Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
No niestety forumowicz byłam bez odbioru w ten szczególny dzień i już podlałam.
Pokażę jak zareagowały, obiecuję, nawet jeśli je skręci.
U mnie krzaki teraz dostały potężnego kopa, bo pogoda jest baaaardzo przyjemna.
Pokażę jak zareagowały, obiecuję, nawet jeśli je skręci.
U mnie krzaki teraz dostały potężnego kopa, bo pogoda jest baaaardzo przyjemna.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na forum wiele osób pisało, że ziemia z Biedronki jest okej do pomidorów, a teraz odkazuje się, że jednak nie najlepsza, a ja mam wszystkie w tej ziemi, więc co dać aby było dobrze?
Jest dobra dla rozsad. Dla siewek zawiera za dużo nawozu. Poza tym dobrze jest ja rozluźnić perlitem, bo inaczej robi się po paru podlaniach taka "czapa" w doniczce.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponawiam pytanie.... Można nawozić nawozić na tym etapie czy nie? Podobno azotyny się odkładają w owocach, to prawda?Dziunia87 pisze:Ja mam pytanko odnośnie nawożenia pomidorów w donicach. Do kiedy można je nawozić rozpuszczalnym nawozem do pomidorów (Target NPK 15-10-15)?
Chodzi mi o to, że podobno jak już się zawiążą owoce, to powinno się zaprzestać już nawożenia. To prawda? Taka sama zasada jest dla papryk?
Bardzo proszę o poradę w tej sprawie.
Ps. forumowicz tak jak obiecałam podaję skład tego nawozu: Rozpuszczalny nawóz do pomidorów i ogórków Target, wieloskładnikowy typ NPK 15-10-15 z borem, miedzią, manganem molibdenem i cynkiem. (250g)
Skład:
Azot (N) całkowity 15%
Azot (N-NH4) w formie amonowej 11%
Azot (N-NO3) w formie azotanowej 4%
Pięciotlenek fosforu (P2O5) rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie 10%
Pięciotlenek fosforu (P2O5) rozpuszczalny w wodzie 10%
Tlenek potasu (K2O) rozpuszczalny w wodzie 15%
Zawartość mikroskładników:
Bor (B) rozpuszczalny w wodzie 0,03%
Miedź (Cu) rozpuszczalna w wodzie, schelatowana przez EDTA - 0,01%
Żelazo (Fe) rozpuszczalne w wodzie, schelatowane przez EDTA - 0,1%
Mangan (Mn) rozpuszczalny w wodzie, schelatowany przez EDTA - 0,05%
Molibden (Mo) rozpuszczalny w wodzie - 0,003%
Cynk (Zn) rozpuszczalny w wodzie, schelatowany przez EDTA - 0,023%
Stosowanie: na 10L wody 10 do 30g nawozu (miarka w opakowaniu 15g)
Proszę jeszcze o opinię czy taki generalnie do doniczkowych pomidorków może być
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Właśnie, gdy pomidory zaczynają owocować, to wtedy potrzebują szczególnie potasu i magnezu. O azot nie musisz się martwić, że powstaną azotany, pomidory w szybkim tempie go przetworzą i na ogół jest go brak w glebie, w owocach raczej zawsze jest go mało. Dużo zależy od odmiany jakie się uprawia, wczesne przy braku składników pokarmowych nie wyrastają do swoich rozmiarów, a zaczynają dojrzewać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Do Twojej Dziunia wiadomości i innych.
Skład nawozu powinien odpowiadać wymaganiom danej rośliny co do zawartości poszczególnych składników w w glebie.
Dla pomidora te wartości graniczne wynoszą
N- 90-120 mg/l
P2O5 - 140-180 mg/l
K2O - 240-300 mg/l
W Twoim nawozie stosunek N:P:K wynosi 1,5:1:1,5
Według liczb granicznych powinien wynosić 1:1,5:2,5
I teraz jest taka sytuacja. Pomidory rosną w zamkniętym naczyniu, więc można obliczyć stricte ile należy dawać nawozu o który pytasz. I jeżeli będziemy się kierować ilością azotu jaka powinna być w podłożu, to pomidory będą niedożywione fosforem i potasem. Jeśli jako punkt odniesienia przyjmiemy fosfor i przy pomocy tego nawozu będziemy chcieli zapewnić pomidorom wymagana ilość tego składnika to będziemy mieć przenawożone pomidory azotem . Jeśli zaś chcielibyśmy by potas był odpowiedni pomidory też będą przenawożone azotem. Do tego nawozu o który pytasz musiałabyś dysponować jeszcze fosforanem potasu by zapewnić pomidorom wymagany skład podłoża.
