zachęcającego do zakupu, jak się później okazało ściągniętego od innego sprzedawcy
Może ktoś spróbuje nadać jej właściwą nazwę.
Drugą hostę kupiłam w tym samym miejscu jako Queen Josephine. Czy tak może wygląda młoda sadzonka? Mam wątpliwości.
Może ktoś spróbuje nadać jej właściwą nazwę.
Drugą hostę kupiłam w tym samym miejscu jako Queen Josephine. Czy tak może wygląda młoda sadzonka? Mam wątpliwości.
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
jarha, nie ma szans określić nazwy odmian tak młodych host. Można gdybać, ale przecież nie o to chodzi.
Something Different - to prawie pewne.
Chociaż ta Queen Josephine odbiega od "normy", to nie można wykluczyć, że to ona. Przypatrz się jej dokładnie. Już bardzo młode lekko "połyskują".
Something Different - to prawie pewne.
Chociaż ta Queen Josephine odbiega od "normy", to nie można wykluczyć, że to ona. Przypatrz się jej dokładnie. Już bardzo młode lekko "połyskują".
- jarha
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
pull dziękuję bardzo, że się odezwałaś, bo już myślałam, że ten wątek umiera śmiercią naturalną
Rozumiem, że nie jest łatwo rozpoznać młodą sadzonkę, czekam więc niecierpliwie aż troche urosną
Something Different obecnie całkiem zzieleniała, to u niej norma?
Przyglądam się domniemanej Queen Josephine ale nie mogę się dopatrzyć charakterystycznego dla niej połysku (czytaj blasku )
Rozumiem, że nie jest łatwo rozpoznać młodą sadzonkę, czekam więc niecierpliwie aż troche urosną
Something Different obecnie całkiem zzieleniała, to u niej norma?
Przyglądam się domniemanej Queen Josephine ale nie mogę się dopatrzyć charakterystycznego dla niej połysku (czytaj blasku )
- pull
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
Nie ma Andrzeja , może przechodzi jakieś perypetie, to kiepsko to wygląda.jarha pisze:pull dziękuję bardzo, że się odezwałaś, bo już myślałam, że ten wątek umiera śmiercią naturalną
Ja przerobiłem blisko sto odmian, to kropla w oceanie, żeby się rzetelnie wypowiadać.
Mam Queen Josephine tej samej wielkości, zobaczę jak wygląda u mnie. Jutro wrzucę zdjęcie.