Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
Kup na wiosnę, w szklarni jak najbardziej, pamiętaj jednak o spryskiwaniu, najlepiej podlewaj deszczówką. Suche powietrze sprzyja przędziorkom.
Pozdrawiam, Piotrek
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
W szklarni na pewno będzie miała wilgoć, ale ja jestem przeciwnikiem czegoś takiego. Roślinka ma cieszyć nasze oczy i lepiej ją postawić na dworku tam gdzie często przesiadujemy. No chyba , ze cały czas spędzamy w szklarni.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 10p - Początkujący
- Od: 7 sty 2016, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie, w szklarni nie przebywam tak często ale myślę że tam miała by najlepsze warunki jeśli już chodzi o to by była na dworze.
Powtórzę raz jeszcze mogę się mylić szklarnia czy zwyczajnie na podwórek nie wiem co lepsze.
Pozdrawiam!
Powtórzę raz jeszcze mogę się mylić szklarnia czy zwyczajnie na podwórek nie wiem co lepsze.
Pozdrawiam!
- tomekb1
Zdecydowanie na podwórko.
W szklarni to grzyby, przędziorki itp. Po co Ci to. Na podwórku pięknie rośnie. Po to uprawiamy rośliny, by na nie patrzeć i żeby one ozdabiały nasze podwórka, balkony, tarasy, a nie chowały się w szklarni.
Co do moich to niestety zaczynają puszczać młode pędy na pomarańczy. Pewnie cytryny też ruszą niebawem. Co prawda doświetlam, ale i tak pędy się wyciągają. No cóż.
W szklarni to grzyby, przędziorki itp. Po co Ci to. Na podwórku pięknie rośnie. Po to uprawiamy rośliny, by na nie patrzeć i żeby one ozdabiały nasze podwórka, balkony, tarasy, a nie chowały się w szklarni.
Co do moich to niestety zaczynają puszczać młode pędy na pomarańczy. Pewnie cytryny też ruszą niebawem. Co prawda doświetlam, ale i tak pędy się wyciągają. No cóż.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 10p - Początkujący
Zrobię jak mówisz co do balkonów, mam balkon ale już upatrzyłem sobie miejsce na podwórku dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Piotrek_85
- 50p
- Od: 24 sty 2014, o 16:40
Moje zawsze lepiej rosną w szklarni czy foliaku,mają dłuższy okres wzrostu i szybciej ruszają po zimie, a o wilgoć właśnie nie jest tak łatwo dlatego trzeba spryskiwać. Na podwórku też oczywiście będzie rosła,ale moim zdaniem słabiej, jak kto woli. Wartości estetyczne to inna historia
Pozdrawiam, Piotrek
-
- 10p - Początkujący
Ja kupię na wiosnę więc będzie mała ta cytryna.
Co do tego gdzie będzie znów mam problem heh Zobaczymy...
Pozdrawiam Przemek!
Co do tego gdzie będzie znów mam problem heh Zobaczymy...
Pozdrawiam Przemek!
- tomekb1
E tam. Kup sobie od razu dużą. Za 50 zł w marketach są już spore cytrusy w formie drzewek na wysokim pniu. lepiej dołożyć te kilka dyszek i mieć kilka lat we wzroście rośliny do przodu.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
A jak sobie radzicie z takimi drzewkami z wysokim pniem? Moja cytryna , nie drzewko, a krzaczek, przewraca się pod naporem ciężkich cytryn .
-
- 10p - Początkujący
Tomku dużą znaczy ile cm tak mniej więcej ?
- tomekb1
Tak mniej więcej 80 cm pieniek, a na nim już rozwinięta korona.
Jeśli chodzi o przewracanie się drzewek to jest z tym problem. Palik nie pomaga. W zeszłym roku tak ustawiałem rośliny, aby opierały się lekko o stałą podporę (filary tarasu). Pomysł niezbyt udany, bo niszczą się liście. Na ten rok mam inny plan. Moje drzewka stoją jakby przzy tarasie, więc pomyślałem o uwiązaniu z góry - ładny sznureczek w koronie przywiązany do grubej żyłki, a ta żyłka do tarasu. taras jest na wysokości ok 5m, żyłka nie była by widoczna, a drzewka nie przewracały by się. Poza tym mam plan na wykonanie zimą bardzo dużych ciężkich donic. Ale bez przywiązania w górę i tak się nie obędzie chyba.
Jeśli chodzi o przewracanie się drzewek to jest z tym problem. Palik nie pomaga. W zeszłym roku tak ustawiałem rośliny, aby opierały się lekko o stałą podporę (filary tarasu). Pomysł niezbyt udany, bo niszczą się liście. Na ten rok mam inny plan. Moje drzewka stoją jakby przzy tarasie, więc pomyślałem o uwiązaniu z góry - ładny sznureczek w koronie przywiązany do grubej żyłki, a ta żyłka do tarasu. taras jest na wysokości ok 5m, żyłka nie była by widoczna, a drzewka nie przewracały by się. Poza tym mam plan na wykonanie zimą bardzo dużych ciężkich donic. Ale bez przywiązania w górę i tak się nie obędzie chyba.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 10p - Początkujący
Mam jeszcze jedno pytanie czy jeśli kupię ziemię do cytrusów to trzeba coś do niej dodać w sensie czy już będzie odpowiednia i można przesadzać (jeśli trzeba) czy zaufać sprzedawcą i liczyć na to że są w odpowiedniej dla siebie ziemi
Pozdrawiam! Przemek
Pozdrawiam! Przemek
- tomekb1
Ziemia do cytrusów jest gotowa. Ja nie kupuję, bo zazwyczaj wychodzi nieatrakcyjna cenowo (małe i drogie torebki). Ale do jednej niedużej sadzonki można zainwestować.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek