Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Nie wiedziałam, że rodzynek tak świetnie się przechowuje. Przed wyrwaniem krzaków zebrałam wyrośnięte zielone owocki i teraz stopniowo dojrzewają w kartonowym pudełku. W przyszłym roku zdecydowanie zwiększę uprawę
Mam pytanko trochę z innej beczki. Miał ktoś może kiedyś nasiona rodzynka brazylijskiego odmiany Le bizarre (lub Le bizzare)? potrzebuje się dowiedzieć jaka firma produkuje nasiona tej własnie odmiany a net jakoś nie pomocny.
To nie jest nazwa odmiany, firma nasienna Franchi Sementi nazywa tak linię nasion miechunek peruwiańskiej i pomidorowej.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Faktycznie "bizzarra" sytuacja - opis brzmi bowiem "Physalis peruviana - Alkekengi". Physalis peruviana to rodzynek brazylijski, ale Physalis Alkekengi - to łacińska nazwa miechunki rozdętej, czyli tej "średnio jadalnej" znanej jako czerwone lampiony z ogórdków naszych babć...
Opis wskazuje na rodzynek brazylijski, jednak nie ten lepszy, o płożącym pokroju, tylko ten ktory u nas nie zdąża dojrzeć...Szkoda.
Opis wskazuje na rodzynek brazylijski, jednak nie ten lepszy, o płożącym pokroju, tylko ten ktory u nas nie zdąża dojrzeć...Szkoda.
Zielonym do góry!!!
Jednak sadzonki rodzynka nie ukorzeniły się, lepiej chyba polegać na rozmnażaniu z nasion
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ukorzenia się,bo to roślina wieloletnia,kiedy próbowałaś?
Pobrałam sadzonki we wrześniu. A Tobie udało się ukorzenić rodzynka?
Cześć. Czy ktoś z Was ma info czy w niedługim czasie będzie przeprowadzana jakaś akcja z nasionkami ?
Jestem nowy, nie brałem w niej nigdy udziału, alerodzyn. brazyl to obok lichi mój ulubiony owoc i marze o uprawie w przyszłym sezonie
-- 16 gru 2013, o 13:14 --
Jestem nowy, nie brałem w niej nigdy udziału, alerodzyn. brazyl to obok lichi mój ulubiony owoc i marze o uprawie w przyszłym sezonie
-- 16 gru 2013, o 13:14 --
A czy to są takie rodzynki jak czasem widuje sie w sklepach w koszyczkach?aria pisze:Nie wiedziałam, że rodzynek tak świetnie się przechowuje. Przed wyrwaniem krzaków zebrałam wyrośnięte zielone owocki i teraz stopniowo dojrzewają w kartonowym pudełku. W przyszłym roku zdecydowanie zwiększę uprawę
Rodzynki ze sklepu to wysoka odmiana, przy uprawie z rozsady zaowocują u nas, tylko krzak jest wielki a owoców mało . Lepiej owocujące w naszym klimacie są rodzynki niskie, owocki troszkę mniejsze ale również pyszne, nie trzeba robić rozsady i są niesamowicie plenne.
Widzę, że nasiona są dostępne na Akcji
Widzę, że nasiona są dostępne na Akcji
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zasady
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=70135
i formularz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=72085
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=70135
i formularz
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=72085
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wystarczy po 22 grudnia wypełnić formularz i wysłać pocztą kopertę z kopertą zaadresowaną do siebie i z odpowiednią ilością znaczków.
jeśli ktoś ma mały ogród, to nasiona powinny wystarczyć na 2 lata (wiem, bo sam je wysyłałem )
jeśli ktoś ma mały ogród, to nasiona powinny wystarczyć na 2 lata (wiem, bo sam je wysyłałem )
Super, ale rozumiem, że jako nowy forumowicz muszę poczekać do 18 stycznia?
Drugie pytanie: Czyli ja mam zaznaczyc pozycje 161 rodzynek brazylijski? Czy jakies inne nazwy moze tam figurują?
Drugie pytanie: Czyli ja mam zaznaczyc pozycje 161 rodzynek brazylijski? Czy jakies inne nazwy moze tam figurują?