Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kapusta

Post »

Co jest nie tak że moja kapusta którą posadziłem z własnej rozsady jedna jest wielka że nie mieści się w wiadrze średnicą a druga jest mała jak piąstka?ktoś poradzi coś?
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.Interesuje Mnie jak długo zachowują zdolność kiełkowania nasiona kapusty.
Nasiona są z roku 2012.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

3-4 lata, najlepiej zrobić próbę.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Obrazek

Ciekawe czy uda się uzyskać choć 1/4 wielkości tej kapusty.
Aneta Ka
50p
50p
Od: 5 sty 2016, o 15:27

Post »

Ediii pisze:a ja mam pytanie czy komuś udało się uprawić kapustę bez stosowania oprysków chemicznych. Czy udało się pozbyć gąsienic lub zabezpieczyć przed nimi w naturalny sposób. Czytałam, że ktoś zabezpieczał kapustę siatką ochronną przeciw ptakom prze nalotem motyli. Czy to dało pozytywny rezultat?
Odpowiedź nieco spóźniona ale podzielę się moim doświadczeniem. Grządkę kapuścianą trzymałam pod tunelem z siatki i żaden bielinek nie złożył jaj , nic nie pryskałam, siatkę zdjęłam we wrześniu jak motyli już nie było.Kapusta była ładna i zdrowa. Na pewno w tym roku zrobię podobnie
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Odpowiem i ja. Pierwszy raz uprawiałam kapustę i udała mi się pod tunelem - na początku foliowym a potem siatka cieniująca. I dopóki siatka była to i była kapusta zdrowa. Miałam tylko kapustę wczesną. Też kalafior i brokół były razem i też zdrowe.
Miałam tylko problem z podgryzaniem przez coś w ziemi korzeni. I to dotyczyło wszystkich roślin nie tylko kapusty. Co prawda straty nie duże (jedna/dwie sztuki) ale trochę denerwujące zwłaszcza że nie wiem co za szkodnik mi tak urządził uprawy.
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Asiu myślę że to były nornice, w zeszłym roku było ich zatrzęsienie w całej Polsce :roll: ponoć susza tak im podrasowała, że rozmnożyły się na maksa.
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39

Post »

Tylko że nornice jak są to widać korytarze - jedna miała korytarz przez marchewkę i to było widoczne.
Stawiam na coś mniejszego - parę sałat, kapust i brokuł po prostu miało zjedzone korzenie a żadnych śladów korytarzy nie było.
Mam na pewno trochę drutowców, jakieś chrabąszcze nie znane mi bliżej też mi wpadły w oko, więc wybór winowajcy jest spory. A ponieważ straty nie wielkie to jeszcze nie zgłębiałam tematu.
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21

Post »

Johna pisze:Miałam tylko problem z podgryzaniem przez coś w ziemi korzeni.
Mnie w poprzednim roku jedną z kapust zniszczyły mrówki. Podżerały korzenie i łodyżkę tuż nad ziemią. Zatrzymała się we wzroście, a po jakimś czasie padła.
Ediii pisze:a ja mam pytanie czy komuś udało się uprawić kapustę bez stosowania oprysków chemicznych.
Moja kapusta (czerwona) również na początku siedziała w tuneliku, pod białą agrowłókniną. Niestety dość szybko się rozrosła i tunel okazał się za mały. Uprawiałam pierwszy raz kapustę. Jak tylko ściągnęłam tunel, to zaroiło się od bielinków. Składały jaja, ale co 2-3 dni robiłam przegląd i to co zauważyłam usuwałam. Część gąsienic jednak dorosła i trochę sobie podjadła mojej kapusty, ale straty nie były duże - z kapusty, przy przygotowaniu do jedzenia trzeba było tylko oberwać kilka liści więcej. W tym roku też planuję grządkę z kapustą i mam nadzieję, że również uda się bez środków chemicznych. Tunelik zrobię większy i liczę na to, że wytrzyma do zbiorów.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Tak się zastanawiam , czy siatka przeciw ptakom nie ma za dużych oczek ?
beata_m
500p
500p
Od: 17 kwie 2015, o 20:04

Post »

Po za tym taka siatka leżąca na ziemi może być niebepieczna dla małych pożytecznych zwierząt. W ubiegłym roku osłanialiśmy czereśnie przed szpakami i w jednym miejscu koniec siatki dotykał ziemi. W nocy złapały się w nią 2 małe jeże. Na szczęście szybko zauważyłam i udało nam się je uratować. Mąż wyplątał je z siatki. Napoiliśmy je wodą, nakarmiliśmy surowym mięsem i podreptały sobie szybciutko w krzaki schronić się w cieniu. Siatkę zdjeliśmy i chyba nie będziemy jej już wieszać. A co tam, najwyżej szpaki się ucieszą. :D
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie musi być to siatka odstraszająca ptaki, może być to cieniówka o najszerszych oczkach, siatka z PCV cokolwiek co zabezpieczy rośliny przed atakiem motyli i innych robali. U mnie w zeszłym roku za odstraszacz robiło seledynowe medyczne prześcieradło, dopóki było naciągnięte na pałąki od mini tunelu ( 15 cm - 20 cm od ziemi była wolna przestrzeń ) wczesna kapusta, kalarepa rosły "czyste" bez oprysków i zdejmowania niechcianych gości. Ostatnie dwie kapusty zostały pożarte przez bielinka jak zdjęłam prześcieradło. W tym roku również zamierzam uprawiać kapustne pod takim zabezpieczeniem.
pozdrawiam
Edyta
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42

Post »

A czy mogę dać obornik bydlęcy w dołek pod rozsade kapusty?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”