Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.6

Post »

;:63 ;:173
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani dzisiaj na megagronie zauważyłam zaschnięte kwiaty na trzecim gronie ;:131 -czy to szara pleśń się wdarła???
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

No i na starość zrobiłam się czerwona jak piwonia, a książki inni już napisali :lol:.
Zdaję sobie sprawę z tego, że wiele rzeczy opisuję zbyt skrótowo. Nie jest łatwo dojść po plamkach, kto w jaki sposób zamęczył swoje pomidory - jest to czasochłonne. Do każdego przypadku powinny być szczegółowe zalecenia, ale wtedy zajęłoby to bardzo dużo czasu. Skoro forumowicz zajął się opryskami i nawozami, to często te sprawy pomijam, aby się nie powtarzać.

Poulain, kilka plamek septoriozy nie jest powodem do paniki. Dla lepszego samopoczucia możesz je opryskać mydłem potasowym ze skrzypem, Bioseptem, czy Timorexem.
Rusałko, to może być przypalona opryskiem zaraza, ale też skutki dorwania się pomidorów do obornika. Przy zarazie, wcześnie rano przy brzegach tych dużych ciemnych plam po spodniej stronie liścia powinien być nalot grzybni.
Kaja, ten pomidor był wcześniej mocno przeazotowany (przy niedoborze dolne liście wyglądaja tak samo, ale górne stoją na sztorc i są drobne) . Widocznie coś znalazł w ziemi. Plamy na łodydze mogą być uszkodzeniami po przeazotowaniu, lub którąś chorobą korzeni lub łodygi. Pomidory nadmiernie nawożone azotem są wrażliwe na choroby łodyg i korzeni. Jeśli z plam nie żadnych wycieków, można tego pomidora próbować uratować. Pod nogi potas, na głowę żelazo (brak żelaza występuje m.in.przy nadmiernym nawożeniu azotem). Podlanie 0,2% siarczanem potasu i oprysk chelatem żelaza, ale może dla jednego pomidora szkoda zachodu.
Beza52, odstaw na jakiś czas pokrzywę i będzie w porządku (może się jeszcze raz przydać, jeśli będzie dużo owoców). Więdnięcie szybko przejdzie.
Mkwapisz, może być kilka odmian, ale trzeba je posegregować i posadzić w osobnych rzędach. Łatwiej wtedy coś pokombinować.
Oczywiście, że może być Nutrifol czerwony. Każdy z wieloskładnikowch nawozów można sobie wybrać jako bazę przy nawożeniu. W zależności od fazy wzrostu roślin, dodaje się do nich różne pojedyncze nawozy. Nutrifol czerwony zawiera azot prawie w całości w formie azotanowej, a w uprawach gruntowych pomidory do prawidłowego wzrostu muszą mieć większą ilość azotu w formie amonowej, niż w uprawach bezglebowych. Do stałego podlewania ten nawóz ma za mało azotu i czasem trzeba go dodawać. W Twoim przypadku grube krzaki z wyrastającymi z liści pędami, dają mylne wrażenie przeazotowania. Faktycznie taki wygląd jest spowodowany zbyt małym stężeniem soli w podłożu i za małą ilością formy amonowej azotu. Dodatek saletry zmusi pomidory do przyrostu w górę i spowolni dalsze grubienie łodyg. Oczywiście nie możesz dać za dużo saletry, bo rzeczywiście się przeazotują. Już jedno podlanie powinno dać efekt w postaci jasnego przyrostu po dwóch trzech dniach.
Iwa303, jemu musi część kwiatów zamierać, a na martwe szara może się załapać. Trzeba dbać o wietrzenie, a w gruncie trzymac grona z dala od ziemi.
Leniawka, jeśli pada i bywa mgła, zaraza kwitnie i w upał. Usmaży się jak nie będzie padać, teraz trzeba ją odpowiednio potraktować.

