"Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.2

Post »

Ja to bym chciał uzyskać hybrydę Chamaecereus chociażby z takimi cierniami :) Oczywiście ja wolę hybrydę Chamaecereus, która by w mniejszym lub większym stopniu przejęła od ferox ciernie :wink:
Pomęczę moją L. ferox w przyszłym sezonie lub najwyżej zagadam do Tomka, Mariana czy kogoś kto ma u siebie kwitnące ferox'y o pyłek i wtedy pędzel pójdzie w ruch. Siewki zaszczepię i podpędzę do końca sezonu.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Pewnie, ciernie to podstawa, jednak co mi po cierniach, kiedy kwiat wyjdzie nijaki :lol:.
Wiesz, sam z chęcią spróbowałbym krzyżować z ferox, jednak do kwitnienia mojej upłynie jeszcze pewnie parę lat.
No ale, teraz przynajmniej będę miał z czym krzyżować w przyszłym roku, nie tylko pyłek z echinopsis :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe czy dałoby radę skrzyżować hybrydę Chamaecereus z Selenicereus grandiflorus :twisted: Już sobie wyobrażam kilkucentymetrowy badylek z kwiatem o średnicy +-25-30 cm :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pohamuj się :lol:. Wiem, że krzyżowanie jest zaskakujące np możliwość krzyżowania aporokaktusa z echinopsis czy epikaktusa z lobiwią, jednak pojawiają się też przypadki takie jak niemożność skrzyżowania astrofytum coahuilense z asterias (a jeśli dobrze pamiętam, praktycznie nie różnią się wyglądem). Na moje chamae x seleni jest niemożliwym przypadkiem. Przecież samo zużycie wody przez kwiat wypompowało by kurdupla na wiór :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakby się tak wszyscy hamowali to nie byłoby postępu :twisted: Do odważnych świat należy więc jeśli będzie sposobność to na pewno spróbuje je skrzyżować. Oczywiście nie ma przecież musu by akurat rozmiar kwiatu hybrydy był taki jak w przypadku S. grandiflous. Jeśli Chamaecereus nie da rady to może by tak zapylić selenicereusa pyłkiem pobranym np. z echinopsisa :idea: Nowa krzyżówka selenicereusa u boku 'Red Queen...' byłaby mile widziana :wink: Problem w tym, że nie wiem jak zapewnić mojemu selenicereusowi niższą temp. niż ta, którą mam w pokoju :|
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

moritius pisze:Swoją drogą, przydałaby się jakaś lista/opracowanie/cokolwiek na temat pokrewieństwa poszczególnych lobiwii (lub ogólnie rodzaju echinopsis).
Jest coś takiego. Pełne badania genetyczne całego szeroko rozumianego rodzaju Echinopsis. Co ciekawe tam wyraźnie jest przedstawione, że L.saltensis (czyli i Ch.silvestrii) to najbliższe krewniaki trichocereusów/lobiwii z grupy T.schickendantzii, Tr.smrzianus, L.grandiflora i L.huascha.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

T. schickendantzii mówisz? Mam ze dwa osobniki, niestety żaden z nich nie kwitł :evil: (kiedyś pewnie będzie mi dane sprawdzić ich pokrewieństwo), a skoro jesteśmy po części w temacie chamaecereusów to jak się trzymają twoje silvestrii z numerkami?
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:Jeśli Chamaecereus nie da rady to może by tak zapylić selenicereusa pyłkiem pobranym np. z echinopsisa :idea:
To już prędzej się powinno udać, tzn selenicereus x echinopsis/chamaecereus. W sumie sam mógłbym spróbować u siebie zabawy z pyłkiem epi - ale to na echinopsis, bo chamaecereusowych kwiatów mi szkoda na nieudane eksperymenty :lol:.
blabla pisze:Jest coś takiego. Pełne badania genetyczne całego szeroko rozumianego rodzaju Echinopsis. Co ciekawe tam wyraźnie jest przedstawione, że L.saltensis (czyli i Ch.silvestrii) to najbliższe krewniaki trichocereusów/lobiwii z grupy T.schickendantzii, Tr.smrzianus, L.grandiflora i L.huascha.
Miałbyś pod ręką jakieś opracowanie/artykuł? Z chęcią poczytałbym coś takiego, ale nie wiem, co dokładnie wpisać w wyszukiwarce :D. A szukałem na różne sposoby.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie pamiętam dokładnie gdzie było to opracowanie. Jakieś czasopismo, albo KuaS albo ECHINOPSEEN.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już jakiś trop, dzięki. Tylki ten niemiecki... :lol:
No nic, myślę, że sobie poradzę :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Sorki za wcześniejsze błędne informacje. Artykuł okazał się w American Journal of Botany 99(8): 1335?1349. 2012.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Szymon78
100p
100p
Od: 9 mar 2013, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie :)
Nigdzie nie doszukałem się odpowiedniego tematu który pozwoli podjąć mi właściwą decyzję, więc zdecydowałem się napisać tutaj - jeśli to nieodpowiednie miejsce to z góry przepraszam.
Chodzi mi mianowicie o lokalizacje kaktusów w sezonie letnim.... co będzie lepszym rozwiązaniem? Wschodni parapet ale wewnątrz mieszkania czy zachodni balkon ale na świeżym powietrzu????
Z góry dziękuje za wszelkie cenny rady i sugestie doświadczonych kaktusiarzy :)

Pozdrawiam
Szymon
Pozdrawiam Szymon
Kaktusy Szymona
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Hodowla kaktusów i sukulentów w głębi mieszkania całkowicie odpada. To musi być przynajmniej parapet okienny.

Jeśli masz możliwość hodowli swoich ulubieńców na zewnątrz to każda lokalizacja jest lepsza niż ta wewnątrz. To pewne! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”