Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

witam, skoro że po części zgadza się to z opisem mojego byłego już przypadku to powiem że mi nie udało się ocalić roślinki, była to zgnilizna trzonu nie do wytępienia...i niestety za długo zwlekałam z ratunkiem. Dlatego teraz radziłabym Ci wyciągnąć roślinki, kupić trzy osobne doniczki z dziurkami, obejrzeć korzenie każdej poucinać co zepsute/suche, wykąpać w topsinie zostawić do oschnięcia i w zależności ile zostanie korzeni to reanimacja albo wsadzanie w nowe podłoże. jeśli będziesz czekać ze względu na kwiaty to możesz stracić roślinę, więc lepiej teraz poświęcić roślinę i mieć nadzieję na przyszłe pędy ;:108 te kwitnące obcięte pędy możesz wstawić do wazonu z woda i odrobiną nawozu to jeszcze długo postoją :D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. :)

Obawiałam się, że diagnoza będzie raczej mniej pomyślna. Zobaczymy co da się zrobić.
Pawel14
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 gru 2012, o 17:59

Post »

Witam. Wylazły mi na listkach takie plamy jak na fotkach. Czy ktoś wie co to może być za cholerstwo? Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anna_w
50p
50p
Od: 18 sie 2010, o 15:05

Post »

Proszę o pomoc w ocenie co dolega moim storczykom. Czy ktos mial podobne objawy?
Storczyk nr 1: Obrazek
Storczyk nr 2: Obrazek
88mag
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2013, o 10:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

problem miltoniopsis

Post »

Witajcie ponownie :) Od pewnego już dłuższego czasu zauważyłam niepokojące zmiany na moim Miltoniopsisie. Nie powiem troche to trwało. Do dzisiaj wydawało mi sie, że jest tylko zasuszony i uda się go zreanimować. Niestety pojawiła się pomarańczowa plama. Podejrzewam, że to bardzo zły znak. Na początku w ogóle nie umiałam się nim opiekować, gdyż to mój pierwszy storczyk jakiego dostałam. Przelewany był nie raz, gdy poczytałam trochę forum starałam się zmienić opiekę nad nim. W konsekwencji wydaje mi się że go przesuszyłam. Wszystkie liście jakie mu jeszcze zostały ma złożone na pól, oklapnięte... Stoi na oknie wschodnim cieniowanym. Bardzo proszę o pomoc czy uda się go jeszcze odratować czy w ogóle nie będzie to możliwe. Ze środków grzybobójczych posiadam Topsin.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Re: problem miltoniopsis

Post »

Te bulwy po prostu zamierają. Czy wyjmowałaś go z doniczki? Sprawdzałaś korzenie? Producenci bardzo często w podłoże wkładają spagnum, rodzaj mchu, który bardzo długo utrzymuje wilgotność w środku podłoża, choć na zewnątrz i po bokach robi wrażenie bardzo suchego. Jeśli namaczałaś go np. raz na tydzień, to storczyk cały czas stał jakby w wodzie i korzenie zaczęły gnić. Poza kłębami spagnum zdarzało mi się wyjmować z podłoża gąbkę florystyczną albo nawet kłęby bandaży.
Miltonopsis, jak większość storczyków, które mają pseudobulwy na każdej z nich zakwita tylko raz. Po kwitnieniu zwykle następuje przyrost nowych pseudobulw. Na fotkach nie widać, aby roślina wytwarzała przyrosty. Mam wrażenie, że już nic z niej nie będzie.
88mag
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 maja 2013, o 10:10

Post »

Kurcze szkoda, gdybym od początku wiedziała to co teraz wiem na temat jego uprawy. Kiedys wyciagnęłam, bo miałam wsadzoną gąbkę i pojawiły się szkodniki. Praktycznie cały czas stała w doniczce woda. Zapach też był nie do zniesienia. Zaczęłam powoli się "doszkalać" jeśli chodzi o uprawę i wtedy musiałam go nieopatrznie przesuszyć. Przyrostów nie ma, już dawno roślina stanęła w swoim kwitnieniu. Mam nadzieję, że to będzie dobra lekcja na przyszłość.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

:)
Każdy z nas najlepiej uczy sie na własnych błędach.
Lena88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2013, o 11:47

Post »

Szkoda storczyka :cry: Sama mam Miltoniopsisa i wiem, że jest dość kapryśny. Na razie jednak cały czas ze mną jest i wciąż wypuszcza nowe przyrosty i liście. Oby jak najdłużej :D
madzienka1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2013, o 16:38

Post »

Bardzo was proszę o pomoc , w moim storczyku odpadł stożek wzrostu, wygląda na to ,że zgnił dwa liście od dołu zżółkły i odpadły a na dodatek chyba coś go zjada przy samym stożku siedzi coś maleńkiego i czerwonego/. Część korzeni zgniła, część jest zielona, niektóre są w małe białe plamki. Czy da się go uratować??
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

madzienka1990 pisze:Bardzo was proszę o pomoc , w moim storczyku odpadł stożek wzrostu, wygląda na to ,że zgnił dwa liście od dołu zżółkły i odpadły a na dodatek chyba coś go zjada przy samym stożku siedzi coś maleńkiego i czerwonego/. Część korzeni zgniła, część jest zielona, niektóre są w małe białe plamki. Czy da się go uratować??
Madzienko , wklej zdjęcia :)
Awatar użytkownika
zeus88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2013, o 06:54

Post »

Natrzyj alkoholem :)
Awatar użytkownika
Malwina55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sie 2013, o 16:08

Post »

Witam wszystkich:))
Niestety mój drugi storczyk zaczyna chorować.
Kupiłam go w lipcu. Mieszka na południowym parapecie, osłoniętym parasolem.
Podlewam wodą destylowaną , nawożę .
Dziś zobaczyłam na liściu "porowatość"
Nie wiem co to może być :((

Poproszę o radę,

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6ae ... 49e0e.html

Pozdrawiam Malwina 55
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”