Pozdrowienia, kozula
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu..
no zagapiłam się.. nie spojrzałam pod spód.. działałam na zasadzie oby czym prędzej bo rady nie dam :)
Ale ten duuży liść jak nic wyglądał mi na zaraze.. zresztą te inne taki odcień miały..
Ale już m wysłany aby poczynić oprysk.. i tak już pora bo nadchodzi ochłodzenie jakieś opady (bo mój teren to teren obecnych upałów ) więc i tak trzeba by było coś zrobić w tym kierunku (zz)

Dziekuje..
Wszystkim za pomoc :wit
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
beza52
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 mar 2012, o 16:24

Post »

kozula..... :wit dziękuję ;:180 za uwagę... :D
wrota myśli,podróż ust...
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

Witam,

co może byc przyczyną opadania szypułek po przekwitnięciu? myślałem, że to jakieś mechaniczne uszkodzenia, ale w takiej ilości to nie możliwe.
Nie ma grona w którym nie brakowałoby szypułek. Często jest tak, że z grona połowa ładnie rośnie, druga w ogóle nie przejawia ochoty do owocowania - pomimo zawiązanego owocu.
W czym rzecz?
Awatar użytkownika
estil
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2012, o 12:09

Post »

Witam.Czy ktoś mógłby mi podpowiedziec po ilu dniach po oprysku mlekiem mogę dokonać oprysku Mildexem czy Amistarem.Dzięki.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Podpowiedzcie mi bo potrzebuję szybko coś skutecznego na zarazę,niczym nie pryskałam do tej pory
Obrazek
Obrazek

Sklep otwierają o 9 :D
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

BRZOSKWINKA pisze:
aśka2006 pisze:Namiot stale otwarty na oścież a i tak ta małpa weszła na kwiaty.
Asiu, jak masz ustawiony namiot? pn-pd czy wsch-zach?
Namiot mam dziwacznie postawiony na linii południe-zachód.

Dużo kwiatów straciłam 1/4 gron pusta...Grevit nie dał rady. Pozbierałam kwiatki i czekam. Po przypaleniu Amistarem boję się ruszyć opryskiwacza. Poradźcie co zrobić? Na dwóch pomidorkach (owocach) zauważyłam jasne planki takie przebarwienia...co to?

Mam Timorex może tym? Wyjeżdżam na dwa tygodnie i boje się zostawić pomidorów samym sobie.
Aśka
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

estil pisze:po ilu dniach po oprysku mlekiem mogę dokonać oprysku Mildexem czy Amistarem
Mleko nie pomaga ? :shock:
No coś podobnego !

Możesz jak tylko liście wyschną po oprysku mlekiem.
Czy naprawdę nie zdajecie sobie sprawy, że robicie tym mlekiem niedźwiedzia przysługę pomidorom. Zatykacie tłuszczem i kazeiną aparaty oddechowe w lisciach. Morderstwo.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

aśka2006 pisze:
BRZOSKWINKA pisze:
aśka2006 pisze:Namiot stale otwarty na oścież a i tak ta małpa weszła na kwiaty.
Asiu, jak masz ustawiony namiot? pn-pd czy wsch-zach?
Namiot mam dziwacznie postawiony na linii południe-zachód.
Masz kształt literki L i jedno wyjście jest na zachód drugie na południe? :roll: Bo inaczej to się nie da pd-zach, bo nie ma linii południe - zachód. ;:185 (no chyba, że mówisz o opcji gdy jedno wyjście jest na pn-zach, a drugie pd-wsch). Nie to, żebym się czepiała, ale usiłuję dojść do tego jakie ustawienie jest optymalne ze względu na wietrzenie.

Ja miałam zarazę na black plum. Inne krzaki czyste. Oprysk mildexem i po tygodniu znowu na black plum 2 chore liście. Stwierdziłam, że jakaś felerna odmiana i zamiast znów popryskać - wyrzuciłam ją. ;:oj Mija kolejny tydzień i krzaki czyste. U nas upał, ale i parno. Do tego stopnia, że wyższa trawa jest ciągle wilgotna. ;:219

W tunelu sucho, a ustawiony jest wsch-zach. Chyba niezły przewiew.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
estil
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 maja 2012, o 12:09

Post »

Dzięki forumowicz.Zastosuję się do Twoich rad.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

estil pisze:Witam.Czy ktoś mógłby mi podpowiedziec po ilu dniach po oprysku mlekiem mogę dokonać oprysku Mildexem czy Amistarem.Dzięki.Pozdrawiam.
Oczywiście nie rezygnuj z mleka:P
Mnie nie udało się w tym roku bez chemii,ale w ub.dzięki mleku się uchowały,podczas gdy dookoła wszystkim zaraza żarła :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”