Nie wiem czy zrozumiałaś, ale starałem się Ci odpowiedzieć w jak najbardziej przystępny sposób.
Jeśli będziesz tylko tym nawozem podlewać pomidory, to będą one rosły albo bardzo wegetatywnie, albo jeśli ograniczysz im nawożenie nie będą rosły wegetatywnie ale za to będą za bardzo kwaśne mając za mało fosforu i potasu.
Skład nawozu powinien odpowiadać wymaganiom danej rośliny co do zawartości poszczególnych składników w w glebie.
Dla pomidora te wartości graniczne wynoszą
N- 90-120 mg/l
P2O5 - 140-180 mg/l
K2O - 240-300 mg/l
W Twoim nawozie stosunek N:P:K wynosi 1,5:1:1,5
Według liczb granicznych powinien wynosić 1:1,5:2,5
I teraz jest taka sytuacja. Pomidory rosną w zamkniętym naczyniu, więc można obliczyć stricte ile należy dawać nawozu o który pytasz. I jeżeli będziemy się kierować ilością azotu jaka powinna być w podłożu, to pomidory będą niedożywione fosforem i potasem. Jeśli jako punkt odniesienia przyjmiemy fosfor i przy pomocy tego nawozu będziemy chcieli zapewnić pomidorom wymagana ilość tego składnika to będziemy mieć przenawożone pomidory azotem . Jeśli zaś chcielibyśmy by potas był odpowiedni pomidory też będą przenawożone azotem. Do tego nawozu o który pytasz musiałabyś dysponować jeszcze fosforanem potasu by zapewnić pomidorom wymagany skład podłoża.
Nie wiem czy zrozumiałaś, ale starałem się Ci odpowiedzieć w jak najbardziej przystępny sposób.
Jeśli będziesz tylko tym nawozem podlewać pomidory, to będą one rosły albo bardzo wegetatywnie, albo jeśli ograniczysz im nawożenie nie będą rosły wegetatywnie ale za to będą za bardzo kwaśne mając za mało fosforu i potasu.
- Dziunia87
No to nie pozostaje mi nic innego jak dokupić fosforan potasu.... tylko czy go gdzieś dostanę i w jakieś formie.....
A potem jeszcze kwestia tego ile i jak go podawać...
Czyli, ten nawóz, też nie spełnia tych kryteriów :
http://vila-nawozy.pl/produkt/55/nawoz- ... -3-kg.html
Znasz, jakikolwiek, gotowy wieloskładnik, który byłby odpowiedni dla pomidorów ?
Czy nie ma takiego ?
Znasz, jakikolwiek, gotowy wieloskładnik, który byłby odpowiedni dla pomidorów ?
Czy nie ma takiego ?
Najszybciej kupisz w sklepach akwarystycznych.Dziunia87 pisze:No to nie pozostaje mi nic innego jak dokupić fosforan potasu.... tylko czy go gdzieś dostanę i w jakieś formie.....
http://sklep.wodna-kraina.pl/p/71/280/k ... awozy.html
Zastanów się dobrze nad moim poprzednim postem to sam znajdziesz odpowiedź.winterek pisze:Czyli, ten nawóz, też nie spełnia tych kryteriów :
Czy nie ma takiego ?
Na razie puszczam tą drwinę koło uszu.
- Dziunia87
forumowicz bardzo Ci dziękuję za pomoc Człowiek się nie zna, czyta skład a i tak wychodzi, że propocje nie te.. Bez Ciebie to nic by chyba z tych pomidorów nie było ...
Pozdrawiam serdecznie
Ps. A tak swoją drogą następnym razem jak będę kupować nawóz płynny/rozpuszczalny do pomidorów to jaki polecasz?
Pozdrawiam serdecznie
Ps. A tak swoją drogą następnym razem jak będę kupować nawóz płynny/rozpuszczalny do pomidorów to jaki polecasz?
Dziunia
Jak kupisz ten fosforan potasu, to się odezwij i powiem Ci jak praktycznie przygotować nawożenie, by nie latać jak kot z pęcherzem.
Jak kupisz ten fosforan potasu, to się odezwij i powiem Ci jak praktycznie przygotować nawożenie, by nie latać jak kot z pęcherzem.
- Dziunia87
Dziękuję za tę propozycję, ponieważ próbowałam teraz sobie wyliczyć ile powinnam tego podać i zaczęłam się trochę gubić
Odezwę się jak już zakupię buteleczkę
Odezwę się jak już zakupię buteleczkę
Ja kupuje trzy nawozy : saletrzak, saletrę potasową i superfosfat i sam sobie nawożę beż łaski, że mi ktoś namiesza.Dziunia87 pisze: