Storczyki Valdessy Kane :)
- valdessa_kane
- 500p
- Od: 21 cze 2013, o 10:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Valdessy Kane :)
Nic się nie stało to jest Odontorettia Dümmerbrand, przy okazji zapytaj jak ją reanimować bo jak na razie moja bieda tylko marnieje i nie wyraża chęci współpracy
Paphiopedilum dianthum jeszcze w środę miało się dobrze, chyba 3 pączek mu się chce wykluć ale może to tylko moje złudzenia (w końcu nie znam się na Paphio) w niedzielę jak wrócę do domku to pstryknę mu focię
Paphiopedilum dianthum jeszcze w środę miało się dobrze, chyba 3 pączek mu się chce wykluć ale może to tylko moje złudzenia (w końcu nie znam się na Paphio) w niedzielę jak wrócę do domku to pstryknę mu focię
- valdessa_kane
- 500p
- Alice 12
- 1000p
- Od: 7 lip 2013, o 19:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj valdessa, dowiedzialm sie na temat twojego kwiatka:
Normalnie w roku powinien miec temperature pokojowa, ale powinien przejsc okres zimowania, czyli zima ograniczasz podlewanie, wystarczajaco jak bedziesz podlewac raz na 3/4 tyg. i oczywiscie nizsze temperatury zeby zainicjowac kwitnienie!
Nie lubi slonac, powinien byc cieniowany, ale troszeczke tego swiatla powinien dostac
To by bylo na tyle, jeśli chodzi o reanimacje w NL nie wielu ludzi reanimuje storczyki, to zalezy w jakim jest stanie twoj storczyk jeśli jest w oplakanym stanie nie moge pomoc, ale jeśli nie to mysle ze moze dostawac za duza dawke slonca, dlatego tez jego stan sie pogarsza, albo ma za wilgotno, albo za sucho, to juz powinnas ocenic sama Sprawdz stan korzeni czy nie zgnitych, wtedy bedziesz wiedziala, czy problem lezy w przelaniu, albo zmien mu miejsce na bardziej cieniowane i obserwuj.
Zycze powodzenia
Normalnie w roku powinien miec temperature pokojowa, ale powinien przejsc okres zimowania, czyli zima ograniczasz podlewanie, wystarczajaco jak bedziesz podlewac raz na 3/4 tyg. i oczywiscie nizsze temperatury zeby zainicjowac kwitnienie!
Nie lubi slonac, powinien byc cieniowany, ale troszeczke tego swiatla powinien dostac
To by bylo na tyle, jeśli chodzi o reanimacje w NL nie wielu ludzi reanimuje storczyki, to zalezy w jakim jest stanie twoj storczyk jeśli jest w oplakanym stanie nie moge pomoc, ale jeśli nie to mysle ze moze dostawac za duza dawke slonca, dlatego tez jego stan sie pogarsza, albo ma za wilgotno, albo za sucho, to juz powinnas ocenic sama Sprawdz stan korzeni czy nie zgnitych, wtedy bedziesz wiedziala, czy problem lezy w przelaniu, albo zmien mu miejsce na bardziej cieniowane i obserwuj.
Zycze powodzenia
Pozdrawiam Alicja.
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam storczyki!
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=70001" onclick="window.open(this.href);return false;
- valdessa_kane
- 500p
Dzięki bardzo jutro opracuję strategię postępowania z łobuzem
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Może i łobuz, ale jaki uroczy
- valdessa_kane
- 500p
Nie wiem, ale pięknie wygląda
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
super!
I teraz rozumiem regularne zmiany avataru
I teraz rozumiem regularne zmiany avataru
- valdessa_kane
- 500p
Ja to patrzę, że jak się u mnie coś dzieje to hurtowo ;P
Zaszliśmy przed chwilą do Kauflandu na zakupy i oczywiście były storczyki... mąż zakochał się w 60 cm dendrobium nobile i to jest jego pierwszy osobisty storczyk, a ja nie mogłam się zdecydować którą cambrię wolę i zgodził się, żebym wzięła obie ;P obie pachnące, ale ta po prawej piękniej. Orientuje się ktoś czy te cambrie maja swoje nazwy?
Zaszliśmy przed chwilą do Kauflandu na zakupy i oczywiście były storczyki... mąż zakochał się w 60 cm dendrobium nobile i to jest jego pierwszy osobisty storczyk, a ja nie mogłam się zdecydować którą cambrię wolę i zgodził się, żebym wzięła obie ;P obie pachnące, ale ta po prawej piękniej. Orientuje się ktoś czy te cambrie maja swoje nazwy?
Piękne zakupy . Co do identyfikacji, Cambria z lewej to Miltonidium. Ta druga najprawdopodobniej też ale to z mniejszą dozą prawdopodobieństwa . Pierwsza na 100%.
- valdessa_kane
- 500p
O dzięki ci za info! Pogrzebałam i znalazłam, że ta pierwsza to dokładnie Miltonidium Bartley Schwarz a druga to Miltonidium Painter Delight bez ciebie bym tego przez tydzień nie odnalazła
Gratuluję, gratuluję nowych zakupów i świetnie, że mąż również się wciągnął w tą piękną pasję!