Ogórek - choroby, szkodniki
Re: Choroby pomidorów i ogórków
Pozdrawiam serdecznie,
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To efekt pogody . Przy niskiej temperaturze i dużej wilgotności podłoża występuje słabe pobieranie tego składnika . Postępowanie jak w przypadku pomidorów .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
Bardzo dziękuję kozulo. Tak myślałam, że to pewnie dlatego.
Pozdrawiam serdecznie,
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
nekroza brzegów liści ogórka
Witam wszystkich. Mam duży problem z ogórkami. Otóż na liściach w dolnej części rośliny powstały żółte plamy.Obejmują prawie całe brzegi liści.Szukałem w internecie czegoś na ten temat, lecz nic mi nie pasuje do tego wyglądu.Jest za mało zdjęć do identyfikacji choroby lub niedoboru jakiegoś składnika.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/092 ... 97852.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae8 ... 2e409.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e0 ... 745b8.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/40b ... 1196f.html Co to może być? dziękuję za odpowiedzi.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Re: nekroza brzegów liści ogórka
Poczytaj ten wątek, miałam takie same problemy
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=14
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=14
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki suzano za odpowiedz.Objawy rzeczywiście są podobne(nie wiem dlaczego tego posta nie znalazłem?) do tych moich, a nawet najmłodsze wyrośnięte liście też są pofałdowane.U ciebie to stało się z zimna, ale u mnie to się zaczęło w zeszłym tygodniu w trakcie trwania tych upałów, a ogórek przecież lubi ciepło, czyż nie tak?.Ja mam podejrzenia tak jak i ty co do braku wapnia w podłożu lub jego nie pobieranie.Czy ktoś ma na to inne pomysły!Z góry dziękuję.aha suzano, objawy minęły?Jeżeli tak to co zrobiłaś?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Dawałam saletrę wapniową doglebowo i dolistnie, oczywiście w odstępach czasowych.Jak pryśniesz dolistnie to będzie działało już, w tym dniu.Dawałam tez dolistnie Ekolist i saletrę amonową. Może to wszystko chaotycznie ale ratowałam czym mogłam.Objawy ustąpiły.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki suzana!!!Jednak podejrzenia się sprawdziły co do wapnia.Od jutra biorę się za usuwanie skutków niedoboru.
- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
co dolega ogórkom
Re: co dolega ogórkom
Bakteryjna kanciasta plamistość ogórka (Pseudomonas syringae pv. lachrymans).
Choroba występuje na większości gatunków roślin dyniowatych, lecz najpowszechniej na ogórkach. Sprawca choroby może przetrwać do następnego sezonu na resztkach porażonych roślin oraz na nasionach.
Chorobie sprzyja wysoka wilgotność. Rozprzestrzenia się wraz z powietrzem i wodą w okresach opadów deszczu lub deszczowania oraz mechanicznie w czasie zbioru owoców lub prac pielęgnacyjnych.
Profilaktyka i zwalczanie
Przestrzegać 2-3 letniej przerwy w uprawie ogórka na tym samym polu.
Uprawa gorczycy jako przedplonu ogranicza występowanie choroby. Opryskiwanie roślin środkami miedziowymi 2-3 razy od fazy 2-3 liści do początku plonowania, tylko w przypadku wystąpienia pierwszych objawów choroby. Biosept i Grevit można stosować przez cały okres wegetacji. Środki: Biosept 33 SL* lub Grevit 200 SL* (1,5 L /ha lub w stężeniu 0,1%), Champion 50 WP lub Miedzian 50 WG, Kocide 101 WP, Funguran OH 50 WP (2,5- 3 kg /ha lub w stężeniu 0,3%).
Choroba występuje na większości gatunków roślin dyniowatych, lecz najpowszechniej na ogórkach. Sprawca choroby może przetrwać do następnego sezonu na resztkach porażonych roślin oraz na nasionach.
