Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Od dawna do niczego nie dodaję żelfiksu,ale można spróbować .
Robię metoda tradycyjną,aż zgęstnieje.Witamin pewnie mniej,ale ja wolę taki smak.
Robię metoda tradycyjną,aż zgęstnieje.Witamin pewnie mniej,ale ja wolę taki smak.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Przepraszam,że dopiero teraz odpisałam i dżem pewnie jest już w słoikach,ale prawie cały dzień "walczę" z aronią.
Właśnie przed chwilą zrobiłam ostatnie 0,5 kg wg tego przepisu:
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/aronia_do_miesa/ .
Właśnie przed chwilą zrobiłam ostatnie 0,5 kg wg tego przepisu:
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/aronia_do_miesa/ .
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3696
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
I ja nie używam żelfiksu,wiem co mam
.Moim zdaniem z żelfiksem smakują jak sklepowe ![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Sad :(](./images/smiles/icon_sad.gif)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Przepis jest genialny,już zrobiłam beż żelfiksu, nie czekałam na odp, nie mogłam się doczekać jak wyjdzie.Wszystkim smakuje,ma niespotykany, ciekawy smaczek.Zaraz lecę na bazar zrobię drugą partię.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1107
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podobnie jak dziewczyny też nie daję żelfixu, bo skoro mam zrobić zdrowe - domowe, to po co udziwniać. Jednak jakiś czas temu rozmawiałam z napotkaną starszą panią, która zdradziła mi swój sposób. Przyznam, że już wypróbowałam w kilku przetworach (m.in. wiśnie, maliny, a nawet gruszki) i jestem zadowolona z efektu.
Tak jak w przepisie na dżem wschodni, zasypuję owoce cukrem i zostawiam. U mnie zazwyczaj to jest 24h, bo zasypuję po pracy i dopiero następnego dnia po pracy się zabieram. Po tym czasie jak owoce puszczą sok, to tak "z grubsza" zlewam ten sok. Wymyśliłam,że -żeby się nie marnował -pasteryzuję go i mam do picia dla dzieci.
Natomiast owoce z niewielką ilością soku dopiero "smażę" na konfiturę lub dżem. Jest o wiele szybciej - nie trzeba tak długo odparowywać.
Tak jak w przepisie na dżem wschodni, zasypuję owoce cukrem i zostawiam. U mnie zazwyczaj to jest 24h, bo zasypuję po pracy i dopiero następnego dnia po pracy się zabieram. Po tym czasie jak owoce puszczą sok, to tak "z grubsza" zlewam ten sok. Wymyśliłam,że -żeby się nie marnował -pasteryzuję go i mam do picia dla dzieci.
Natomiast owoce z niewielką ilością soku dopiero "smażę" na konfiturę lub dżem. Jest o wiele szybciej - nie trzeba tak długo odparowywać.
pozdrawiam Ewa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Pasteryzowałaś sok z gruszek? Jak długo? Raz czy dwa razy?
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1107
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Pasteryzowałam (sok z gruszek) jeden raz około 30 minut, ale nie dlatego, że tak na pewno trzeba, tylko miałam tego soku aż
jeden słoik i musiał dopasować się do reszty. Tak jak pisałam, ten sok był niejako przy okazji robienia dżemu gruszkowego, ale pierwszy raz tak robiłam przyznaję, więc zobaczymy jak będzie się trzymał. Jestem dobrej myśli.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
pozdrawiam Ewa
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam dzisiaj "dżem wschodni" podany kilka stron temu. Wyszedł pyszny, ale bardzo słodki mimo, że dałam o 200 gram mniej cukru, niż jest w przepisie. Ale i tak pychotka. aha, dodałam jedną brzoskwinię i małą garstkę malin, bo w lodówce było i nikt już jeść nie chciał. Jak tylko dopadnę jakieś śliwki, to zrobię jeszcze jedną porcję.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Cieszę się,że smakuje.
W tym roku mnie też wyszedł wyjątkowo słodki,a cukru zawsze daję mniej niż w przepisie.
W moim przypadku pewnie dlatego,że wykorzystałam nie skórkę pomarańczową a wcześniej zrobione całe plastry smażone w cukrze.
Warto spróbować zrobić w ogóle bez cukru.Tak zawsze robię powidła i dobrze się przechowują.
