Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
- bartosz les
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sie 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Yucca Karolińska
Moją jukę dostałem trzy lata temu od koleżanki,liście ma spore ale nie kwitła
Dorcinda dzięki za odpowiedź, będe w takim razie czekać cieropliwie, choć nie ukrywam, że już w tym roku miałam chęć chwycić za łopatę
Ja swoim nie szczędzę wapna ale takiego grubo ziarnistego
jak widać rosną na skalniaku i od wschodu słońca do zachodu zapewnione promienie słoneczne
gdy były posadzone w innych miejscach niestety nie tylko nie kwitły ale marniały
jak widać rosną na skalniaku i od wschodu słońca do zachodu zapewnione promienie słoneczne
gdy były posadzone w innych miejscach niestety nie tylko nie kwitły ale marniały
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje też kwitną i nawet bez mszyc, które w ubiegłym roku zwalczałam dwa razy.
Ma za mało słońca - juki uwielbiają rosnąć przy południowych ścianach, w pełnym słońcu. Moje rosną na otwartej przestrzeni, na podwyższeniu - żeby woda szybciej schodziła z korzeni. Kwiatostan ma właśnie roślina otrzymana z kawałeczka ułamanego kłącza i to jest 3 sezon.bartosz les pisze:Moją jukę dostałem trzy lata temu od koleżanki,liście ma spore ale nie kwitła
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Jak patrzę na Wasze zdjęcia juk,to wydaje mi się ,że moja ma kwiaty bardziej "bombkowate" a może to tylko złudzenie?
-
- 50p
- Od: 2 lis 2005, o 14:46
Dziś zauważyłam, że kwiat mojej juki zaanektowały sobie mrówki i otworzyły tam hodowlę mszycy. Czy mogę jukę, a w zasadzie jej kwiat, spryskać Karate?