Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

cewe pisze:pokrążana słomą.
Czym ;:oj :?:
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam taką sieczkarnię z tym że ma ona to metalowe koło od przodu ( tam gdzie wychodzi siano ) i będzie cięła go na kawałki 3-4 cm. Czy nie za krótkie jak na ściółkowanie?
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pawelp1320 pisze:
cewe pisze:pokrążana słomą.
Czym ;:oj :?:
To ja się spytam inaczej :wink: :
Jaką słomą ;:oj :?:
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Jaki nawóz najlepszy do truskawek jesienia?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w tym roku pierwszy raz używałem tego:
Obrazek
ale muszę powiedzieć że moje truskawki były chyba przenawożone azotem- albo był już wcześniej w glebie albo ten nawóz ma go za dużo. Dostępne są również inne nawozy tego producenta np. do winorośli, do pomidorów, do róż, ale patrząc na skład to każdy ma taki sam więc chyba po prostu jest to naciąganie klienta.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

To tak reasumując powiedzcie kiedy rozsadzać truskawki z rozłogów? Moja teściowa powiada że koniec sierpnia, czytałam w googlarni że koniec czerwca. Hm... i sama nie wiem, u mnie truskawki prawie już skończyły kwitnienie. Czy jak teraz poobcinam rozłogi i powsadzam do doniczek to mogą tak przezimować do przyszłego roku?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

gosiakmala :D :D
Ja teraz rozłogi umieszczam w małych doniczkach (oczywiście cały czas są na łodyżce z krzaczka macierzystego) i jak się ukorzenią to je odetnę, ale myślę, że to będzie za kilka tygodni, bo rozłogi jeszcze nie mają wykształconych korzonków. Potem te doniczki można powtykać w ziemię, żeby nie przemarzły, albo przesadzić pod koniec sierpnia na miejsce właściwe.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Witajcie,oto co kilkanaście lat temu pojawiło się na mojej działce.Dodam jeszcze ,że o istnieniu białych truskawek dowiedziałem się z komputera,jak zacząłem szukać w sieci po pojawieniu się tego mutanta.Potem trafiłem na takie coś:

KONFITURA TRUSKAWKOWA WG LUCYNY ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ
? Z truskawek smaży się śliczna konfitura i bardzo różnorodna, gdyż ile jest gatunków truskawek, z każdego można smażyć; najpiękniejsze są z białych ananasowych lub czerwonych okrągłych włoskiemi zwanych, hiszpańskie czerwone podługowate najmniej się dobrze smażą."

Selekcjonuję je kilka lat,zrobiłem w tym roku siewki,dzisiaj wysadzam do gruntu,ciekawe ,co z tego wyjdzie.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Ja również już robię sadzonki truskawek w doniczkach i widzę że szybko rosną im korzenie kilka dni temu ustawiłam doniczki z ziemią wczoraj jedną coś przewróciło i ta sadzonka miała już tak około 2cm korzenie więc szybko to idzie tylko teraz zastanawia mnie czy odcinać dalej wędrujący pęd czy podstawić również pod niego doniczkę???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

baxiowa zależy ile chcesz sadzonek. Jeśli masz chęć na wybraną odmianę i mało jej krzaczków, to możesz zrobić kilka sadzonek z jednego odrostu, ale to dłużej potrwa, bo kolejne sadzonki urosną i wykształcą korzenie co jakiś czas.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

No właśnie chciałabym uzyskać jak najwięcej sadzonek tej odmiany a mam tylko kilka krzaczków.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam pytanie związane z odmianą dukat.W tamtym roku na wiosnę kupiłam 10 sadzonek,jednak połowa padła z powodu suszy.Pozostałe pięć krzaczków ładnie się zagęściło i puściło trochę rozłogów tak,że na jesieni zrobiłam nowy rządek.Teraz te z tamtego roku z wiosny i jesieni puściły nowe rozłogi.Na działkę chcę posadzić kilka rządków bo bardzo nam ta odmiana smakowała ;:138 i mam pytanie czy na przyszłą wiosnę będą się nadawały na nową działkę czy będą już stare???Dodam,że na działce urosła trawa,będzie skoszona i popryskana ale prawdopodobnie pół roku po oprysku nie wolno nic sadzić :(
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Ewo, ostrożnie z tymi rozłogami od truskawek, najpierw upewnij się ,ze zaschnięte krzaczki nie mają wertycyliozy.Też kilka lat temu kupiłam odmianowe truskawki które się kiepsko przyjmowały, odmiana fajna to rozmnożyłam dla siebie i teraz mam tylko kłopot bo to choroba od gleby i trudno ją zwalczyć,a ze działka nieduża to praktycznie nie ma gdzie sadzić truskawek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”