W tym roku mnie też wyszedł wyjątkowo słodki,a cukru zawsze daję mniej niż w przepisie.
W moim przypadku pewnie dlatego,że wykorzystałam nie skórkę pomarańczową a wcześniej zrobione całe plastry smażone w cukrze.
Warto spróbować zrobić w ogóle bez cukru.Tak zawsze robię powidła i dobrze się przechowują.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A, ja skórki nie dałam bo nie mam. A goździki mam całe, to przywiązałam do nitki i wyciagnęłam przed pakowaniem do słoików.
Bez cukru mówisz.... Warto spróbować. Przetwory robię głównie dla córy, ze "swoich" owoców z niepryskanych drzew. Jakby jeszcze cukru nie dać (bo córcia szczuplutka nie jest) to by było super... muszę spróbować. Zawsze myślałam, że bez cukru powidła się zepsują.
Bez cukru mówisz.... Warto spróbować. Przetwory robię głównie dla córy, ze "swoich" owoców z niepryskanych drzew. Jakby jeszcze cukru nie dać (bo córcia szczuplutka nie jest) to by było super... muszę spróbować. Zawsze myślałam, że bez cukru powidła się zepsują.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podpowiedzcie mi, na której stronie jest dżem z dyni? Wpisałam w wyszukiwarce ale nic nie wyskoczyło
A wiem, że na pewno gdzieś tu jest. Proooszeee! Bo dynie już rozbebeszyłam, słoiczki naszykowałam...a przepisu niet ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Confused :?](./images/smiles/icon_confused.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
ten??? lekki dżemik z dyniromaszka pisze:Podpowiedzcie mi, na której stronie jest dżem z dyni? Wpisałam w wyszukiwarce ale nic nie wyskoczyłoA wiem, że na pewno gdzieś tu jest. Proooszeee! Bo dynie już rozbebeszyłam, słoiczki naszykowałam...a przepisu niet
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... a&start=28
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie, chyba nie ten, tam ten był, wydaje mi się z galaretkami pomarańczowymi. A może to gdzie indziej widziałam...sama już nie wiem.
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
150. Dżem z dyni
Składniki
50 dag miąższu dyni,
60 dag cukru,
2 pomarańcze,
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z cukrem i odstawić na 2 h.
Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i otrzeć skórkę, następnie dokładnie oczyścić z albedo i pokroić na kawałki.
Gdy dynia puści sok, dodać pokrojone pomarańczr, oraz skórkę otartą z pomarańczy i na małym ogniu gotować ok. 30 min.
Dżem powinien stać się gęsty i szklisty.
Gorący wkładać do wyprażonych słoików . Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia
takie coś znalazłam w necie![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
albo:
1.5 kg dyni ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
8 łyżek cukru
1 galaretka pomarańczowa
Dynię pokroić, usunąć środek wraz z pestkami. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Zetrzeć na tarce na drobne wiórki.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.
Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.
Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach.
Składniki
50 dag miąższu dyni,
60 dag cukru,
2 pomarańcze,
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z cukrem i odstawić na 2 h.
Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i otrzeć skórkę, następnie dokładnie oczyścić z albedo i pokroić na kawałki.
Gdy dynia puści sok, dodać pokrojone pomarańczr, oraz skórkę otartą z pomarańczy i na małym ogniu gotować ok. 30 min.
Dżem powinien stać się gęsty i szklisty.
Gorący wkładać do wyprażonych słoików . Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia
takie coś znalazłam w necie
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
albo:
1.5 kg dyni ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
8 łyżek cukru
1 galaretka pomarańczowa
Dynię pokroić, usunąć środek wraz z pestkami. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Zetrzeć na tarce na drobne wiórki.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.
Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.
Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach.
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki Chyba zrobię tak. Wezmę po kawałku z każdego przepisu i upichcę własny dżemik
Jutro zdam relacje z tego, co mi wyszło. Bo dzisiaj nie mam czym się chwalić, przypaliłam jabłka
Jabłka jak jabłka, nazbieram jeszcze (jak sarny nie zjedzą) ale przypaliłam garnek!!! Może zna ktoś sposób, jak doczyścić przypalony garnek?! Na razie nasypałam sody i zalałam wodą, zobaczymy co będzie jutro.
![kuchnia ;:137](./images/smiles/chef.gif)
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)