Kalarepka- wymagania,problemy
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kalarepa - uprawa
Świnko dokładnie taki mam plan Rozsada jest gotowa na sadzenie, stanowisko dla niej też już przygotowałam.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
Wczoraj wysadziłam część rozsady do gruntu w ogrodzie. Moja malutka jest, ale mam jej bardzo dużo, więc rezerwa jeszcze rośnie w doniczkach.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguś, Telimenko, moje też już od tygodnia w ziemi, pod kołpaczkami z butelek plastikowych, wyglądają na szczęśliwe. Oczywiście pewna rezerwa w domu została, żeby mieć co dosadzić i żeby wydłużyć zbiór.
Nigdy nie wysadzałam kalarepy już w kwietniu, więc chodzę jak wokół jajka ale zgrubienia się formują, może jednak nie będą próbowały zakwitnąć. Podatność na to jest chyba w jakimś stopniu zależna od odmiany. Nie tylko od samej pogody. Jestem dobrej myśli.
Nigdy nie wysadzałam kalarepy już w kwietniu, więc chodzę jak wokół jajka ale zgrubienia się formują, może jednak nie będą próbowały zakwitnąć. Podatność na to jest chyba w jakimś stopniu zależna od odmiany. Nie tylko od samej pogody. Jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam, Ilona
- Aguss85
Ja czasem sadziłam w marcu. Nie kwitła i nie drewniała zawsze się udaje, więc i tym razem nie martwię się wcale.
Agnieszka
Agnieszka
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A moja w fazie liścieni i zaczątków liści właściwych. Będzie coś z nich ?
Asia
Asia
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
A ja mam kalarepo - jarmużo - brukselkę!
Nasiona mi się pomieszały i na etapie rozsady nie potrafię odróżnić.
Nasiona mi się pomieszały i na etapie rozsady nie potrafię odróżnić.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja też mam jedną paletke z niewiadomo czy kalarepą czy kapustą..
- Aguss85
Kalarepy będą miały bardziej podłużne liście od kapusty. A brukselki prawie jak kółka, często nawet bez ząbkowania na brzegu. Teresa, jeśli masz zdjęcie, to myślę, że rozpoznam, co jest co
Agnieszka
Agnieszka
- Świnka
- Przyjaciel Forum
Będzie! Szybo urośnie i zdążysz wysadzić w maju. W zależności od odmiany zbiór przypadnie w czerwcu-lipcu (odmiany wczesne) albo... jesienią, jeśli wysialaś odmianę późną.Pelasia pisze: A moja w fazie liścieni i zaczątków liści właściwych. Będzie coś z nich ?
Asia
Tylko musisz dbać o podlewanie w upalne dni, gdy już przyjdą.
Aguś, śliczne kalarepki! Lejesz miód na moje serce. Mnie też moje nigdy nie kwitły, ale słyszałam, że bywały takie odmiany, które w zimnie zawodzą, np. Wiedeńska Biała. Nigdy nie miałam.
Pozdrawiam, Ilona
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 kwie 2021, o 20:01
Dobry wieczór.
Potrzebuję rady, a mianowicie: kupiłam kalarepę Delikates Białą, nie poczytałam wskazówek i wysiałam pod koniec marca do zwykłego pojemnika
Poczytałam na forum i czy one przypadkiem nie wybiegły? Nie mam jak ich teraz przepikować, ale w weekend przenoszę się na wieś. W związku z tym czy nadają się one do sadzenia już do gruntu czy jest to zmarnowana rozsada? A może jeszcze niech tak zostaną aż miną przymrozki lub wysadzić i ewentualnie przykrywać?
Pierwszy raz sadzę podejmuję się uprawy kalarepy, więc będę wdzięczna za poradę.
Potrzebuję rady, a mianowicie: kupiłam kalarepę Delikates Białą, nie poczytałam wskazówek i wysiałam pod koniec marca do zwykłego pojemnika
Poczytałam na forum i czy one przypadkiem nie wybiegły? Nie mam jak ich teraz przepikować, ale w weekend przenoszę się na wieś. W związku z tym czy nadają się one do sadzenia już do gruntu czy jest to zmarnowana rozsada? A może jeszcze niech tak zostaną aż miną przymrozki lub wysadzić i ewentualnie przykrywać?
Pierwszy raz sadzę podejmuję się uprawy kalarepy, więc będę wdzięczna za poradę.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 kwie 2021, o 20:01
Telimenka dziękuję za odpowiedź i pocieszenie. Tak, wynosiłam na balkon, a podczas ostatnich silnych i zimnych wiatrów miały wietrzenie przy co raz otwieranym oknie.
- Świnka
- Przyjaciel Forum
Zbieracie już swoje wczesne kalarepki?
Moje już chyba miesiąc w gruncie, wyglądają zdrowo, ale nie mogę doczekać się zgrubień. Sałata obok też rośnie bardzo powoli, nawet rzodkiewka. Zdążyłam zebrać szczaw zanim zakwitł, szpinaku już nie.
Niepokoi mnie ta pogoda i jej wpływ na tegoroczną wczesną kalarepę.
Moje już chyba miesiąc w gruncie, wyglądają zdrowo, ale nie mogę doczekać się zgrubień. Sałata obok też rośnie bardzo powoli, nawet rzodkiewka. Zdążyłam zebrać szczaw zanim zakwitł, szpinaku już nie.
Niepokoi mnie ta pogoda i jej wpływ na tegoroczną wczesną kalarepę.
Pozdrawiam, Ilona