Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

Moje lobelie nawet większe, ale kwiatuszka ni hu hu część na grządkach, część w donicy, a te ostatnio siane nasiona od Ciebie jeszcze w pudełku i muszę posadzić w wiklinie jak ma Iwonka.
Świetnie zadarnia hosta.....tam gdzie one rosną żadna trawka się nie przebija ;:63 Ja też mam w tym roku naparstnice ale i rośnie powolutku LAS werbeny patagońskiej ....jeszcze trochę i będę ją wyrywać ;:oj
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Pati no chyba już teraz jesteś w pełnej satysfakcji co do kwitnień :wink: a ile przecież jeszcze zakwitnie
Jak popatrzyłam na Twojego zjadacza ściany to sobie pomyślałam, że u mnie to już pewnie z połowę dachu by zakrył :;230
Ta mała różowa dupka dodaje niezwykłego kolorku zawartości korytka ;:224
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ale buszowatość na tych fotkach .... cudny klimacik tworzysz w tym swoim ogródku ;:138
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pat jak Ty to robisz ze córcie Tobie pomagają w ogrodzie.Moje blokowe jakoś nie za chętnie się do tego garną.
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

EwaM pisze:Pati uważaj, bo ten potwór zacznie pożerać ludzi! Chodzi mi po głowie taki czeski film....
"Adela jeszcze nie jadła kolacji". :tan
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Sosenki4 pisze: ...może dla potwora zrobię przejście i puszczę ją na sosnę ;:224
Czy jest szansa by Lykkefund zechciała piąć się po sośnie?

Pat masz imponującą kolekcję róż!
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Pati jak tylko zobaczyłam to zdjęcie od razu pomyslałam o Tobie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4706234
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Ja znowu z pytaniem co to za roślinka na drugim zdjęciu otoczona niezapominajkami ?
Malgosia
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Pati, zajrzyj do mnie, coś Ci zadedykowałam... ;:224.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Odpowiadam w sprawie PHM.
Mam 3 rok. W poprzednich był w fazie parterowej i ciut wyższej, więc gałązki zimowały na ziemi. Tylko kopczyk i śnieg.
W ubiegłym roku trafiła na pergolę i poszła w górę i pod dach domku ogrodnika..
Nie okrywałam. mam nadzieje, że za kilka dni pokażę, że w naszym klimacie też kwitnie.
Uczciwie dodam, że ma stanowisko osłonięte. W tym miejscu nawet Eden raczy być półpienny.
Kwitnie od pierwszego roku, z tym że w dolnych partiach.
Teraz zapowiada po całości.

Łubiny z naparstnicami to duet idealny ;:oj .
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ufff, wstrętny dzień wczoraj był, bo a) trzeba było pracować i b) prawie nie byłam w ogrodzie....straszne rzeczy zycie na wsi ze mną robi, zamiast się cieszyć, że jest praca, to zawsze mam nadzieję, że może zlecenie nie z mojej tematyki, może termin niewykonalny....wszystko byle mnie robota zawodowa od prac ogrodowo-domowych nie odrywała ;:306

wyskoczyłam wczoraj na moment wsadzić resztę roślinek od Ewy i Joli, które nieprzyzwoicie długo na tymczasach przebywały i nieco zredukowałam populację szczawiu końskiego na grządkach... perz już prawie mam w ryzach, ale tego dziadostwa pozbyć się nie mogę :evil: Roundup działa bardzo pobieżnie, bo chyba nie dociera do całego korzenia i szczaw po miesiącu od pryskania zaczyna dziarsko odrastać, wykopywanie nie wchodzi w rachubę, bo trzeba by studnie głębinowe wiercić żeby cały korzeń wykopać...pozostaje przycinanie go przy ziemi (nie celem rozkrzewienia :) ).

dziś podobnie roboczy dzień, więc tylko wyskoczę zlać odchwaszczaczem obrzeża rabat i fragment pod trawnik, bo podobno ma w końcu nie padać, choć kolor nieba sugeruje, że niekoniecznie prognozy się sprawdzą... Zdjęcia w przerwie roboczej...chyba odkryłam w końcu, gdzie mam Reine des Violletes, której szukam od wiosny :wink:

Jagodo, dzięki za dedykację, potem wpadnę do Ciebie oficjalnie skomentować, ale cudne miejsce pokazałaś...raj dla błękitoholika :) A wczoraj w ogrodzie myślałam o Tobie, choć kontekst Ci się nie spodoba...wyrwałam zabłąkany na rabacie mlecz i przez moment ręka mi zadrżała, bo pomyślałam: a może zostawić, zeby Jagoda nie czuła się zawiedziona, jak wpadnie, ze żadnych mleczy na zdjęciach? :)

Justynko
, dzięki za informację o PHM...muszę w takim razie jeszcze raz przemyśleć,bo mogłabym na któreś drzewo puścić w sadzie...

Ewo-mewo, ależ dziewczynki nie pomagają mi w ogrodzie...Flo, albo znajdzie sobie jakieś miejsce do zabawy (do momentu aż przypomni sobie że w ogrodzie są robale) albo siedzi naburmuszona i co 30 sekund pyta, czy możemy już wracać.... czekam dnia, kiedy przestanie być takim tchórzykiem i nie będzie się bała sama zostawać w domu, skoro do ogrodu i tak się nie nadaje :evil: A Sarulek zajmuje się głównie kaskaderką, a to ze zjeżdżalni zjeżdżać głową do przodu się uczy, a to na ławkę się wdrapie i próbuje stanąć na niej na rękach. Więc za wiele przy niej nie porobię, bo muszę być w pełnej gotowości do łapania spadającego skądś dziecka...no chyba, że dam jej wodę i ziemię do zabawy....wtedy jest święty spokój i dużo mycia po powrocie do domu :)

Małgosiu, ta roślinka (bo nie pytasz, jak sądzę o pokrzywę z lewej strony? :) ) to firletka - kwiecista chyba - takie wściekle fuksjowe kwiatki ma.

A reszcie gości dziękuję za komplementy :wink:
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Pati,szczaw da się zniszczyć roundapem, też z nim walczyłam. Powojnik i szczaw zniszczyłam robiąc mocniejsze stężenie niż zalecane czyli powyżej 60ml ( o ile dobrze pamiętam dawkowanie)
A co do pracy zawodowej kontra ogrodowej coś o tym wiem.
Mam biuro w domu i drugie w firmie z którą współpracuję.Mam silną wolę ale jakoś mocno mi się ogranicza w czasie ogrodowym, zawsze mi się gdzieś zaszwenda pomiędzy rośliny :;230, dlatego w tym okresie jadę do centrum skorzystać z drugiego biura. Bo inaczej nie zarobię ;:131 ;:224
Agata
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10

Post »

A ja poczytałam o Lykkefund i okazuje się, że to zupełnie normalne, że tak dziarsko rośnie, ona tak ma, no i warunki takie jak u Ciebie Pat, to właśnie jej ulubione :D Z tego jasny wniosek, że ona to albo na ścianę albo przy dużym drzewie, ale nie przy zwykłych rozmiarów pergoli :wink: tak zreszta piszą. Przy okazji przeczytałam o największej róży świata, która ma 24m wysokości :shock: Mozna kupić tę odmianę, tylko zapomniałam nazwę. Podobno nie od razu jest taka duża ;:306

edit:
O, mam:
http://rosarium.com.pl/produkt/kiftsgate

A tu PHM:
http://rosarium.com.pl/produkt/pauls-himalayan-musk

A tu L.:
http://rosarium.com.pl/produkt/lykkefund

(wolno zamieszczać takie linki, prawda?)
Bea
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”