Czymcewe pisze:pokrążana słomą.
Truskawki - cz.3
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- pawelp1320
Re: Truskawki - cz.3
Mam taką sieczkarnię z tym że ma ona to metalowe koło od przodu ( tam gdzie wychodzi siano ) i będzie cięła go na kawałki 3-4 cm. Czy nie za krótkie jak na ściółkowanie?
Pozdrawiam Paweł
To ja się spytam inaczej :pawelp1320 pisze:Czymcewe pisze:pokrążana słomą.
Jaką słomą
- pawelp1320
Ja w tym roku pierwszy raz używałem tego:
ale muszę powiedzieć że moje truskawki były chyba przenawożone azotem- albo był już wcześniej w glebie albo ten nawóz ma go za dużo. Dostępne są również inne nawozy tego producenta np. do winorośli, do pomidorów, do róż, ale patrząc na skład to każdy ma taki sam więc chyba po prostu jest to naciąganie klienta.
ale muszę powiedzieć że moje truskawki były chyba przenawożone azotem- albo był już wcześniej w glebie albo ten nawóz ma go za dużo. Dostępne są również inne nawozy tego producenta np. do winorośli, do pomidorów, do róż, ale patrząc na skład to każdy ma taki sam więc chyba po prostu jest to naciąganie klienta.
Pozdrawiam Paweł
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To tak reasumując powiedzcie kiedy rozsadzać truskawki z rozłogów? Moja teściowa powiada że koniec sierpnia, czytałam w googlarni że koniec czerwca. Hm... i sama nie wiem, u mnie truskawki prawie już skończyły kwitnienie. Czy jak teraz poobcinam rozłogi i powsadzam do doniczek to mogą tak przezimować do przyszłego roku?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
gosiakmala
Ja teraz rozłogi umieszczam w małych doniczkach (oczywiście cały czas są na łodyżce z krzaczka macierzystego) i jak się ukorzenią to je odetnę, ale myślę, że to będzie za kilka tygodni, bo rozłogi jeszcze nie mają wykształconych korzonków. Potem te doniczki można powtykać w ziemię, żeby nie przemarzły, albo przesadzić pod koniec sierpnia na miejsce właściwe.
Ja teraz rozłogi umieszczam w małych doniczkach (oczywiście cały czas są na łodyżce z krzaczka macierzystego) i jak się ukorzenią to je odetnę, ale myślę, że to będzie za kilka tygodni, bo rozłogi jeszcze nie mają wykształconych korzonków. Potem te doniczki można powtykać w ziemię, żeby nie przemarzły, albo przesadzić pod koniec sierpnia na miejsce właściwe.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Witajcie,oto co kilkanaście lat temu pojawiło się na mojej działce.Dodam jeszcze ,że o istnieniu białych truskawek dowiedziałem się z komputera,jak zacząłem szukać w sieci po pojawieniu się tego mutanta.Potem trafiłem na takie coś:
KONFITURA TRUSKAWKOWA WG LUCYNY ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ
? Z truskawek smaży się śliczna konfitura i bardzo różnorodna, gdyż ile jest gatunków truskawek, z każdego można smażyć; najpiękniejsze są z białych ananasowych lub czerwonych okrągłych włoskiemi zwanych, hiszpańskie czerwone podługowate najmniej się dobrze smażą."
Selekcjonuję je kilka lat,zrobiłem w tym roku siewki,dzisiaj wysadzam do gruntu,ciekawe ,co z tego wyjdzie.
KONFITURA TRUSKAWKOWA WG LUCYNY ĆWIERCZAKIEWICZOWEJ
? Z truskawek smaży się śliczna konfitura i bardzo różnorodna, gdyż ile jest gatunków truskawek, z każdego można smażyć; najpiękniejsze są z białych ananasowych lub czerwonych okrągłych włoskiemi zwanych, hiszpańskie czerwone podługowate najmniej się dobrze smażą."
Selekcjonuję je kilka lat,zrobiłem w tym roku siewki,dzisiaj wysadzam do gruntu,ciekawe ,co z tego wyjdzie.
Ja również już robię sadzonki truskawek w doniczkach i widzę że szybko rosną im korzenie kilka dni temu ustawiłam doniczki z ziemią wczoraj jedną coś przewróciło i ta sadzonka miała już tak około 2cm korzenie więc szybko to idzie tylko teraz zastanawia mnie czy odcinać dalej wędrujący pęd czy podstawić również pod niego doniczkę???
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
baxiowa zależy ile chcesz sadzonek. Jeśli masz chęć na wybraną odmianę i mało jej krzaczków, to możesz zrobić kilka sadzonek z jednego odrostu, ale to dłużej potrwa, bo kolejne sadzonki urosną i wykształcą korzenie co jakiś czas.
No właśnie chciałabym uzyskać jak najwięcej sadzonek tej odmiany a mam tylko kilka krzaczków.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
A ja mam pytanie związane z odmianą dukat.W tamtym roku na wiosnę kupiłam 10 sadzonek,jednak połowa padła z powodu suszy.Pozostałe pięć krzaczków ładnie się zagęściło i puściło trochę rozłogów tak,że na jesieni zrobiłam nowy rządek.Teraz te z tamtego roku z wiosny i jesieni puściły nowe rozłogi.Na działkę chcę posadzić kilka rządków bo bardzo nam ta odmiana smakowała i mam pytanie czy na przyszłą wiosnę będą się nadawały na nową działkę czy będą już stare???Dodam,że na działce urosła trawa,będzie skoszona i popryskana ale prawdopodobnie pół roku po oprysku nie wolno nic sadzić
Pozdrawiam Ewa
- julcia1
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Ewo, ostrożnie z tymi rozłogami od truskawek, najpierw upewnij się ,ze zaschnięte krzaczki nie mają wertycyliozy.Też kilka lat temu kupiłam odmianowe truskawki które się kiepsko przyjmowały, odmiana fajna to rozmnożyłam dla siebie i teraz mam tylko kłopot bo to choroba od gleby i trudno ją zwalczyć,a ze działka nieduża to praktycznie nie ma gdzie sadzić truskawek
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie