Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem

Post »

Loki, ale jak nie, jak tak? :wink:
Zbliża się jesień, więcej brązowego wokół, to i kamuflaż się zmienia. Jedno nie przeczy drugiemu.

Agnieszko, ja też znów zaczynam się martwić... W górach jest więcej wody, niż w 1997r. :(

Zerwało tamę na suchym zbiorniku w Stroniu Śląskim, w Międzygórzu przelewa się przez koronę tamy na również suchym zbiorniku przeciwpowodziowym. Stronie Śl., Lądek Zdr., Bystrzyca Kłodzka, Kłodzko i inne miejscowości na drodze Nysy Kłodzkiej zalane :( W Nysie podtopienia, a ze Zbiornika Otmuchowskiego i Nyskiego planowany teraz jest awaryjny zrzut wody. Dlaczego nie tydzień temu?

Głuchołazy też zalane, a ta woda z Czech przyszła, z Jesenickich potoków, które są dopływami Nysy...

Na Odrze jest Zbiornik Raciborski, więc ten odcinek jest na razie bezpieczny. Niestety, Nysa uchodzi do Odry poniżej Raciborza...

Również nieciekawie robi się w Kotlinie Jeleniogórskiej, ale Bóbr wpływa do Odry daleko poniżej Wrocławia, na szczęście.

Przed nami kolejna doba dużych opadów, a do tego jeszcze silny wiatr będzie :(

Nigdzie nie jeżdżę dzisiaj. Zakupy wczoraj zrobiłam. Siedzę w chałupie, w bezpiecznym miejscu i też się martwię. :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Trzym się i niech tylko na martwieniu się skończy.... ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgorzato,wspieram duchowo żeby cię woda ominęła ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też, z całego serca.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani moi ;:167, mnie woda ominie. Mieszkam w bezpiecznym miejscu, na RODos spodziewam się co najwyżej trochę kałuż, a na wsi tymczasowego podtopienia ogrodu oraz inwazji gryzoni w budynku gospodarczym w poszukiwaniu suchego schronienia. Mnie osobiście kataklizm nie dosięgnie. Martwię się o innych i ogólnie o miasto :( Jesień idzie... :(
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgorzato
Jestem przerażona tym co się dzieje. ;:145
Trzymam kciuki za Was ;:333
Ponoć kulminacja ma być 17 - go :roll:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Małgosiu wspieram duchowo i obserwuję z przerażeniem co się dzieje na zachodnio- południowej Polsce.
Mam nadzieję, ze u ciebie wszystko ok ?
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Małgosiu cieszę się że jesteś relatywnie bezpieczna :!: Co za koszmar.... :(
Czy jako mieszkanka tego regionu jesteś w stanie coś powiedziec jak to (poniżej) rozumieć???

https://dorzeczy.pl/kraj/633658/powodz- ... rzegu.html

oraz cytaty z netu;
"Do mieszkańców Ziemi Kłodzkiej, proszę sobie obejrzeć w necie jak to protestowaliście przeciwko budowie zbiorników retencyjnych. Dokładnie widać wasze twarze i słychać co na ten temat sądzicie. Władza wstrzymała ich budowę, bo sobie tego nie życzyliście. Do kogo teraz pretensje? W necie nic nie ginie. Idźcie teraz po pomoc do tych którzy protestowali.

2019 r.: "Mieszkańcy Kotliny Kłodzkiej walczą o wstrzymanie budowy suchych zbiorników retencyjnych w swoim regionie. Rząd, Bank Światowy i Wody Polskie zapewniają, że wszyscy będą zadowoleni, ale mieszkańcy nauczyli się już, aby władzom w żadnym razie nie ufać." „W 2019 mieszkańcy Lądka i okolic protestowali przeciw budowie zapory, która mogła zastąpić/odciążyć tę mającą ponad 100 lat ze Stronia Śląskiego. Udało im się, tama nie powstała. Wczoraj w Stroniu została przerwana.”
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś, nie wiem, jak to skomentować... :( Teraz Pani Poseł powinna oddać powodzianom mieszkanie, samochód i wszystko, co oni stracili oraz zapłacić im odszkodowania, razem z tymi, co protestowali. Wiadomo, że nie wszyscy protestowali i wstrzymywali prace nad zbiornikiem... Mam nadzieję, że mają chociaż wyrzuty sumienia. :(

