Czosnek zimowy cz.3
Re: Czosnek zimowy cz.3
W czerwcowym "Działkowcu"w artykule o pokrzywie H. Legutowska poleca podlewać gnojówką z pokrzyw w rozcieńczeniu 1:10 pomidory, kapustę, selery, ogórki, kwiaty jednoroczne, byliny, róże, krzewy i drzewa owocowe.Z roślin nie tolerujących gnojówki z pokrzyw wymienia: cebulę, czosnek, groch i fasolę.
Pozdrawiam ED.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja nastawiłem gnojówkę z pokrzyw w wiadrze ale mam także z końskiego obornika z zeszłego roku i w kilka tygodni dałem dwa wiadra na całą 100l beczkę i kilka dni temu podlałem mój czosnek, zasiliłem pierwszy raz w tym roku rozcieńczona mieszanka 1;15 za kilka tygodni może zasilę ponownie ale wtedy już chyba 1;10
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
Witam. Czy mógłby ktoś pomóc w zidentyfikowaniu szkodnika i podpowiedzieć jaki środek zastosować. Pozdrawiam forumowiczów.
Czy dobrze myślę, że jest to wgryzka szczypiorku?
Czy dobrze myślę, że jest to wgryzka szczypiorku?
Pozdrawiam
Asia
Asia
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Ja wczoraj z ciekawości jedną roślinka wykopałem mam pierwszy raz czosnek ma już z pól metra a w sklepach pojawił się niby polski dość mały i dosyć mokry czosnek i pomyślałem może mój jest taki. Ciekawość zwyciężyła wykopałem a tam nic hah nawet zaokrąglonej końcówki nie było, bardziej jak por wyglądał gruby taki ale na dole 'bulwy" brak. Sadziłem go na jesieni.
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Ha dobrze że to nie na jesieni
Ja mam czosnek po pas i też brak bulwy to normalne ? czy do jesieni wyrosną bulwy z ząbkami ???
Z tego co mi wiadomo to będziemy czosnek wyrywać pod koniec lipca jak szczypior będzie się łamał i usychał...
Dajmy mu czas jeszcze.
Dajmy mu czas jeszcze.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czosnek zaczyna tworzyć ząbki a następnie główki przy temperaturze ponad 20*C i dniu
trwajacym co najmniej 12 godz.Okres ten przypada u nas od połowy maja i w czerwcu,gdzie następnie rozrasta się główka.Tak,że spokojnie sobie czekajmy .
W tym roku zapowiada się ładny zbiór.
trwajacym co najmniej 12 godz.Okres ten przypada u nas od połowy maja i w czerwcu,gdzie następnie rozrasta się główka.Tak,że spokojnie sobie czekajmy .
W tym roku zapowiada się ładny zbiór.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Mam pytanie czy czosnek dobrze jest "podkopać" żeby rósł jak w redlince?
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Raczej odwrotnie : nie w redlince , a na redlince , i nie podkopać , a obkopać .
Choć już raczej za późno na taki zabieg , czosnek płytko się korzeni , więc teraz gdy już jest zaawansowany w rozwoju , takie manipulacje mogą dać więcej szkody niż pożytku . Cebulowe nie lubią naruszania systemu korzeniowego .
Choć już raczej za późno na taki zabieg , czosnek płytko się korzeni , więc teraz gdy już jest zaawansowany w rozwoju , takie manipulacje mogą dać więcej szkody niż pożytku . Cebulowe nie lubią naruszania systemu korzeniowego .
Ok to dam mu czas niech rośnie
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepraszam bardzo ale ile masz wzrostu bo po pas to nic nie mówi - mój jest no może do udaautolider pisze:Ja mam czosnek po pas i też brak bulwy to normalne ? czy do jesieni wyrosną bulwy z ząbkami ???