Chorobie sprzyja wysoka wilgotność. Rozprzestrzenia się wraz z powietrzem i wodą w okresach opadów deszczu lub deszczowania oraz mechanicznie w czasie zbioru owoców lub prac pielęgnacyjnych.
Profilaktyka i zwalczanie
Przestrzegać 2-3 letniej przerwy w uprawie ogórka na tym samym polu.
Uprawa gorczycy jako przedplonu ogranicza występowanie choroby. Opryskiwanie roślin środkami miedziowymi 2-3 razy od fazy 2-3 liści do początku plonowania, tylko w przypadku wystąpienia pierwszych objawów choroby. Biosept i Grevit można stosować przez cały okres wegetacji. Środki: Biosept 33 SL* lub Grevit 200 SL* (1,5 L /ha lub w stężeniu 0,1%), Champion 50 WP lub Miedzian 50 WG, Kocide 101 WP, Funguran OH 50 WP (2,5- 3 kg /ha lub w stężeniu 0,3%).
- madziula2
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 cze 2010, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
moje ogórki żółkną
Moje ogóreczki "śremski" kwitną obficie, niestety po odpadnieciu kwiatka ogórek żółknie.Bardzo proszę o szybką podpowiedź bo nie wiem co mam robić.
Re: moje ogórki żółkną
Może być to Mączniak rzekomy dyniowatych (Pseudoperonospora cubensis)
Najgroźniejsza, powszechnie występująca choroba ogórka w uprawie polowej i pod osłonami.
Grzyb atakuje głównie ogórki i melony. W okresie dużej wilgotności powietrza i zwilżenia liści rosą, na dolnej stronie liści widoczne są obfite skupienia zarodników konidialnych koloru brunatnofioletowego. W krótkim czasie plamy żółkną, brązowieją, następuje stopniowe zasychanie liści i całych roślin.
Zarodniki grzyba przenoszone są przez wiatr na duże odległości. Choroba może występować masowo, zwłaszcza w okresach chłodniejszych i wilgotnych nocy (temp. 15-16oC, długo utrzymująca się nocna mgła), a słonecznej i ciepłej pogody w ciągu dnia (temperatura 20-25oC).
Opryskiwanie roślin rozpocząć po wyst ąpieniu pierwszych objawów i prowadzić co 6-7 dni lub wg sygnalizacji. Dok ładnie opryskiwać całe rośliny, szczególnie dolną stronę liści. Środki: Biosept 33 SL* lub Grevit 200 SL* (1,5 L /ha lub w stężeniu 0,1%), Champion 50 WP lub Miedzian 50 WG, Kocide 101 WP, Funguran OH 50 WP (2,5- 3 kg /ha lub w stężeniu 0,3%).
Najgroźniejsza, powszechnie występująca choroba ogórka w uprawie polowej i pod osłonami.
Grzyb atakuje głównie ogórki i melony. W okresie dużej wilgotności powietrza i zwilżenia liści rosą, na dolnej stronie liści widoczne są obfite skupienia zarodników konidialnych koloru brunatnofioletowego. W krótkim czasie plamy żółkną, brązowieją, następuje stopniowe zasychanie liści i całych roślin.
Zarodniki grzyba przenoszone są przez wiatr na duże odległości. Choroba może występować masowo, zwłaszcza w okresach chłodniejszych i wilgotnych nocy (temp. 15-16oC, długo utrzymująca się nocna mgła), a słonecznej i ciepłej pogody w ciągu dnia (temperatura 20-25oC).
Opryskiwanie roślin rozpocząć po wyst ąpieniu pierwszych objawów i prowadzić co 6-7 dni lub wg sygnalizacji. Dok ładnie opryskiwać całe rośliny, szczególnie dolną stronę liści. Środki: Biosept 33 SL* lub Grevit 200 SL* (1,5 L /ha lub w stężeniu 0,1%), Champion 50 WP lub Miedzian 50 WG, Kocide 101 WP, Funguran OH 50 WP (2,5- 3 kg /ha lub w stężeniu 0,3%).