Nie tylko u nas takie rzeczy się dzieją: https://www.farmer.pl/fakty/rolnicy-chc ... 29853.html

Protesty były nie tylko w sprawie zbiorników w Kotlinie Kłodzkiej:
https://wyry.pl/aktualnosci/odpowiedz-n ... go-gostyn/
https://www.rmf24.pl/ekonomia/news-nieb ... rp_state=1

Jeszcze jest kwestia, jak wywłaszczenia przebiegały, bądź miały przebiegać. Nie dziwi mnie też nieufność w stosunku do władz i to bez względu na opcję rządzącą. Nie znam szczegółów, więc ciężko konkretnie się wypowiedzieć.

Wiem jedno, że ekoterroryzm istnieje, a durnota ludzka oraz chciwość nie mają granic. ...a potem płacz i złorzeczenie ;:oj

Będę się powtarzała... Tyle nowych inwestycji deweloperskich oraz TBS powstało we Wrocławiu na terenach potencjalnie zalewowych, że szok :shock: Ja rozumiem zaufanie do prac hydrotechnicznych wykonanych w dorzeczu Odry, te wszystkie zabezpieczenia, zbiorniki retencyjne i.t.d., ale żywioł jest żywiołem i nadmierny optymizm nie wychodzi na dobre w takich sytuacjach.

Tu jest fajny artykuł traktujący o złożoności problemu "regulować, czy nie regulować rzek": https://www.zegluga-rzeczna.pl/news/606 ... -powodziom?

Mam nadzieję, że nie będzie powtórki z 1997 roku we Wrocławiu. Obawiam się jednak, bo niektóre tamy poległy i cała spiętrzona woda runęła w dół, zmiotła kilka budynków w Stroniu, albo Lądku, zerwała most w Głuchołazach, i to jeszcze nie koniec... :(

Jeśli to coś pomoże, to módlcie się, wysyłajcie dobrą energię, odprawiajcie gusła, czy co tam chcecie. :) Dziękuję Wam za dobre słowa.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Wysyłam moc dobrej energii /no i tradycyjna modlitwa / ;:196
Tama w Ostrawie pękła ...obawiam się ,że będzie gorzej niż myślą.
Koniec świata to co się dzieje....
Czytam ,że we Wro sklepy pustoszeją i problem z wypłatą gotówki. ;:223
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, widać nieco większy ruch na drogach, oprócz tego mnóstwo aut policji, straży, czy pogotowia na sygnałach, nawet widziałam 3 wozy policji wodnej z motorówkami jadące w kierunku autostrady - też na sygnałach.

Wczoraj wieczorem, jak wracałam z psem ze spaceru, rozśmieszyły mnie worki z piaskiem stojące przy drzwiach żabki u mnie pod blokiem. Na moim osiedlu nigdy wody nie było, ale właściciel najwidoczniej o tym nie wie :lol: ;:306

Jak wracałam dzisiaj z mojej wsi, to wody w Odrze jest nieznacznie więcej, niż zwykle. Ogródki piwno-plażowe nad samą wodą poniżej wałów stoją na suchym lądzie i potrzeba przynajmniej pół metra wody, żeby stópki zamoczyły. Właściciele sprzątają meble, wywożą sprzęt, ale na spokojnie. Paniki nie widać :) Widziałam za to tłum gapiów na moście. Ciekawe, czy podziwiali zachód słońca, czy Odrę :lol:

U mnie na wsi spadło ok. 70 mm wody. Na polach niewielkie kałuże, rzeczka ma mocno podniesiony poziom, ale jest w korycie. :)

Pomalowałam moją skrzynkę narzędziową :)
Obrazek

Wody w stawie nie widać, w rowach również - wszystko spłynęło lub wsiąkło :) W sierpniu mieliśmy większą ulewę, bo w ciągu zaledwie 2 godzin spadło tyle samo deszczu i wtedy pojawiły się kałuże w ogrodzie.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Małgorzatko, ale nabrałaś rozpędu i w wątku I w gospodarstwie ;:215 Piękne masz plony, nawet młodziutkie jabłonki pozwoliły spróbować owoców ;:333
Bardzo współczuję ludziom dotkniętym kataklizmem. To prawdziwa tragedia ;:145
Przesyłam pozytywne myśli i mocno przytulam ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękny złociszek! Też chyba sam się sieje?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”