Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Post »

Wracając do tematyki ogrodowej -
hanna_1962 pisze: Mam pytanie dotyczące datury. Otóż wiem, że są bardzo żarłoczne. Podlewałam ją nawozem dwa razy w tygodniu, na zmianę, gnojówką z pokrzyw, florowitem i nawozem dla datury. Rozrosła się pięknie, ale niestety ma trzy pąki kwiatowe. Dodam, że jest zeszłoroczna, udało mi się ją przechować zimą. Czy to możliwe, że przesadziłam z nawozem? I jeszcze jedno. Kiedy i w jaki sposób zrobić odnóżki na przyszły rok?
DATURA jest rzeczywiście bardzo żarłoczna i nie sądzę ,żebyś ją przenawoziła. Jest prosta metoda , aby pobudzić roślinę do zawiązywania pąków kwiatowych - należy jej usunąć część liści .Zwykle jest ich bardzo dużo i nie tylko zwiększają zapotrzebowanie pokarmowe i wodne rośliny , ale też powodują ,że kwiatów jest mniej ( no i są mniej widoczne w masie wielkich liści!). Ja obrywam liście stopniowo , po kilka , kilkanaście liści ( za dużych , brzydkich, uszkodzonych przez wiatr, albo takich , które blokują pak kwiatowy ,i z kwitnieniem nie mam problemów.Wiosną na start daję im nieco obornika ( może być granulowany), a podlewam też FLOROWITEM lub nawozem do datur.

Gdy jesienią zabieram DATURY z ogrodu do domu obrywam wszystkie liście i przycinam rośliny o ok. połowę ( są wielkie i miałabym kłopot z ich zimowaniem , bo zwykle mam 4-6 sztuk) . Zdrewniałe pędy długości ok. 20-40 cm., które zetnę , zwłaszcza te , które mają charakterystyczne rozwidlenie " Y " , wkładam do słoja z wodą i tam sobie stoją +- do lutego. Wtedy mają już zwykle masę korzeni i nadają się do posadzenia w mieszance ziemi z piaskiem.

W listopadzie ub. roku, po ścięciu było tak :

Obrazek

W styczniu:

Obrazek

A tak w maju :

Obrazek

Teraz :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na tarasie stoją dwie łososiowe, trzecia , nieco mniejsza na balkonie , a pod płotem ( przywiązana do niego , by się nie przewracała) żółta - zdjęcie niebawem.

Kwitną niestrudzenie , a wieczorem ... PACHNĄ przepięknie !!!
Tamaryszek pisze:Ważki śliczne ! Kupiłaś je może w internecie? Taką mam nadzieję, bo chętnie bym je zaprosiła do siebie.

Zapytam Cię jeszcze o żywotniki , które stoją w donicach przy wejściu do Twojego domu - jak je zabezpieczasz na zimę? Czy długo już tak rosną ? Czy przycinasz je jakoś specjalnie ?

Elegancko wygląda tak ozdobione wejście.
Nie , ważki kupiłam w podpoznańskim Centrum Ogrodniczym po 5,- sztuka !!! Niestety , nie to były dwie ostatnie sztuki, a chętnie nabyłabym całe "stado" . Czy ważki latają w stadach ??? :wink:

Co do ŻYWOTNIKA ... zupełnie nie wiem , o które rośliny pytasz ? Nie potrafię więc odpowiedzieć :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Ewelino, choć Italia nie jest mi obca, z wielką rozkoszą przeniosłam się w ten świat dzięki Twoim zdjęciom i opisom. Wielkie dzięki ;:196
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ewelino, miałaś wspaniałe wakacje. Zwiedziłaś kawał Europy i zobaczyłaś tyle pięknych miejsc. Fajnie, że podzieliłaś się z nami swoimi wakacyjnymi wspomnieniami - piękne zdjęcia nam pokazałaś.

A jak tam Goldi? Pewno nie braliście jej ze sobą na wakacje? Jak zniosła rozłąkę? Wyobrażam sobie powitanie :D

W moim wątku pokazałam ismenę, którą dostałam już dawno temu od ciebie. W tym roku zakwitła :D
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia z wakacji .
Na pewno skorzystam z instrukcji postępowania z daturą .
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Śliczne zdjęcia z wakacji i do tego ten opis ;:138
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niezwykle urokliwy świat ! Piękny dom, zachwycający ogród, a wszystko tchnie spokojem harmonii. Oglądając tę część Twojego wątku miałam wrażenie odbywej podróży po jakiejś magicznie pięknej krainie. Po drodze, raz po raz wyrywało mi się tęskne westchnienie i tylko świadomość ogromnej pracy powstrzymywała mnie od nadmiernych wzruszeń. Z przyjemnością obejrzałam toskańskie pejzaże, a zwłaszcza urokliwe zaułki San Gimignano. Chociaż dzień dzisiejszy raczej pochmurny, to dzięki Tobie spędziłam kilka miłych chwil. Dziękuję.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ewelinko ... tak się cieszę ....
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Ewelinko Ty nas tutaj nie czaruj takimi pięknymi zdjęciami , lepiej pokaż przemycone roślinki..... ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Iza Nasza sunia została w domu... Nie odważyłabym się na daleką podróż z psem, tym bardziej ,że w domu była podczas naszej nieobecności córka z mężem , pies miał więc dobrą opiekę :) Dzięki temu i rozłąkę zniósł nie najgorzej , rozpieszczany i przekarmiany nieprzyzwoicie ! Tym niemniej pierwszą noc po naszym powrocie przespał tuż przy moim łóżku, radośnie pochrapując :) :) :)
markonix pisze:Ewelinko Ty nas tutaj nie czaruj takimi pięknymi zdjęciami , lepiej pokaż przemycone roślinki..... ;:224 :;230
Kiedy ja naprawdę nie przemyciłam tym razem żadnych roślinek ... O co Ty mnie posądzasz ?! :wink:

A teraz żeby było ogrodowo - gród w odsłonie późnego lata .

Mniej słońca ,wcześniej zapadający zmierzch, chłodniej , ale na rabatach i w zielonych ogrodowych zakątkach nadal całkiem ładnie ... Teraz królują HORTENSJE, RUDBEKIE ,DATURY i SUNDAVILL'E, ROZCHODNIKI, PELARGONIE i RÓŻE...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

I jeszcze kilka zdjęć na dobranoc :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39

Post »

ależ klimcik :shock: piękne widoczki ;:108

pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Pięknie, pięknie, naprawdę pięknie! Jak miło wracać z urlopu do takiego ogrodu!
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ogród wygląda bajecznie. Mam też taką rudbekię jak ty, ale moja wciąż niewielkich rozmiarów. Powinnam ją przesadzić w inne, bardziej słoneczne miejsce. Może w przyszłym roku znajdę dla niej inne lokum :D Przepięknie kwitną twoje hosty :D No, a trawnik wciąż masz imponujący ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”