Tunel foliowy (konstrukcja,budowa,mocowania,problemy)
-
- 200p
- Od: 16 wrz 2010, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tunel foliowy (konstrukcja,budowa)
Też zastanawiam się nad budową foliaka i jestem bardzo zainteresowana taką konstrukcją z rurek wodociągowych lub elektrycznych mogę prosić o rady, które z nich będą lepsze i jak je najkorzystniej łączyć?
Re: Tunel foliowy - pomysł i wykonanie.
Witam.
Jestem tu nowy dużo czytam, i zabieram się do pracy. Otóż kupiłem stelaż namiotu wojskowego lecz bez elementów poziomych, (same łuki) tera muszę zrobić jakoś połączenia tych łuków. I tu pada pytanie. Jaką odległość maksymalnie mogę zrobić pomiędzy łukami? Mam 4 łuki a chciał bym mieć namiot długi na ok.6-7m. Czy mogę zrobić odległość pomiędzy łukami 1,5 - 1,7m?
Dziękuję za wszelkie sugestie
pozdrawiam
Jestem tu nowy dużo czytam, i zabieram się do pracy. Otóż kupiłem stelaż namiotu wojskowego lecz bez elementów poziomych, (same łuki) tera muszę zrobić jakoś połączenia tych łuków. I tu pada pytanie. Jaką odległość maksymalnie mogę zrobić pomiędzy łukami? Mam 4 łuki a chciał bym mieć namiot długi na ok.6-7m. Czy mogę zrobić odległość pomiędzy łukami 1,5 - 1,7m?
Dziękuję za wszelkie sugestie
pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żebyś miał 6 m długości musisz zrobic odstępy miedzy przęsłami 2m. ja mam miedzy pałąkami 1.20 a foliak dł.ok.10m
No tak mylłem się
Ale co będzie bezpieczniejsze
- zostawić 4 przęsła i zrobić odległość 2m między nimi i zrobić gęsto elementy poziome ok 0,8 - 1m
czy
- dorobić jeszcze jeden łuk z druta żebrowanego odległość zmniejszyć ok. 30 - 40 cm i elementy poziome zrobić co 1,5m
Ale co będzie bezpieczniejsze
- zostawić 4 przęsła i zrobić odległość 2m między nimi i zrobić gęsto elementy poziome ok 0,8 - 1m
czy
- dorobić jeszcze jeden łuk z druta żebrowanego odległość zmniejszyć ok. 30 - 40 cm i elementy poziome zrobić co 1,5m
-
- 200p
Ja na Twoim miejscu dorobiłbym jeszcze jedno przęsło i zmiejszył odległości między pałąkami. Nie znam się na takich konstrukcjach ale jak stawiałem swojego foliaka to wydawało mi się że taka odległość jaką sobie "ubzdurałem" będzie odpowiednia, być może większa też będzie dobra. Poczekaj może ktos się jeszcze odezwie. Poprzeczki poziome mam w rozstawie co ok.40cm.
Oj to poprzeczki masz naprawdę gęsto. Ja zrobię co 80cm i pewnie dorobię jeszcze jeden pałąk.
A czy twoje poprzeczki są oryginalne? Jeśli nie to z czego je robiłeś? i jak mocowałeś?
A czy twoje poprzeczki są oryginalne? Jeśli nie to z czego je robiłeś? i jak mocowałeś?
-
- 200p
zrobiłem właśnie tak żeby mi folia nie zwisała
A jakaś podpowiedź. Z czego i jak montowałeś?
-
- 200p
Na poprzedniej stronie masz zdjecia mojej budowli. Wykorzystałem do tego konstrukcję namiotów wojskowych
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Przypuszczam, że 1,5m to maksymalny rozstaw, większy może powodować zwisanie folii, a zimą załamanie od śniegu, bo konstrukcja nie wytrzyma. Ja mam tunele właśnie o 1,5m rozstawie i się to sprawdza w praktyce.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Tak wiem że to namioty wojskowe. Widzę że poprzeczki są metalowe(drut) oraz drewniane(chyba) jak je mocowałeś? Śrubkami? Do oryginalnych zaczepów? Czy coś spawałeś(koluszka) do przykręcania?
- martusia810
- 50p
- Od: 23 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja po przeczytaniu całego wątku zakupiłam tunel wojskowy za 350 zł 5 na 5m czyli całkiem sporo bo planowałam mniejszy, dorobię tylko drzwi. Też kombinowałam z czego by tu zrobić aby było i solidnie i tanio, atak mam po kłopocie i po robocie.
A czy ty kupiłaś namiot kompletny razem z elementami poprzecznymi?martusia810 pisze:Ja po przeczytaniu całego wątku zakupiłam tunel wojskowy za 350 zł 5 na 5m czyli całkiem sporo bo planowałam mniejszy, dorobię tylko drzwi. Też kombinowałam z czego by tu zrobić aby było i solidnie i tanio, atak mam po kłopocie i po robocie.