Wędzarnia
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Dziękuję. Lepiej będzie jak dach dojdzie. Znaczy jak go zrobię bo sam nie chce dojść Ważną sprawą są drzwi. Mają być na całą szerokość komory i na poziomie czubka głowy. Wtedy można operować kijami bez gimnastyki i obawy, że przywalisz dekielkiem w cegły.
Wracając do wiedzy.Był u mnie facet, który miał całkiem inne poglądy na temat budowy wędzarni, niż na FW. Jego ma 30 lat i mu pasuje. Jak widzisz, ciężko jest ugryźć ten temat.
Wracając do wiedzy.Był u mnie facet, który miał całkiem inne poglądy na temat budowy wędzarni, niż na FW. Jego ma 30 lat i mu pasuje. Jak widzisz, ciężko jest ugryźć ten temat.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Jak tylko zejdę z daszku. Zresztą, przy tych temperaturach to ja sam ugotowany jestem. Nawet wędzenia mi nie trzeba. W przyszłą sobotę zacznę dopiero przepalać wędzarnię. Mam nadzieję, że nic nie pęknie. Muszę obadać jak operować temperaturą.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
A jakie ,tak w skrócie, ma ten poglądy no i czy jadłeś Jego wędzonki bo ja próbowałam i takich wyrobów , którymi robiący się zachwycał a były gorzkawe albo kwaśnawedarbo pisze:Wracając do wiedzy.Był u mnie facet, który miał całkiem inne poglądy na temat budowy wędzarni, niż na FW. Jego ma 30 lat i mu pasuje. Jak widzisz, ciężko jest ugryźć ten temat.
A co do różnych typów wędzarni to po prostu najpierw trzeba wiedzieć jak powinien przebiega prawidłowy proces wędzenia , jak wyglądają i smakują dobrze zapeklowane i uwędzone wędzonki i starać się by w swojej wędzarni osiągnąć pożądany efekt i po prostu w jednych konstrukcjach łatwiej a w innych dużo trudniej to osiągnąć .
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Olga. Facet stwierdził, że szamot w palenisku to podstawa. Płytę betonową mam wywalić i dać tylko blachę ze szparą na plecach wędzarni. Zresztą podniósł mi ciśnienie. To ktoś z rodzaju wszystko wiedzących. Jego wyrobów nie jadłem, dlatego piszę o różnych opiniach. Gość zobaczył i zaczął dyskusję bez zdania racji. Dlatego, trzeba samemu na coś się zdecydować, wykonać i dążyć do doskonałości. Sama widzisz co chciałem w styczniu a jak się skończyło. Sam nie mam pojęcia, jak ten mój kibelek zadziała. Dobre wędzenie to nie takie hop hop. Trzeba, jak piszesz dobrze poznać procesy i wprowadzić je w czyny. Podchodzę do tego spokojnie i z dyscypliną. Czytając FW dowiedziałem się właśnie o kwaśnych i gorzkich wędzonkach. Teściowi różnie to wychodziło i człowiek się zastanawiał dlaczego.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2481
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Wędzarnia
Ja od strony technicznej, jak właściwie zbudować ,nie wypowiadam się bo po prostu się nie znam. Z własnego doświadczenia mogę tylko pisać jak u mnie to wygląda bo mam i beczkę i wędzarnie z kanałem (ale komorę ma drewnianą) i tę najnowszą też drewnianą z paleniskiem bezpośrednim - w każdej nauczyliśmy się wędzić ale najlepiej i najekonomicznej wędzi się w tej najnowszej ( używamy drewna a nie zrębek). Murowaną wędzarnie z kanałem na pewno trudniej wygrzać by ją pozbawić wilgoci a ta płyta betonowa oddzielająca palenisko od komory mnie też się nie podoba ale może się sprawdzi . Na pewno wędzarnia nie może być za szczelna , musi być dobry przepływ powietrza i możliwość regulacji więc cieniutki komin to też źle .
Wiele osób lekceważy zarówno wstępne wygrzanie wędzarni , jak i prawidłowe osuszenie wędzonek no i zamyka szczelnie wędzarnie podczas procesu by było duuużo dymu i stąd czarne, kwaśne wędzonki.
