Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Kharr
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 cze 2013, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: DELONIX REGIA,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Post »

U mnie oba żyją. Ten który skiełkował korzeniem poradził sobie perfekcyjnie, natomiast ten który skiełkował normalnie ma ze sobą jakiś problem.
Zdrowy wygląda tak: (co waszym zdaniem zrobić z wiszącym pędem, jest w barwie żółto czarnej i ewidentnie zamiera - odciąć go?) Obrazek
Natomiast tak wygląda dziwak, siedzi tak sobie od 26.06 i raczej bez postępu :P Obrazek
Trzeci jak dotąd nie zechciał się wykluć.

edit! to coś na liściach drugiego to nie plamy czy osad tylko regenerator florowit. ;b
edit 2. jak wspomniałem rośliny pochodzą z 26 czerwca, mam bio golda do innych moich roślin i agzecol w płynie z witaminą C z tego co pamiętam to pewnie mineralny. Kiedy i którym powinienem zacząć nawozić bo szczerze zupełnie nie orientuje się kiedy roślina jest "gotowa" na nawożenie.
KASIENKA82
200p
200p
Od: 13 cze 2012, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

gdybym obcieła mojej delonce gorną część to jej zaszkodze? teraz czy mam czekac do zimy , bo ja strasznie wygina , rośnie ostatnio tylko w jednym kierunku.

Proszę o poprawną pisownię.KaRo
karlor
200p
200p
Od: 13 lis 2010, o 19:11

Post »

Przypadkiem ktoś się chciał pozbyć delonek i skorzystałem. Takim sposobem znów mam dwie tegoroczne siewki
Obrazek
Pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak na tegoroczne, to duże.
Moje były siane dość późno.

Obrazek
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Moje delony

Niedługo po przycięciu wyglądały żałośnie - 25.04.2013
Obrazek

Po kilku miesiącach pięknie odbudowały korony - 13.08.2013
Obrazek

Jak widać na zdjęciach przycinanie im nie szkodzi a wręcz służy.

Pozdrawiam hodowców
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Podziwiam jak zawsze ;:180 :D
Nie tylko ich urodę ale znakomity sposób ich prowadzenia.
Czy byłbyś uprzejmy napisać nam w kilku punktach jak przebiega ich pielęgnacja od wiosny
do następnej wiosny?
arkandor
500p
500p

Re: Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia

Post »

KaRo - z przyjemnością napiszę jak się nimi zajmuję. Być może jest jeszcze lepszy sposób na opiekę w ciągu roku ale ten póki co dobrze się sprawdza bo drzewka mają już po 6 lat. Zacznę od okresu spoczynku ponieważ jest on dla delonek krytyczny w naszym klimacie

1. Rośliny stoją na parapecie zachodniego okna od pierwszych jesiennych chłodów (najczęściej wrzesień) do kwietnia-maja (zależy od pogody, która w tym okresie potrafi być kapryśna). Podlewam je wtedy symbolicznie, prawie jak kaktusy. Szok po przeniesieniu z dworu do domu powoduje, że zaczynają masowo gubić liście a mała ilość wody w okresie zimowym doprowadza ja do całkowitego "wyłysienia". Pomieszczenie, w któym stoją ma temperaturę 15-18 stopni, a pod parapetem nie ma kaloryfera.

2. W marcu zaczynam stopniowo zwiększać dawki wody, ale podlewam tylko podczas słonecznej pogody, na początku malutko potem w miarę pojawiania się nowych liści stopniowo coraz więcej. Nigdy jednak nie dopuszczam aby w tym okresie na podstawce pod doniczką pojawiła się woda.

3. W kwietniu-maju można rośliny przesadzić do nowych doniczek, ewentualnie przyciąć, nawet dość radykalnie. Po przycięciu trzeba uważać z podlewaniem aż do wykształcenia nowych liści.

4. Gdy robi się ciepło, a w nocy nie ma już przymrozków delonki wędrują na dwór, na południową, osłoniętą od wiatrów wystawę. Czasami nie najlepiej to znoszą bo słońce potrafi przypalić liście, a jeśli zostaną na noc na dworze i temperatura spadnie poniżej +10 stopni to delikatne, wykształcone w domu listki mogą podmarznąć. Na szczęście nie jest to raczej groźne.

5. Czerwiec-sierpień to okres intensywnego wzrostu drzewek. Uwielbiają one południową wystawę i jak najwyższą temperaturę. Podlewam wtedy obficie, raz w tygodniu dostają też odżywkę. Woda może spokojnie przeciekać na podstawkę bo w ciągu dnia rośliny i tak ją wypiją. Podczas upałów podlewam codziennie rano około 1,5 litra wody na jedno drzewko.

6. We wrześniu należy obserwować pogodę i zabrać drzewka do domu gdy nadchodzą deszcze i chłody. W domu oczywiście ograniczamy podlewanie i szykujemu się na zamiatanie liści :wink:

Trzeba mieć do nich trochę cierpliwości i uważać na nie szczególnie przez pierwsze 2-3 lata. No i niestety ładnie to one wyglądają tylko latem, przez pozostały okres są dość szpetne z tymi sypiącymi się liśćmi. No i to zamiatanie...

Pozdrawiam hodowców
KASIENKA82
200p
200p

Post »

ja jak swoją przycinam zielone pędy to po jakimś czasie czubek robi się czarny , a ty widzę że tniesz po zdrewniałych gałązkach tak ? piękne masz te delonki :)
arkandor
500p
500p

Post »

Na pędach, nawet zdrewniałych są uśpione oczka - trzeba dobrze obejrzeć gałązki i ciąć tuż powyżej tych miejsc, wtedy z uśpionych oczek po jakimś czasie wyrastają młode liście.
KASIENKA82
200p
200p

Post »

ahha , aja się bałam że jak zetnę zdrewniałe to ją zabiję jak poprzednią :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję za instruktaż ;:180 :D
Dopytam jeszcze czy przesadzającv wiosną przycinasz również bryłę korzeniową czy raczej należy ją przesadzić zawsze do nieco większej doniczki?
arkandor
500p
500p

Post »

Bryłę korzeniową podczas przesadzania przycinałem tylko raz, gdy zaczęła gnić bo za wcześnie zacząłem podlewać zbyt dużą dawką wody. Od 3 lat nie przesadzam tylko wymieniam na wiosnę wierzchnią warstwę podłoża i przycinam gałązki. Wydaje mi się jednak, że można spokojnie podcinać korzenie.
Kharr
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 cze 2013, o 14:43

Post »

Moje mają dziś 52 dni i wyglądają tak:
Obrazek
Szkoda że ten po lewej tak słabo ciągnie :<
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”