Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Po tygodniu; zdecydowanie Cezar będzie na drugi rok. Mimo, że nikt tu nie dba specjalnie o podlewanie ( ja jestem tu tylko w niedziele), daje radę a grządkę ma wąską, odeskowaną. Rosną równe, proste i mimo, że przetrzymane trochę na krzaku nie przerastają na grubosć - co u Lidera jest nagminne. No i plenne, nie planowałam kiszenia a jednak jestem zmuszona to robić, nie damy rady przejesć na swieżo. A przy płocie, wzdłuż jednego przęsła mam 12 kępek po 2 albo 3 rosliny.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja ciągle zbieram kształtne pojedyncze ogórki na Julianach sianych 9 maja, sadzonych 22 maja.
Liscie uschnięte, końcówki pędów zielone i na nich owoce.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoją majową uprawę zlikwidowałam dzisiaj, pole wyglądalo masakrycznie, ale niektóre ogórki, szczególnie Kraka, wyglądały o wiele lepiej niż te pózniejsze, nie wiem czy to moje błędy czy też aura, mam jeszcze sałatkowe, z kwietniowej rozsady, aktualnie wprowadziły się na nektarynę, ale owocują i jest coś do chrupania
-
- 100p
- Od: 25 maja 2011, o 13:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja także zbieram ciągle Juliany wysadzane po 15 maja i niczym nie pryskane.Miałam je pierwszy raz.Mam rządek ok.3.5 m przy podporach,sadzone z obu stron.Jeszcze kiszę ...Nigdy do tej pory nie mieliśmy ogórków.ostatnia szansa pisze:Ja ciągle zbieram kształtne pojedyncze ogórki na Julianach sianych 9 maja, sadzonych 22 maja.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
U mnie też bez ochrony chemicznej i też ciągle zbieram
Ale tylko z miejsca przy ciepłej południowej ścianie a od zachodu osłonięte szklarnią.
Tam gdzie było wygwizdowo już dawno się skończyły.
W przyszłym roku wszystkie dostaną zasłonę od północnej strony
Nie wiem co tam fotosik zmaluje ale zdjęcie jest sprzed paru minut .
Ale tylko z miejsca przy ciepłej południowej ścianie a od zachodu osłonięte szklarnią.
Tam gdzie było wygwizdowo już dawno się skończyły.
W przyszłym roku wszystkie dostaną zasłonę od północnej strony
Nie wiem co tam fotosik zmaluje ale zdjęcie jest sprzed paru minut .
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
31 lipca 2014 pisałem w zablokowanym już wątku:
Jak się potem doczytałem Poona Kheera tak ma - na początku wygląda zupełnie normalnie, dopiero później dziwaczeje...
Ostatnią sztukę zebrałem 17 października, wyglądała tak:
jak jest to opisywane dla tej odmiany ogórek pomimo zaawansowanego wieku i wyglądu został skonsumowany - miał ciekawy, mocno orzeźwiający smak z lekka trącający melonem.
Pozyskane z niego nasiona, jak sprawdziłem, działają:
to te u góry, tyle że zapylenie było swobodne wiec nie wiem co z nich wyrośnie w przyszłym roku...
Chcę sprostować bo chyba jednak moje nasiona były OK i była to Poona Kheera.Tytuł: Akcja wymiany nasion czyli jak nie dać się zwariować.
Mój niby Poona Kheera wygląda tak:
[...]
Jak widać z ogórkami jest kłopot bo ze swobodnego zapylenia raczej cudaki wychodzą.
Jak się potem doczytałem Poona Kheera tak ma - na początku wygląda zupełnie normalnie, dopiero później dziwaczeje...
Ostatnią sztukę zebrałem 17 października, wyglądała tak:
jak jest to opisywane dla tej odmiany ogórek pomimo zaawansowanego wieku i wyglądu został skonsumowany - miał ciekawy, mocno orzeźwiający smak z lekka trącający melonem.
Pozyskane z niego nasiona, jak sprawdziłem, działają:
to te u góry, tyle że zapylenie było swobodne wiec nie wiem co z nich wyrośnie w przyszłym roku...
pozdrawiam, Tomek
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Jakie odmiany ogórka polecacie na zbliżający się sezon?
Mam nasiona:
DAR - krzaczast i
Tytus (korniszon) F1
Mam nasiona:
DAR - krzaczast i
Tytus (korniszon) F1
Szeryf i Krak
Ogórki gruntowe - czy to możliwe ?
Witam wszystkich.
Proszę o pomoc osoby, które znają się na uprawie ogórka gruntowego.
Już tłumacze o co chodzi.
Mianowicie 20 czerwca tego roku biorę ślub. Bardzo bym chciał by na stole wiejskim znalazły się ogórki małosolne mojej mamy.
Sęk w tym by wyrosły w moim ogródku. Bo te ze sklepu; to nie to samo...
Tu też moje pytanie. Czy da się wyhodować ogóreczki, tak by zebrać je np 15 czerwca ? Myślałem o rozsadzie, ale nie do końca znam się na tym.
Bardzo proszę o pomoc. Wiem, że wiele zależy od pogody, ale jeśli ktoś by znalazł chwilkę to może podpowie mi kiedy np posadzić rozsadę itd.
Pozdrawiam
Proszę o pomoc osoby, które znają się na uprawie ogórka gruntowego.
Już tłumacze o co chodzi.
Mianowicie 20 czerwca tego roku biorę ślub. Bardzo bym chciał by na stole wiejskim znalazły się ogórki małosolne mojej mamy.
Sęk w tym by wyrosły w moim ogródku. Bo te ze sklepu; to nie to samo...
Tu też moje pytanie. Czy da się wyhodować ogóreczki, tak by zebrać je np 15 czerwca ? Myślałem o rozsadzie, ale nie do końca znam się na tym.
Bardzo proszę o pomoc. Wiem, że wiele zależy od pogody, ale jeśli ktoś by znalazł chwilkę to może podpowie mi kiedy np posadzić rozsadę itd.
Pozdrawiam
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Ogórki gruntowe - czy to możliwe ?
Musiałbyś na początku kwietnia wysiać, to praktycznie ze względu na pogodę w gruncie to niemożliwe, nawet pod włókniną. Jedynie tunel foliowy i jeszcze nieco dogrzewany.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
A czy mógłby Pan sprecyzować całą procedurę ? np: 5 Kwietnia wysiej w doniczki nasiona..." O ile to możliwe to bardzo proszę
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Wysiać do doniczek do podłoża substratu z torfu, ziemię taką kupisz w sklepie ogrodniczym. Najlepiej jak temperatura będzie powyżej 20 oC, to będą równe wschody. Gdy będą miały 5 liści właściwych, to trzeba je przesadzić do gruntu pod folią. Jeśli masz słomę i obornik kurzy, a wspomniałeś o uprawie na wsi, to wcześniej możesz przygotować podkład grzejny. Jeśli się zdecydujesz , to około 15 kwietnia zaczniesz zagrzewać, ale to Ci napiszę później jak się na to zdecydujesz. Ważna jest odmiana ogórka , musi być bardzo wczesna, proponowałbym Śremianina lub partenokarpicznego Amanta . Ciąg dalszy jeśli się zdecydujesz na taką uprawę.
pozdrawiam Ludwik