Wiele osób lekceważy zarówno wstępne wygrzanie wędzarni , jak i prawidłowe osuszenie wędzonek no i zamyka szczelnie wędzarnie podczas procesu by było duuużo dymu i stąd czarne, kwaśne wędzonki.
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Dlatego właśnie ze względu na klinkier, wybrałem palenisko bezpośrednie. Z tą betonową płytą tak mi doradzili, sama czytałaś. Jak będzie do kitu, trzy sekundy i nie ma płyty. Komin ma regulację przepływu. Jego też mogę powiększyć małym nakładem sił. Wiatr zawsze wieje w stronę wędzarni, więc z ciągiem nie powinno być kłopotu.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 50p
- Posty: 61
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Re: Wędzarnia
Jestem dopiero początkującym jeśli chodzi o wędzenie, ale juz mogę powiedzieć, to że sam proces wędzenia dymem to jakieś 15-20% sukcesu. Najważniejszym etapem jeśłi chodzi o jakość wyrobów (nie mówię o smaku zależnym od przypraw), jak dla mnie, jest ociekanie i osuszanie. Jeśli te procesy przeprowadzimy z należytą pieczołowitością, wyroby nie powinny być gorzkie i kwaśne (tutaj też dużo zależy od higieny oraz właściwej obróbki mięsa jeśli chodzi o temp.)
Jeśli powyższe będzie zachowane, wówczas bedzie można kombinować sobie ze "smakiem", kolorem itp. naszych wyrobów.
Ps. darbo ciąg/cug nie zależy od wiatru tylko od różnicy temperatury oraz ciśnienia na wlocie i wylocie w wędzarni (palenisko -> komin) ;)
Jeśli powyższe będzie zachowane, wówczas bedzie można kombinować sobie ze "smakiem", kolorem itp. naszych wyrobów.
Ps. darbo ciąg/cug nie zależy od wiatru tylko od różnicy temperatury oraz ciśnienia na wlocie i wylocie w wędzarni (palenisko -> komin) ;)
Pozdrawiam Kamil
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Wędzarnia
Darek !
W/g mnie Kamil ma 99 % racji.
Przygotowanie do wędzenia, to przede wszystkim , najważniejsze.
Obsługi swojego pieca nauczysz się szybko, to nie jest wielka sztuka. Na początek zacznij w niższej temperaturze, a potem sam się zorientujesz, czy podwyższyć temperaturę.
W/g mnie Kamil ma 99 % racji.
Przygotowanie do wędzenia, to przede wszystkim , najważniejsze.
Obsługi swojego pieca nauczysz się szybko, to nie jest wielka sztuka. Na początek zacznij w niższej temperaturze, a potem sam się zorientujesz, czy podwyższyć temperaturę.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
Dokładnie. Macie rację. Jednak, jedne konstrukcje ułatwiają prawidłowo przeprowadzić wymienione etapy, inne utrudniają. Tak Krzysiek jak piszesz. Swojej wędzarni trzeba się nauczyć.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 50p
- Posty: 61
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Stalowa Wola
Re: Wędzarnia
Ja swoją, beczkową, własnie przebudowywuję, musiałem przerobić jedna ze ścian paleniska, którą miałem z cegieł, bo nie dość że zaprawa się rozeschła, to za radą jednego z forumowiczów postanowiłem podnieść wlot powietrza do rury, co umozliwi mi lepszą kontrole nad wędzarnią, choć nie moge p[owiedzieć że było źle. Najgorsze w tym wszytskim jest to, że jak człowiek złapał bakcyla i coś mu tam wyszło lepiej lub gorzej, to teraz beczka okazuje sie za mała na ilość mięska na które miałbym chętnych
Pozdrawiam Kamil
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1389
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Wędzarnia
No i efekt finalny.
W podbitce dachu zrobiłem otwarcie na zawiasach. Będzie można drewno schować.
Pozostało wyspawać grilla z elementów kutych.
W podbitce dachu zrobiłem otwarcie na zawiasach. Będzie można drewno schować.
Pozostało wyspawać grilla z elementów kutych.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- Caparzo
- 50p
- Posty: 94
- Od: 28 kwie 2013, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kamienna Góra
Re: Wędzarnia
Daj zdjęcia wnętrza ? wnętrza drzwiczek, wnętrza sufitu w komorze spalania ;) ten temat mnie bardzo interesi ;)
Literówki, pomid.
Literówki, pomid.